Американецът Ричард Талер е тазгодишният носител на Нобелова награда за

...
Американецът Ричард Талер е тазгодишният носител на Нобелова награда за
Коментари Харесай

Бащата на либертарианския патернализъм получи Нобеловата награда за икономика

Американецът Ричард Талер е тазгодишният притежател на Нобелова премия за стопанска система, заяви Шведската кралска академия на науките. 72-годишният професор от Чикагския университет е почетен поради проучванията си в областта на поведенческата стопанска система.

В претекстовете за награждаването на Ричард Талер се акцентира, че той е въплътил психично реалистичните усещания в разбори на вземането на решения в региона на стопанската система. Чрез изследване на последствията от лимитираната рационалност, обществените преференции и неналичието на самоконтрол ученият демонстрира по какъв начин тези човешки черти систематично се отразяват на самостоятелните решения, както и на пазарните последици.

Талер е теоретик на финансовото и икономическото държание. Автор е на така наречен доктрина за подтикването или на управляемия избор. Той е и татко на на термина "либертариански патернализъм " - тактиката, подтикваща индивида към оптималния избор, подбуден от разсъдъка, а не от възприятията или моментните стремежи.

Нобеловата премия за стопанска система се връчва от Шведската кралска банка, защото е учредена след гибелта на Алфред Нобел и не е част от неговото наследство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР