Амбициозният кандидат за президент на Тайван Тери Гоу подаде оставка от борда на доставчика на Apple Foxconn

...
Амбициозният кандидат за независим президент на Тайван Тери Гоу подаде
Коментари Харесай

Амбициозният кандидат за независим президент на Тайван Тери Гоу подаде оставка от борда на Foxconn, доставчикът на Apple, който той основа почти преди половин век

От Associated Press, 3 септември 2023 г., 00:13 ч. Независимият кандидат за президент на Тайван Тери Гоу подаде оставка от борда на Foxconn, доставчикът на Apple, който той основа преди почти половин век.

Компанията, официално регистрирана като Hon Hai Precision Industry Co., Ltd., издаде съобщение за новини късно в събота, в което се казва, че Гоу, нейният бивш председател, е подал оставка по лични причини .

Не беше ясно какъв, ако има такъв, незабавен ефект ще има решението на Gou върху операциите на Foxconn, класирана на 20-то място в 2023 Fortune Global 500 и считана за една от най-големите технологични компании в света.

Седалището й е в Тайван, но извършва по-голямата част от производството си в Китай, където наема стотици хиляди, произвеждащи iPhone в огромни комплекси от фабрични общежития, които понякога имат наблюдава търкания между работници и ръководство относно условията на наемане на работа.

Гуо обяви на 28 август, че ще се кандидатира като независим кандидат на президентските избори в Тайван, слагайки край на месеци на спекулации.

На пресконференция Гоу разкритикува управляващата Демократична прогресивна партия, заявявайки, че нейните политики са „докарали Тайван до риск от война“ с Китай, който претендира за самоуправляващия се остров демокрация като част от своята територия.

„Категорично няма да позволя Тайван да стане следващата Украйна“, добави той. Гоу е най-тясно свързан с опозиционната приятелска за Китай националистическа партия или КМТ.

Националистите бяха прогонени от Китай от победоносните комунисти на Мао Цзедун през 1949 г., но продължават да твърдят, че островът и континенталната част са част от една единствена китайска нация - като правят комунистите, които заплашват да използват сила, за да направят това реалност.

Гоу загуби на първичните избори на националистите през 2019 г. и опита отново тази година, но партията избра за свой кандидат кмета на град Нов Тайпе Хоу Ю-их. Гоу беше обещал да подкрепи Хоу и неговото съобщение беше възприето като предателство от партийното ръководство.

Въпреки това, кандидатурата на Гоу се смята за дългосрочна кандидатура, като на независимите хора им липсват местните политически мрежи, присъщи на тайванската политика, а повечето граждани се притесняват от по-тесни връзки с Китай.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР