Америка има интерес да инвестира в производство на военна техника

...
Америка има интерес да инвестира в производство на военна техника
Коментари Харесай

Каракачанов: Има интерес към инвестиции във военнопромишления комплекс

Америка има интерес да влага в произвеждане на военна техника у нас. Това излиза наяве от изявление на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов след срещата в Белия дом сред българския министър председател Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп.

„ Коментирахме интереса, който имат американски компании, да влагат в България във военнопромишленият комплекс - и във връзка с бронирана техника, и във връзка с доста други аспекти. И ние като страна имаме интерес да се влага във военнопромишления комплекс. България беше шеста в света по произвеждане и износ на оръжие и въоръжение. Сега е на едно от положителните места, само че има какво да се желае ”, съобщи в ефира на Българска национална телевизия вицепремиерът Красимир Каракачанов и разяснява, че срещата Борисов - Тръмп отваря много преференциални благоприятни условия за България.

„ Усилията на България в региона на модернизацията на армията и сигурността бяха оценени високо ”, сподели още Каракачанов.

Вицепремиерът разяснява и концепцията за разполагане на база на НАТО край Черно море.

„ Морският координационен център изобщо не съставлява военна база, както се пробват някои хора да плашат обществото. Този развой стартира през 2014 година, когато беше държавното управление на Орешарски. Аз го заварих като министър на защитата. То е въпрос и на авторитет коя от страните-членки на НАТО в Черноморския район ще бъдат избрани да изведат сходен център ”, разяснява вицепремиерът Каракачанов.

По думите му основаването на американска или друга военна база е невероятно, заради написана спогодба в Монтрьо от 20-те години на предишния век, която регламентира наличието на непознат боен флот отвън страните от Черноморския район. Според документа, такива кораби не могат да участват в Черно море повече от 3 седмици.  

Темата разяснява и финансовият министър Владислав Горанов в Нова телевизия. „ Координационният логистичен център ще управлява всички учения, които се организират под натовски байрак. Там ще има комуникационна техника и съоръжение, обвързвано с планирането и провеждането на ученията в Черно море. И в този момент има военни обекти на територията на Варна, става въпрос единствено за логистика ”,  поясни Горанов. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР