AMD вече се е насочила към следващите фази в развитието

...
AMD вече се е насочила към следващите фази в развитието
Коментари Харесай

AMD прехвърли 7nm производство в тайванската TSMC

AMD към този момент се е насочила към идващите етапи в развиването на своите архитектури Threadripper и Vega, само че към този момент направи две основни бизнес промени. Джим Андерсон, който отговаряше за работата на групата „ Изчислителни и графични платформи “ на AMD, напусна компанията. Освен това AMD промени главния си производител на най-модерните чипове, като смени GlobalFoundries с тайванската TSMC.

Андерсон е напуснал, с цел да стане изпълнителен шеф на Lattice Semiconductor, производител на FPGA. Според изказването на Lattice, Андерсон ще получи няколко милиона $ под формата на акции и други поощрителни средства. Говорител на AMD съобщи, че Андерсон постоянно е имал упоритост да стане изпълнителен шеф.

Саид Москелани ще размени Андерсон на позициите на старши вицепрезидент и общоприет шеф на Client Compute Group, който ще следи от близко работа по процесорите и интегрираните чипове APU на AMD. Москелани отговаряше до момента за полуперсонализираните APU чипове за геймърските конзоли Microsoft Xbox и Sony Playstation. И двете схеми бяха сериозно значими за бизнеса на AMD, до момента в който компанията разработваше чиповете Ryzen.

 Джим Андерсон, фотография: PC World, Съединени американски щати

Джим Андерсон, фотография: PC World, Съединени американски щати

AMD се намира в стадий на постепенен преход във връзка с своята продуктова пътна карта. Второто потомство чипове Threadripper усили броя на своите ядра посредством свързване на няколко чипа дружно, вместо да разчита на напълно нова архитектура. По същия метод ще мигрира графичната си архитектура Radeon „ Vega “ към нов 7-милиметров индустриален развой.

Въпреки че времето за овакантяване на основен началник в никакъв случай не е уместно, Андерсон не отговаряше за стартирането на новата архитектура, въпреки че без подозрение работеше върху бъдещите версии на архитектурата Zen, която AMD разкри през предходната година. Въпреки това, неговото овакантяване е второ в AMD след излизането от компанията на Раджа Кодури, началник на отдела за графични чипове, който мина в Intel в края на 2017 година Преди това си потегли и архитекта на процесора ZEN Джим Келър, който също отиде в Intel (след къс престой в Tesla). Маркетинг експертът за чиповете Radeon Крис Хук също напусна AMD в посока Intel.

Като проектант на чиповете ролята на Келър бе може би най-съществената загуба за AMD. Но Андерсон явно е играл основна роля, управлявайки взаимоотношенията с потребителите и обществена фигура, обясняваща преимуществата на чиповете Ryzen и Threadripper. Мениджърите в AMD имат две съществени задания – да проектират върхови нови чипове и по-късно да ги продават. А компанията загуби ръководители и в двете съществени сфери.

Преместване на производството в TSMC

Преминаването към 7-нанометров индустриален развой за чиповете на AMD към този момент ще бъде отговорност за TSMC, а не на обичайна фабрика на AMD - GlobalFoundries. GlobalFoundries бе основана от индустриалния отдел на самата AMD, откакто той бе обособен от компанията през 2009 година като част от ограниченията за ограничение на разноските.

В блога на компанията основният механически шеф на AMD Марк Пейпърмастър увери потребителите, че няма да има смяна в продуктовата пътна карта на компанията. AMD към този момент е насочила голям брой 7nm артикули към TSMC, в това число 7nm чип Vega, плануван да бъде доставен през 2018 година, и първия 7-нанометров сървърен чип Epin, плануван да бъде пуснат през 2019 година Планира се и архитектурата Zen 2, и идващото потомство графичен чип Navi да бъдат създадени от TSMC посредством 7nm фабрични линии, добави той.

„ Съвместната ни работа с TSMC във връзка с техния 7-нанометров възел напредва доста бързо и от първите бройки силициеви чипове виждаме отлични резултати “, написа Пейпърмастър.

Според Пат Муурхед, основен анализатор в Moor Insights, съществуващите 7-нанометрови схеми на AMD към този момент са подготвени за индустриалните процеси на TSMC. „ Не мисля, че AMD има каквито и да е 7nm схеми за GlobalFoundries “, написа той в Twitter.

GloblaFoundries разгласи, че компанията ще се откаже от фабричните линии за най-модерните чипове, от което ще завоюват TSMC, Samsung и други заводи за чипове, които нападателно влагат в нови индустриални линии. Вместо това AMD ще резервира съществуващите и по-старите линии Ryzen, Radeon и Epyc, изработвани по 14nm и 12nm индустриален развой, като те ще се вършат в GlobalFoundries.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР