Алуминият се повиши до 6-годишен връх, след като американските санкции

...
Алуминият се повиши до 6-годишен връх, след като американските санкции
Коментари Харесай

Санкциите на САЩ срещу Русия изстрелват този метал до нови върхове

Алуминият се увеличи до 6-годишен връх, откакто американските наказания против съветската компания United Co. Rusal не престават да имат мощно въздействие на международния пазар повече от седмица след оповестяването им, а купувачите се бързат да обезпечат доставките, обезпокоени от прогнозите, че цената на метала може да доближи 3000 $ за метричен звук.

Металът, употребен за изработката на всевъзможни артикули от кутийки за питиета и леки коли до самолети, набъбна с 1.5% до 2435 $ за звук на Лондонската борса за метали - най-високата дневна цена от септември 2011 година, удължавайки облагите от понеделник.

Пазарът на алуминий е в ужас откакто Съединени американски щати удари със наказания Rusal и го изключи от западната финансова система. Това докара до тежко разтърсване в снабдяването, което продължава да се разпростира, защото компанията обезпечава към 17% от международното произвеждане на метала отвън Китай.

 Алуминият нарастна рекордно след новите наказания на Съединени американски щати
Новите наказания против Русия провокираха рекордно повишаване на един метал

Въпреки рестриктивните мерки металът ще откри път към международния пазар

" Пазарът гледа към 2800, 3000 $ (за тон) ", сподели от Пекин анализаторът от CRU Group Джаки Уанг. Съществуват опасения за вероятни съкращения на продукцията от Rusal, или тъй като продажбите му са блокирани, или тъй като веригата за доставки на първични материали е наранена, съгласно Уанг. Цените на алуминия надминаха 3000 $ за звук на Лондонската борса за метали през 2008 година

Акциите на съветската компания набъбнаха в Хонконг, откакто изгубиха повече от половината от цената си предходната седмица. Русия няма да внесе държавни облигации в капитала на компанията, защото страната не употребява суверенни облигации в локална валута, нито държавен дълг, с цел да поддържа фирмите под наказания, съгласно Министерството на финансите в Москва.

Ценните бумаги на съперниците на Rusal също се покачиха. Китайската China Hongqiao Group нарастна с 3.4%, а австралийската Alumina, която си партнира с Alcoa Corp. в най-големия производител на боксит и алуминий в света - доближи 4.1% растеж преди затваряне.

 Руският олигарх, който за 3 дни се трансформира от милиардер в международен заточеник
Руският олигарх, който за 3 дни се трансформира от милиардер в международен заточеник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда поради глобите на Съединени американски щати

Цените на суровината се изстреляха нагоре, а индийски компании към този момент се хвалят с най-изгодните продажби за последните 12 години. Санкциите на Съединени американски щати против Rusal блокираха алуминий на стойност 3 милиарда $. Металът, създаван от компанията, съставлява повече от 1/3 от запасите в хранилища, следени от Лондонската борса за метали. Борсата забрани доставките на алуминий от компанията, считано от 17 април.

Русия обезпечава към 6% от международната продукция на алуминий, а в случай че Вашингтон реши да разшири глобите и върху никела, може да има по-значително влияние, защото страната образува 10% от доставките в света. Санкции по отношение на медта ще имат по-леки последствия, защото там делът на Русия е 4%, показват от UBS.

Докато съветските доставки на алуминий понижават, Китай продължава да създава огромни количества от метала. Производството на примитивен алуминий в Китай набъбва с 4% до 2.78 млн. тона през март. Производството през първото тримесечие се усилва с 0.3% до 8.12 млн. тона.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР