Альона и Наталия са първите жени, настанени днес в бившата

...
Альона и Наталия са първите жени, настанени днес в бившата
Коментари Харесай

Альона и Наталия, избягали от Запорожие, са първите майки, настанени в бившата Белодробна болница

Альона и Наталия са първите дами, настанени през днешния ден в някогашната Белодробна болница на Пловдив. Украинките пристигнали в България на 3 май и от този момент живеели в пловдивски хотел. Днес обаче програмата за заслон на бежанци завършила. Така близо 40 души, настанени там, се изправили през избора – да останат тук в България, с цел да търсят работа, или да се приберат назад във воюващата си татковина. Някои поели път към Украйна. Наталия и Альона обаче, които преди месец са избягали от бомбардираната Запорожка област, не мислили дълго.

Заедно с шест деца те се настаниха през днешния ден в някогашната болничното заведение в Пловдив, която към този момент носи посланието „ Втори дом “. Попитахме ги какви са техните първи усещания от убежището, което за малко повече от месец закупи радикално друг тип. А те дадоха отговор непретенциозно и през усмивка:

„ Много ни харесва! Над нас не летят ракети. Децата ни не стоят свитички. Спокойни сме “.



Спокоен намерихме и Сеня – най-малкият украинец, настанен с центъра. Той е едвам на 4 месеца и през по-голямата част от живота си е носи статут на емигрант. Малкият спеше мирен и сит.

Други две от настанените деца тичаха от стая в стая и оглеждаха новото си леговище. Играеха на телефони и понякога се бутаха да оказват помощ на майките си в метенето и подреждането на движимости.



Наталия описа пред TrafficNews , че носи със себе си поминък и към този момент е намерила работа. През деня тя прави шивашки услуги в Пловдив и е умерено, че в настоящето леговище бъде проведен център, където други украински майки ще се грижат за децата ѝ, до момента в който тя се труди.

Един от представителите на украинската общественост в Пловдив – Наталия Еллис показа пред TrafficNews, че продължава усилената работа по видоизменение на някогашната болница във втори дом. Очаква се на следващия ден към пристигналите през днешния ден 3 майки и 7 деца да се причислят още украинци, идващи от Черноморието. В понеделник посрещнати и подслонени ще бъдат и двама незрящи.

С представителката на украинците в Пловдив се срещнахме при започване на април, когато постройката на Белодробната болница бе порутена и западнала. Тогава Общината, бизнесът и доброволци сплотиха общите си старания, с цел да може през днешния ден да забележим една в действителност друга картина. Мястото към този момент разполага със своя кухня, бани, саниратни възли. Засега обаче някои от дамите ще спят върху матраци на земята.

„ Трябват ни още към 40 кревати, на които да сложим матраците. Те са с размери 100х200 “, разяснява Еллис.

Община Пловдив ще окаже помощ в изхранване с тристепенно меню на настанените в убежището хора, добави тя. Осугурен е и принтер, на който да се печатат документи на новонастанени украинци. Скоро започват и уроците по български език, като към този момент е обезпечен преподавател.

Припомняме, че някогашната белодробна болница ще действа като краткотраен заслон за украинците. Те ще могат да употребяват мястото като буферна зона, до момента в който се открият и намерят работа в Пловдив.

Галерия:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР