Алтернативна Олимпиада без допинг – възможно ли е това? Предложението

...
Алтернативна Олимпиада без допинг – възможно ли е това? Предложението
Коментари Харесай

Олимпиада без допинг

Алтернативна Олимпиада без допинг – допустимо ли е това? Предложението за Enhanced Games (б.а. Подобрени игри – от англ. език) е на мелбърнския милионер Арън Д`Соуза и той към този момент интензивно работи по плана си. Австралиецът желае да надскочи тежестта на Световната антидопингова организация (WADA) и да провежда надпревари през декември 2024 година без неразрешени субстанции.

Тази концепция беше показана преди четири месеца, само че до момента се възприемаше по-скоро като шокираща. Американската медийна платформа CNN разгласява мнението на редица специалисти и се опита да отговори на въпроса: законно ли е въобще да се организират сходни мероприятия - както от етична, по този начин и от правна позиция.

Първоначално концепцията на Д`Соуза е обвързвана с проучване на опциите на човешкото тяло без ограничавания върху използването на медикаменти. Австралиецът счита, че развиването на спорта се спъва от бюрокрацията на WADA и приканва спортистите да провеждат надпревари, изцяло свободни от всевъзможен допинг надзор. Не е изцяло ясно дали Арън е подготвен да дава отговор за следствията, в случай че спортисти стартират да умират напряко на стадионите или да причинят съдбовна щета на здравето си.

CNN цитира проучване на швейцарския академик Рафаел Фейс, съгласно което 15 до 18 % от спортистите използват допинг. Добре знае се, че приблизително към два % от допинг пробите са позитивни. Оказва се, че други спортисти, използвали неразрешени субстанции, остават ненаказани, макар милионите долари, които се харчат годишно за битката против възбраната.



Арън Д`Соуза 

Сред изразилите мнение е и съветският академик Григорий Родченков. Бившият началник на Руската антидопингова организация, който стана осведомител и главен очевидец по делото против съветския спорт за подкрепяна от страната приложимост на допинг и прикриване на позитивни проби, съобщи, че планът на Д’Соуза е „ рисков за здравето на спортистите и нездравословен за бъдещето на спорта “.

„ Насърчаването и рекламирането на неразрешени вещества опонира на спортните правила и морал, на буквата и духа на законите, цитира CNN думите на Григорий Родченков в коментар, възложен от юриста му. - Използването на допинг в актуалния спорт е недопустимо, защото може да аргументи голяма щета на по-младото потомство спортисти. Като цяло, цялата идея на Enhanced Games се основава на апели за нарушение на законите, което може да има извънредно отрицателни последствия в бъдеще. ”

Главният изпълнителен шеф на Американската антидопингова организация (USADA) Травис Тайгарт сподели, че концепцията за Enhanced Games е „ противозаконен фарс “ и „ рисково шоу на клоуни “. От Антидопинговата работа на Обединеното кралство (UKAD) обявиха, че са „ извънредно загрижени за концепцията на Enhanced Games, която може да сътвори рисков казус “, изразявайки угриженост по отношение на „ сигнала “, който събитието може да изпрати на идващото потомство спортисти.

В доста страни по света през днешния ден използването на допинг, склоняването към приемането му, разпространяването и превозването са престъпни закононарушения. Според американския закон, кръстен на Григорий Михайлович, този тип активност може да се смята за противозаконна, даже в случай че се прави отвън Съединените щати. Т.е. Арън Д`Соуза и всички участници в Enhanced Games могат да бъдат приети за нарушители незабавно щом планът премине от говорене към действително осъществяване.



Авторът на концепцията за „ допинг игрите ” твърди, че 368 спортисти към този момент са показали интерес към тях, в това число някои, които са потърпевши от незаслужено наказване от структурите на WADA. Трябва обаче да разберете, че в реалност единствено тези, които публично са приключили кариерата си в главните спортове и не са включени в никакви групи за тестване, ще могат да вземат участие в Enhanced Games. В противоположен случай нищо няма да попречи на допинг контрольорите да ревизират някой от участниците в „ допингираните надпревари ” и по-късно да го дисквалифицира в класическите спортове.

Но като цяло, спортната идея на Enhanced Games към момента не е оповестена. В какви спортове ще се състезават съперниците на антидопинговия надзор и по какви правила - не е ясно. Трябва да се има поради обстоятелството, че нито една интернационална федерация, нито една държавна или общинска конструкция несъмнено няма да окаже организационна помощ на „ феновете на възбраната “. Д`Соуза твърди, че е намерил спонсори за стартирането. Но дали в действителност ще финансират това съревнование следва да разберем.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР