Американската армия обяви, че е обстреляла 85 цели в Ирак

...
Американската армия обяви, че е обстреляла 85 цели в Ирак
Коментари Харесай

Какво ще се случи след атаките на САЩ по цели в Сирия и Ирак

Американската войска разгласи, че е обстреляла 85 цели в Ирак и Сирия. " Нашият отговор стартира през днешния ден ", съобщи президентът Джо Байдън, като загатна, че интервенцията ще продължи. Докъде ще ескалира напрежението?

След убийството на трима американски бойци в Йордания покрай сирийската граница Съединени американски щати реагираха с ответни въздушни удари против цели в Ирак и Сирия.

Американската войска заяви, че е обстреляла над 85 цели от въздуха, в това число командни централи, офиси на тайните служби и оръжейни хранилища, употребявани от иранската Революционна армия и обвързваните с нея милиции. Нито една офанзива не е осъществена на територията на Иран, а Техеран и Вашингтон подчертаха в последните дни, че не желаят пряк спор, показва " Ню Йорк Таймс ".

По информация на американското държавно управление ответният удар е бил ориентиран против седем по-големи позиции - три в Ирак и четири в Сирия. В акцията са взели участие голям брой самолети, в това число стратегически бомбардировачи B-1, изпратени от Съединени американски щати, осведоми АРД.

Сведения за жертви и ранени

Говорителят на Националния съвет по сигурността Джон Кърби сподели, че задачите са били подбрани деликатно, с цел да няма цивилни жертви, а Вашингтон е предизвестил авансово за готвената акция. Изборът е бил изработен въз основата на ясни, неоспорими доказателства, които свързват задачите с нападенията против американски военни в района. Въздушната офанзива е траяла 30 минути. Други детайлности не бяха оповестени.

Кърби уточни, че към този момент не е известно дали по време на въздушните удари са починали военни, написа АРД. Според известията от сирийските управляващи в страната са били убити минимум 18 члена на проиранските милиции. Тези сведения обаче не могат да бъдат тествани от самостоятелен източник. Иракските медии осъобщават за доста жертви и ранени - както военни, по този начин и цивилни жители.

Иракската войска удостовери нападенията на Съединени американски щати в граничните зони. Това е нарушаване на иракския суверенитет, съобщи боен представител. Американските удари съставляват опасност, " защото ще доведат до необозрими последствия за Ирак и района. Тези последствия ще бъдат ужасяващи за сигурността и стабилността ", предизвести иракската войска.

Байдън: " Нашият отговор стартира през днешния ден "

Непосредствено след ударите американският президент Джо Байдън заприказва и за идващите военни дейности в Близкия изток. " Нашият отговор стартира през днешния ден. Той ще продължи когато и където ние решим ", уточни той.

" Съединените щати не се стремят към спор в Близкия изток или някъде другаде по света ", акцентира Байдън. " Но всички тези, които желаят да ни нанесат вреди, би трябвало да знаят следното: в случай че навредите на някой американец, ние ще реагираме. "

В неделя при нахлуване с дронове в Йордания покрай сирийската граница бяха убити трима американски бойци, още към 40 бяха ранени. Американският президент Байдън упрекна за офанзивата " радикалните, поддържани от Иран военни групировки " и заплаши с възмездие.

В сряда американското държавно управление насочи и публично обвиняване за офанзивата - към формация с името " Ислямска опозиция в Ирак ", която към този момент бе поела отговорността за нападението. Тази формация събира няколко проиранските милиции в Ирак, които работят взаимно след терористичните дейности на Хамас против Израел. Иран отхвърля всякакво присъединяване, написа.

Байдън е под вътрешнополитически напън

В петък Байдън посрещна тленните остатъци на убитите американските бойци във военновъздушна база в щата Делауер.

Действията, подхванати против милициите, са от извънредно значение за него. От една страна, той желае да избегне включването на Съединени американски щати в районна война в Близкия изток. От друга страна, президентът желае да покаже мощ и да постави завършек на нападенията против американски военни. Байдън е под напън и на родна земя - някои републиканци упорстват за по-агресивни и решителни ответни удари след нападенията против американски елементи.

По данни на Пентагона през последните четири месеца подкрепяни от Иран милиции са направили над 150 набези против американски бази в Ирак и Сирия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР