Амбициозна инициатива Symbiartic за разработване на мултидисциплинарна платформа осъществяваща диалог

...
Амбициозна инициатива Symbiartic за разработване на мултидисциплинарна платформа осъществяваща диалог
Коментари Харесай

Наука и визуални изкуства в едно инициират в София тех парк

Амбициозна самодейност Symbiartic за създаване на мултидисциплинарна платформа осъществяваща разговор сред изкуството и фундаменталната просвета се провежда от Асоциация на студентите откриватели, лаборатория за пробни изкуства Symbiomatter и София тех парк с поддръжката на IBC-Sofia.

В лицето на тези видимо противоположни посоки на човешкия дух се корени разбирането, че творчеството в науката, както и в изкуството се дължи на неутолима жадност у индивида да вникне в природата на неговото битие .

Изложението Symbiartic показва пред българската общност истински произведения от всички сфери на образните изкуства въодушевени от любовта към науката, също както и експонати с естетическа стойност, които са зародени вследствие на научна активност. Инициативата се организира от 17 до 19 ноември в София - Тех Парк с присъединяване на видни учени и актьори от България и света.

Основна цел на ревюто е разпространение на значими триумфи в българската просвета, привличане вниманието на българската общност към нуждата от финансиране на фундаментални научни проучвания , както и стимулирането на съдействие по бъдещи планове, които да показват точка на секване сред научни явления и артистичната им интерпретация.

Сред участниците са Киндра Крик, мултимедиен актьор с голям брой интернационални изложби както и непрекъсната сбирка в LMB в Кеймбридж , Англия. Нейните творби са въодушевени от брака на баба й и дядо й, известният английски академик Франсис Крик (откривател на структурата на ДНК) и актьорът Одил Крик. Серията " церебрална дива природа " изследва по какъв начин нашите знания за себе си и за околната среда са неразривно свързани като изменящи се пейзажи , трансформирани от процеса на научното изобретение.

Друг участник е Джулия Бънтейн, художник, въодушевен от невронауката , шеф на SciArt Center и основен редактор на SciArt Magazine. Тя има изложби с национално и интернационално присъединяване в Амхърст, Ню Йорк, Балтимор, Сиатъл, Медисън, Принстън, Лондон, Торонто, Кнокке и други Джулия преподава, курира и постоянно написа за изкуство. Понастоящем е заместник-професор в университета " Рутгърс ". Серията " Територии " показва серия от картографски карти, които размиват линията сред познатото - картата - и непознатото - територията. Тази серия е отчасти въодушевена от късата история на Хорхе Луис Борхес " На прецизността в науката " и " Картата и територията " на Мишел Уелбек.

Нетрадиционен път към изкуството на Грег Дън, с докторската степен в неврология , му дава свободата да основава изображения и концепции, които нормално не се срещат в изобразителното изкуство. Творчеството му е неонатурална агресия на изкуството, в което невронният темперамент на мозъка се вписва безпроблемно в откритата сфера на азиатска хармония, а ландшафтите на микроскопичния свят са фундаментално еквивалентни на ландшафтите на макроскопския свят. Серията " Невронни заплитания в Червено и Виолетово " е навреме встъпление на невронауката в света на азиатското изкуство. Естествените закони, регулиращи придвижването на мастилото, са сходни на тези, които управляват развиването на невроните.

Зад амбициозната самодейност стоят доцент Георги Милошев, доцент Милена Георгиева и доктор Невена Иванова с безспорен принос в сферата на молекулярната биология, генетиката, епигенетиката и медицината. Заедно със експерта по биоестетика и философия на технологиите, те са главният мотор за биоизкуство, гражданска просвета и отворен биокод " Symbiomatter: лаборатория за пробни изкуства ", което е първото по рода си в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР