Американска фирма ще доставя втечнения природен газ за България. Това

...
Американска фирма ще доставя втечнения природен газ за България. Това
Коментари Харесай

Николов: Американска фирма ще доставя втечнения природен газ за България

Американска компания ще доставя втечнения природен газ за България. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Той акцентира, че офертата е получена вследствие на напъните на държавното управление и директната връзка с Европейската комисия по отношение на общи доставки.

„ Ясно е къде ще бъде регазифициран първият танкер. Има обезпечен потенциал. Офертата е разграничена на две елементи. 2022 година - три карга. 2023 година - четири карга. При осъществяване на програмата за трите карга, до зимен интервал декември 2022 година има опция за подписване на нов контракт при нови търговски условия за идващите 4 карга. Цената, обвързана с „ Хенри хъб “ - показателят в Щатите, който е доста по-стабилен от европейския показател, към съответния миг на приемане на офертата, съгласно цените, които са на европейския пазар, общата стойност на офертата за първите 3 карга е с почти 30 $ по-ниска от европейската цена. Към тази цена следва да се прибавят разноските за регазификация и доставка. Дори в най-критичния сюжет и при далечен терминал за снабдяване, позитивният резултат за „ Булгаргаз “, по отношение на европейския пазар към съответния миг, е най-малко 20 $ “, уточни още Александър Николов.

По думите му, първото карго ще пристигна от “Ревитуса “, в случай че на 18 август служебният кабинет удостовери и идващите две доставки.

Николов е безапелационен, че природният газ се е трансформирал в политически инструмент.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР