Амбицията ни е за Столична община профилактиката, детското и майчиното

...
Амбицията ни е за Столична община профилактиката, детското и майчиното
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Детското и майчиното здраве трябва да са приоритет за Столична община

Амбицията ни е за Столична община профилактиката, детското и майчиното здраве да са приоритет, както и да се основат специфични стратегии и да се задълбочат съществуващите за поддръжка на хората с репродуктивни проблеми. Това съобщи претендентът за кмет на София Ваня Григорова пред майки, с които се срещна, с цел да обсъдят проблемите на детското и женското общинско опазване на здравето. Тя бе алегоричен хазаин на полемиката в своята приемна на ул. " Леге " №8 в последния ден от акцията.

“Тъй като обществената ни политика не е на равнище, меко казано, това, което считаме, че би трябвало да се направи, е да подсилим профилактичните стратегии, които са ориентирани към децата и майките, да подсилим стратегиите, ориентирани към дамите с репродуктивни проблеми ”, сподели Ваня Григорова и акцентира, че укрепването на общинското опазване на здравето като цяло е един от главните цели в програмата й:

“Темата за опазването на здравето е основна. Ако още в детска възраст допуснем да има забележителен дял на хроничните и обществено значими болести, като затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови и някои други, без значение какво вършим след това, мъчно бихме могли да се преборим по-късно тези пораснали деца да имат положително здраве и да водят пълностоен живот ”, сподели Ваня Григорова и добави, че Столична община би трябвало да укрепи детското опазване на здравето.

„ Парите за детска профилактика са не повече от 10 млн. лева годишно. Ние ще настояваме бюджетът за опазване на здравето да бъде най-малко 2% от общия бюджет на Столична община ”, безапелационна е Григорова и акцентира, че тези ограничения ще оказват помощ и за възстановяване на демографската обстановка в столицата.

Тя отбрани и концепцията за всяка млада жена да се покрива от общината най-малко един тест за ранна диагностика на яйчниковия запас, като предварителна защита против репродуктивните проблеми.

В полемиката се включиха също Милка Христова, заместник-председател на БСП–София и на Комисията по опазване на здравето и обществена политика през предишния мандат на СОС и някогашният министър на опазването на здравето Таня Андреева.

“Аз съм извънредно впечатлена, че Вие обръщате фокуса върху профилактиката ”, акцентира Таня Андреева и разяснява, че това е извънредно значимо, с цел да се борим с високата заболеваемост и високата смъртност в България.

Ваня Григорова и Милка Христова, която е общински консултант с три мандата зад тила си, припомниха, че по време на акцията са се срещали с хора, които нямат достъп до общинско и всякакво друго опазване на здравето заради липса на медицински центрове и персонални лекари в личния им квартал - за задачата те би трябвало да вървят до други региони на столицата и бяха дадени образци с „ Орландовци “ и „ Горна баня “.

Милка Христова уточни, че се обмисля и концепцията за мобилни медицински екипи, които да посещават квартали като „ Орландовци “, да вземем за пример.

Тя уточни също, че се обмисля концепцията общината да обезпечи профилактика и за 10 000 деца, които остават отвън детските градини.

Беше направена и неизбежната връзка сред здравето и изискванията за достъп до всеобщ спорт. Масовият, детският и работническият спорт би трябвало да се развиват. Около това се сплотиха Ваня Григорова и останалите участници в полемиката.

Сред концепциите на майките бе подпомагане, поддръжка и разпространение на кърменето, тъй като то е директно обвързвано със здравето на децата и техните майки. Бе коментирано смисъла на банката за кърма за недоносени деца, която е общинско дружество. Майките желаеха и повече надзор върху качеството на храната в общинските детски градини.

В отговор Григорова уточни положителния образец – Троян. Тя напомни, че това е първата община у нас, записана като аграрни производител, която с създадената продукция доставя детските градини.

Тя изрази желание да приложи тази процедура и в столицата.

„ Преди години към столицата е имало пръстен от градини с екологично чисти плодове и зеленчуци, които биха могли да бъдат възобновени и от тях да се доставя чиста храна за детските градини в столицата “, уверена е Ваня Григорова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР