Альона НЕЙКОВА Само с три странни и почти неизползвани определения

...
Альона НЕЙКОВА Само с три странни и почти неизползвани определения
Коментари Харесай

Диагнозата на думите

Альона НЕЙКОВА

Само с три странни и съвсем неизползвани избрания съумяха да опишат живота ни през миналите 12 месеца гласуващите за " Дума на годината ". И в случай че класираните на първите две места - " преценявам " и " антиваксър ", ненапълно имат директна връзка с упоритата пандемична конюнктура, третата - " изчегъртване ", е извънредно ослепителен лайтмотив на политическите настроения в страната. Но всички тези изрази, взети дружно, са автентичен индикатор на преобладаващите мисли, безредици и спорове в обществото ни.

Фактът, че на напред във времето излезе думата " преценява ", която в действителност не съществува в българския правописен речник, разкрива тоталния срив в езиковата просветеност на народонаселението ни. Колкото и да сме наясно, че използването на този израз към този момент се търкаля като лаф, подмята се с хиперболизирана доза подигравка и незабелязано се трансформира в сленг, потреблението му като диалектна форма си остава същинска, въпреки и към момента не до дъно осъзната, неволя за всички нас.

Съвсем разбираемо, коронавирусът и присъщите му последствия се трансфораха в клеймо освен за българите, само че и за целия свят, обиден от рецесията, породена от болестта. Но очевидно единствено у нас " антиваксър " дотам беляза всекидневието ни, че неизбежно се отрази и на данните за изцяло имунизираните (едва 28 на 100 - най-ниският % в ЕС).

На думата " изчегъртване " пък освен бе вдъхнат нов живот, само че тя се снабди и с неподозирана до неотдавна политическа конотация. Неуморното гласоподаване на българите, които на три пъти трябваше да отидат до урните, с цел да се появи най-малко лъч вяра, не просто докара до мечтаната смяна. Но и сподели, че всяка власт, даже най-бетонираната, за благополучие, има край.

Харесва ли ни или не, тези изрази освен нахлуха като непредвидена болест в нашата тирада, само че и станаха знак на времето. И единствено то ще покаже дали ще успеем да се излекуваме от тях.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР