Амбициозни студенти по медицина, чиито оценки на матурата не са

...
Амбициозни студенти по медицина, чиито оценки на матурата не са
Коментари Харесай

България е сред предпочитаните държави за студентите по медицина от Великобритания -

Амбициозни студенти по медицина, чиито оценки на матурата не са съумели да им обезпечат място за образование в Обединеното кралство, пътуват в чужбина, с цел да се класират. В университети на страни като България, Украйна и Латвия има места за английски студенти, написа " Таймс "  и разяснява, че лекарите от тези страни могат да аплайват за регистрация в Общия медицински съвет, което им разрешава да практикуват в Обединеното кралство.

Британският вестник, представен от Българска телеграфна агенция, споделя историята на 19-годишният Даняал Ахмед, който предходната година не се класирал за място по медицина в Манчестърския университет заради системата за планувани оценки, наложена по време на пандемията.

“Въпреки че се оправих доста добре на изпитите, оценките от колежа не ми разрешиха да вляза. Измъчвах се седмица - две и по-късно започнах да диря други благоприятни условия. Не желаех да отида в друга бакалавърска степен и да върша нещо, което не ми беше по сърце ”, разказва той.

И вижда публикация за образование в България. Сега към този момент е втора година в Медицинския университет в София, написа в. “Таймс ”. Чувства, че е станал по-зрял човек. “Когато учите медицина там, помагате в лечебните заведения - помагате на хората това носи задоволство ”, споделя Ахмед.

През 2013 Нирали Пател тежко понася мисълта, че би трябвало да се раздели с фантазията си да следва медицина в университет в Обединеното кралство. И макар че кандидатства четири пъти, до момента в който продължава да учи в друга компетентност и прави магистратура по биомедицински науки, тя не съумява да си обезпечи място по медицина. Тогава Пател стартира да обмисля да кандидатства в чужбина.

“Имах един другар, който отиде в България да следва медицина, тъй че и аз взех решение да направя същото ”, споделя тя. След като се свързва с организация, която открива в студентски конгрес, Пател си обезпечава място за образование в Медицински университет в Пловдив. В България курсът се преподава на британски език, разяснява създателят.

В момента Пател е пета година студентка по медицина и споделя, че доста студенти имат неправилното разбиране, че влизането в медицински университет в България е „ елементарно “, тъй като можете да се кандидатства с по-ниски оценки спрямо Обединеното кралство.

“Смятат и, че и изпитите са по-лесни, само че това изобщо не е по този начин, тъй като изпитният сезон е цели два месеца. Наричаме го “Игрите на глада ”, тъй като имаме елиминационни кръгове ”, споделя тя.

Историята на Аде Адетайо не е по-различна. Светът му се сринал, когато не съумял да си обезпечи място по медицина в университета през 2015 година „ Просто седях в стаята си и плачех “, спомня си той. Започва да учи инженерна химия в Абърдийн, само че взема решение да прекъсне и да преследва фантазията си да учи медицина, откакто родителите му описват за другар на фамилията, който възнамерява да се квалифицира в чужбина.

Адетайо също е приключил Медицинския университет в Пловдив и в този момент работи като доктор в болница в Уест Съфолк. Той употребява опита си, с цел да основе MedConnect, организация, която оказва помощ на студенти от Обединеното кралство да учат в Европа, с акцент върху чернокожите и студентите от етническите малцинства.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР