Американка вече е най-успешната състезателка в най-популярния зимен спорт.Микаела Шифрин

...
Американка вече е най-успешната състезателка в най-популярния зимен спорт.Микаела Шифрин
Коментари Харесай

Микаела Шифрин счупи рекорда на Стенмарк за победи в Световната купа по ски

Американка към този момент е най-успешната състезателка в най-популярния зимен спорт.

Микаела Шифрин прибави още едно удивително достижение във великата си кариера - рекордна победа номер 87 в Световната купа по ски алпийски дисциплини, с която задмина 34-годишния върхов резултат на легендата Ингемар Стенмарк, написа Sportal.bg.

След като във вчерашния великански слалом Шифрин изравни популярния шведски техничар с триумф номер 86, в този момент тя покори и слалома в шведския зимен център Оре с цели 0.92 секунди преднина.

Втора съвсем на една секунда приключи Уенди Холденер, а третата позиция остана за представителката на домакините Ана Ларсон Свен, чийто пасив бе 0.95 секунди.

Шифрин към този момент умерено може да се назовава най-великия човек, състезавал се в алпийските ски за всички времена. Самият Снемарк, който избра да не участва онлайн в спортния уикенд в Оре, съобщи в резюме, че американката е доста по-добра, в сравнение с той в миналото е бил.

Естествено, Оре е особено място за Шифрин и заради обстоятелството, че точно на тази писта на 20 декември 2012 година тя реализира първата в кариерата си победа за Световната купа. Американката към този момент има и рекордните пет победи в Оре в слалома, както и общо 53 победи в дисциплината - това, естествено, също е връх за скиор, тъй като Стенмарк е с 46.

Шифрин имаше стабилен задатък от първия манш и даже го усили във втория. Домакините имаха мотив за отчаяние малко преди края, когато четвъртата след първия манш Хана Аронсон Елфман се движеше първа във второто втурване, само че направи неточност малко преди края и не финишира. Петра Влъхова също не приключи надпреварата, както и Мария Терезе Твиберг.

" Трудно ще бъде да възприема това, че съм най-великата за всички времена. Най-хубавото чувство в ските е това да печелиш. Знаех, че повеждам след първия манш и че би трябвало да бъда интелигентна във втория. Но трябваше и да бъда бърза. Искам да благодаря на целия ми тим и на всички, които ме поддържат през всички тези години. Посвещавам тази победа на тях ", съобщи след финала Шифрин.

Холденер, която се задоволи с втората позиция в Оре, е единствената с повече от една победа в дисциплината този сезон (в Килингтън и Сестриер). Ана Свен-Ларсон не можа да стане първата шведка в Световната купа с повече от една победа в слалома от 2005/06 насам, когато Ана Персон реализира три. Мария Пиетила Холмнер пък остава единствената шведка с победа в Оре от 13 декември 2014 година.

Топ 10 в слалома в Оре през днешния ден допълниха Паула Молтцан, Лоран Сен Жермен, Лена Дюр, Мелани Меярд, Леона Попович, Ана Буцик и Корнелия Ойлунд (с най-хубаво време във втория манш).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР