Amazon е една от най-големите компании в света, като има

...
Amazon е една от най-големите компании в света, като има
Коментари Харесай

Работниците в Amazon не се отказват от създаване на профсъюз

Amazon е една от най-големите компании в света, като има над 185 склада за търговия. На територията на Съединени американски щати комерсиалните бази са над 110, като служащите в тях постоянно се оплакват от неприятните условия на работа и ниското възнаграждение. Въпреки това от Amazon досега съумяват да откажат служащите си от концепцията да образуват синдикат. Подобна опция обаче съществува в Бесемер, Алабама.

Складът в 27-хилядния град е прочут с името BHM1 и има опцията да се трансформира в първото сходно оборудване на компанията, чиито служащи са се обединили в синдикат, оповестява Financial Times. През 28-годишното си битие Amazon е непогрешим в смачкването на напъните за основаване на синдикати в Съединени американски щати. До предходната година нито едно оборудване не беше съумяло даже да организира гласоподаване, камо ли да завоюва. Залозите за Amazon са даже по-високи в този момент, в сравнение с по време на последното гласоподаване в Бесемер, защото дефицитът на работна ръка и рецесията на веригата за доставки доведоха до спомагателни разноски през последното тримесечие в размер на 4 милиарда $.

Провеждането на вота, който ще се случи идната седмица, ще бъде наново, откакто през април 2021 година 1798 от служащите са отхвърлили предлагането, а 738 са го подкрепили. Но гласуването се повтаря, откакто Националният съвет по трудови връзки на Съединени американски щати (NLRB) постанови, че инсталирането на специфична пощенска кутия за гласоподаване от страна на Amazon в склада е дало предпоставки чиновниците да се почувстват следени.

Началната заплата в дребния град е 15.80 $ на час, което е над минималната заплата в Съединени американски щати, само че по-малко от това, което доста икономисти считат като нужно за прехрана. Профсъюзът съобщи, че ще изисква по-високо възнаграждение и ще отдръпна част от наблюдението, употребявано от Amazon, с цел да подсигурява извънредно високи равнища на продуктивност. Сред тези способи на наблюдаване е и системата " Time off Task ", която следи за това дали служащите извършват отговорностите си. Много от работещите за Amazon настояват, че тя не работи и имало случай, в които те получават санкции за времето, в което са ходили до тоалетна, или просто не е имало работа за извършване.
Реклама Обучителни срещи
В Бесемер Amazon е провеждал наложителни срещи, на които консултантите беседват с дребни групи чиновници за обединяване в профсъюз. Според хора на срещите на складовите служащи е казано, че заплатите могат да паднат, компенсациите могат да бъдат отнети и чиновниците могат да бъдат принудени да заплащат членски импорт. Amazon избира термина " просветителни сесии " за наложителните срещи, които съгласно компанията дават " опция на чиновниците да задават въпроси ".

Съюзът за търговия на дребно, едро и универсални магазини публично подаде тъжба по отношение на срещите на служащите с консултанти. Това решение ненапълно е било подбудено от последните мнения на основния консултант на NLRB, които допускат, че държавните чиновници преглеждат допустимо ограничение на практиката.
Шансът за триумф е дребен
Според самостоятелни наблюдаващи обаче шансът на служащите да извърнат резултата от първото гласоподаване е дребен. " Когато служащите се провеждат, виждаме типовете акции, които Amazon организира в Бесемер, които са предопределени да всяват боязън ", сподели Кен Джейкъбс, ръководител на Центъра за трудово проучване и обучение в Калифорнийския университет в Бъркли. " Докато повторите изборите, всички вреди са нанесени - кладенецът към този момент е токсичен ", добави той пред Financial Times.

Вотът в Алабама няма да бъде единствен. Тази седмица се чака провеждането на сходно гласоподаване в оборудване на компанията в Ню Йорк, до момента в който служащите в различен склад се чака да дадат гласи си по отношение на присъединението към синдикат през април.
Реклама
През тази година се следи доста нарастване на сходни действия измежду служащите на Amazon, като чиновници в две уреди на компанията в Ню Йорк и на едно в Мериленд даже неотдавна стачкуваха за къс интервал от време. Исканията им бяха за по-високи заплати. Профсъюзът The Teamsters даже сполучливо лобира за правото на образуване на служащите на склад в Сан Франциско, който към момента не е отворил.

Премахването на рестриктивните мерки по отношение на управлението на пандемията дава вяра за триумф на профсъюза. " Можете да говорите с някого персонално ", сподели Дейл Уайът, служащ на Amazon и синдикален представител. " В Amazon са уплашени. Страхуват се, че ги гледат, слушат ги ", добави Уайът.

Сметки на профсъюза демонстрират, че към половината от имащите право на глас не са били наети в компанията все още на първото гласоподаване в Алабама. Причината за това е извънредно бързото движение, с което служащите в Amazon се сменят. " Когато сте на това равнище на текучество, е толкоз мъчно да изградите взаимност, тъй като съвсем не се познавате ", сподели Алек Макгилис, създател на книгата " Изпълнение ", която се концентрира върху логистиката на Amazon. " Прекарвате повече време с робот, в сравнение с с сътрудниците си ", добави той.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР