AMD представи корпоративните процесори Ryzen Pro 8000 с Neural Processing

...
AMD представи корпоративните процесори Ryzen Pro 8000 с Neural Processing
Коментари Харесай

Изкуственият интелект настъпва: AMD представи процесорите Ryzen Pro 8000 за работни лаптопи и персонални компютри с AI

AMD показа корпоративните процесори Ryzen Pro 8000 с Neural Processing Unit (NPU) ускорител. Компанията презентира както мобилните процесори Ryzen Pro 8040 Hawk Point, по този начин и процесорите Ryzen 8000G Phoenix за десктоп компютърни системи. Новите артикули са основани на същите кристали като потребителските процесори на AMD, само че са получили спомагателни функционалности, значими за корпоративните консуматори.

AMD съобщи, че нейните мобилни процесори с продуктивност на NPU от 16 TOPS имат доста преимущество пред конкурентните процесори Intel Core Ultra и превъзхождат Meteor Lake с 5 TOPS. AMD води и в комбинираната продуктивност на процесора, интегрираната графика и NPU AI с резултат от 39 TOPS спрямо 34 TOPS за чиповете на Intel.

За отбелязване е, че нито чиповете на AMD, нито тези на Intel дават отговор на условието на Microsoft за минимална продуктивност на NPU от 45 TOPS. Тя е нужна за идващото потомство компютри с изкуствен интелект. Но и двете компании настояват, че чиповете им от последващо потомство, надлежно Strix Point и Lunar Lake, ще дават отговор на този стандарт. Изискването на Microsoft е обусловено от нуждата част от работните AI натоварвания да се извършват локално, тъй че следва да забележим по какъв начин Copilot ще работи с актуалните генерации процесори на AMD и Intel.

Локалното осъществяване на AI дилемите е изключително значимо за бизнес компютрите, защото взема решение сериозни проблеми, свързани с поверителността. То може също по този начин евентуално да понижи латентността, да усили продуктивността и да усъвършенства живота на батерията за AI приложенията. Но ще изисква координиране на софтуерните и хардуерните съставни елементи. Спечелването на борбата за господството на ИИ ще се дефинира от партньорствата на разработчиците. AMD възнамерява да усили броя на партньорствата с самостоятелни снабдители на програмен продукт (ISV) до над 150 през 2024 година В момента Intel има партньорства със 100 ISV и повече от 100 снабдители на интегриран хардуер (IHV).

Процесорите от серията Ryzen Pro 8040 са основани на потребителските чипове Hawk Point. Процесорите Ryzen Pro 8040U са проектирани за диапазон на TDP от 15-28 W, до момента в който разновидностите Ryzen Pro 8040HS са разграничени на диапазони 20-28 W и 35-54 W. Интересно е, че моделите с над 45 W са позиционирани като решения за работни станции. Броят на ядрата варира от шест в Ryzen 5 до осем в Ryzen 7 и Ryzen 9, а броят на нишките – надлежно от 12 до 16. Ключовите параметри като тактова периодичност, вграден графичен процесор и кеш са непроменени по отношение на потребителските версии. С изключение на Ryzen 5 Pro 8540U, който се предлага без вграден NPU.

AMD е предоставила резултати, сравняващи нейните процесори с конкурентни чипове на Intel. AMD твърди, че процесорът Ryzen 7 Pro 8840U с TDP 15 W има приблизително 30% преимущество пред процесора Core Ultra 7 165U на Intel с сходен TDP при редица работни натоварвания. Включително многозадачна работа, рендиране, продуктивност, графика и основаване на наличие. AMD също по този начин твърди, че има приблизително 18% преимущество пред процесора Core Ultra 7 165H с мощ 28W.

AMD акцентира, че нейният процесор за работни станции Ryzen 9 Pro 8945HS с TDP от 45 W е с цели 77% по-бърз при огромния езиков модел Llama 2. Същевременно обезпечава над 50% преимущество в програмата за обработка на видео Topaz Labs, основана на ИИ. Това е спрямо процесора Core Ultra 9 185H на Intel с TDP от 45 W. При дилемите за различаване на лица и обекти декларираният растеж на продуктивността варира от 5% до 23%. И още 46-процентно преимущество в живота на батерията в приложението Teams.

Серията Ryzen Pro 8000 за професионални настолни компютри е основана на потребителската линия 8000G с NPU. Всички спецификации на новите процесори са идентични с тези на потребителските модели. От четири ядра и осем влакна до осем ядра и 16 влакна във семействата Ryzen Pro 3, 5 и 7. Стандартните модели имат персонализиран диапазон на TDP от 45-65 W, до момента в който GE моделите са с TDP от 35 W.

AMD прибавя, че междинната продуктивност се е нараснала с 19% спрямо конкурентния процесор Intel Core i7-14700. Като в графичния тест на Time Spy има оптимално трикратно преимущество, което не е изненадващо, като се има поради комбинацията от архитектурата Zen 4 и графичния енджин RDNA 3 на процесора. AMD също по този начин декларира понижаване на потреблението на сила с 33-76% в другите конфигурации.

Ключова отличителна линия сред моделите AMD Pro и общоприетите потребителски чипове е интегрираният хардуерен и софтуерен пакет AMD Pro Technologies. Той включва функционалности като AMD Pro Security, AMD Memory Guard и AMD Secure. Процесорите от серията 8000 са първите чипове за десктоп, които интегрират функционалностите за сигурност и сигурност Microsoft Pluton и отдалечено облачно ръководство. Manageability опростява подготовката, визуализацията на системата и внедряването, а AMD Pro Business Ready подсигурява непоклатимост и надеждност. AMD заявява, че предлага цялостния набор от Pro технологии във всички свои модели процесори. За разлика от Intel, която сегментира своето семейство процесори.

AMD предлага обновени OEM платформи, основани на процесори от сериите 8040 и 8000. Серията Ryzen Pro към този момент е налична и за OEM сътрудниците на AMD.

Интересно е да се означи, че AMD също оповестява за леко преимущество на новите си чипове пред процесора M3 Pro на Apple. Но процесорът на Apple не попада в нито едно от директните съпоставения на продуктивността на AMD.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР