Американец хвали интернета ниЛагер в Чепеларе събира на едно място

...
Американец хвали интернета ниЛагер в Чепеларе събира на едно място
Коментари Харесай

Лаптопаджийски лагер събира хора от цял свят

Американец хвали интернета ни


Лагер в Чепеларе събира на едно място хора от целия свят, които имат опция да работят отдалечено. Идеята на уредниците е да се разчупи общоприетата атмосфера на работата в офис, а задачата е да се помогне на участниците да намерят ентусиазъм, да основат нови контакти, да се срещнат с нови хора.
 0902  0903  0904  0901
Съосновател на самодейността “Офис в гората ” е Станислав Вангелов. Заедно с екипа си той развива концепцията за работно място отвън града, даващо опция за отмора, спорт и чист въздух в планината. “Номадският ” виртуален офис в Чепеларе е разпрострат с работни зони на връх Мечи чал, в самия град и в Пампорово.

Идеята се ражда още през 2012 година, само че публично лагерите се провеждат от 2015 година

Инициативата се организира два пъти годишно – през зимния и летния сезон. Тази година “Офис в гората ” имаше в интервала от 23 юли до 2 септември, само че последните гости на лагара го напуснаха едвам тази седмица, описа пред “Труд ” Станислав Вангелов.

Изборът на седмиците от юли до септември за осъществяване на лагера се дължи на обстоятелството, че тогава са съсредоточени няколко огромни събития в района. Организаторите показват обаче, че планинският офис в Чепеларе е наличен и през друго време на годината. Условието е да се направи предварителна поръчка.

Наред с обезпечения високоскоростен интернет достъп, уредниците на лагера разчупват визиите за офис конюнктура с благоприятни условия за разходки в планината, спорт навън и дегустации на родопски специалитети, както и натурална храна от планината – пъстърва, гъби, билки, млечни артикули.

Сред спортовете, които могат да се практикуват, са планинско колоездене през летния сезон, ски и сноуборд през зимата. Популярният при тиймбилдингите пейнтбол е сменен с игра на фунийки.

В местността има и работилница за гайди, където посетителите могат да следят по какъв начин се прави гайда и по какъв начин се свири на нея.

“Съчетаваме спорт, просвета, история, фолклор, претекстове на самородност и супер модерните неща. Конкурентно преимущество е, освен на нас, само че и на цяла България, извънредно бързият интернет. Имаме опция да предложим интернет до един гигабит в Чепеларе ”, изясни Вангелов.

По думите му един от американците, гостувал в лагера, споделил, че стига до сървърите в щата Юта по-бързо, в сравнение с сътрудниците му, които са там.

Тази година изданието на Лаптопаджийския лагер притегли в Чепеларе освен български, само че и задгранични IT и цифрови експерти. Сред посетителите на лагера са представители на отдалечено упражнявани специалности от Съединени американски щати, Канада, Австралия, Франция и Сингапур.

90% от лаптопаджиите са българи. Повечето са корпоративни клиенти – екипи сред 10 и 15 индивида, споделя Вангелов. Сред другите гости на лагера има и групи от 2 до 5 души, фрийлансъри, както и така наречен “дигитални номади ”.

Около 7-8 индивида са били през този сезон “дигиталните номади ” от други страни в лагера. Вангелов споделя, че в Чепеларе са гостували хора от Сингапур, двойка от Австралия, мъж от Канада, мъж и жена от Франция, двама американци, единият от които живее в Пловдив, а другият в Бургас.

Зимното издание на Лаптопаджийския лагер е планувано да стартира от началото на януари. Той ще бъде с три местоположения – в Чепеларе – на 1100 м, в Пампорово – на 1650 м и на Мечи чал – 1900 м.

Оферти

Всеки от гостите на лагера може да избира къде и за какъв брой време да бъде настанен съгласно бюджета и желанието си. Сред опциите за настаняване са къмпинг, квартира, хотел и вила. Пакетните цени включват офис пространство и настаняване. В тях обаче не влиза храната и превозът.

В града има сладкарници и места за бърза закуска, където за 2-4 лева може да се закуси. За обяд опциите са кетъринг в офиса или някое заведение за хранене за сред 6 и 10 лева За вечеря изборът на родопски ястия е огромен и човек може да се нахрани за 10-15 лева Цените в питателните магазини са аналогични на цените в София и Пловдив.

Лагерът е подобаващ за така наречен фрийлансъри – експерти на свободна процедура, за дребни компании и цифрови StartUp-и, за бизнесмени и цифрови номади, както и за корпоративни чиновници, имащи опция за „ Home office ” работа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР