Алтернатива за Германия (AзГ) не е единственият печеливш от гнева

...
Алтернатива за Германия (AзГ) не е единственият печеливш от гнева
Коментари Харесай

Алтернатива за Германия и Съюз Сара Вагенкнехт спечелиха с позициите си срещу войната в Украйна

" Алтернатива за Германия " (AзГ) не е единственият печеливш от гнева на локалните поданици на вчерашните избори за недодялан парламент в Тюрингия и Саксония: те гласоподаваха всеобщо и за новата лява партия - " Съюз Сара Вагенкнехт - за разсъдък и правдивост " (ССВ), която завоюва 15,8 % от гласовете в Тюрингия и съгласно прогнозите на Цет Де Еф получава 11,8  % в Саксония. Избирателите бяха привлечени от AзГ и ССВ поради опълчването им на войната в Украйна. И двете партии остро подлагаха на критика немските оръжейни доставки за Киев, както и западните наказания против Русия, и приканиха за договаряния, които да доведат до преустановяване на бойните дейности, показва английският ежедневник  " Файненшъл таймс ".

Крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) завоюва изборите в източната немска провинция Тюрингия, като за първи път в следвоенната история на страната крайнодясна партия си обезпечава победа в районен избор, показва английското издание. Според предварителните резултати AзГ е събрала 32,8 % от гласовете в Тюрингия, изпреварвайки всички останали партии. Дясноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) е на второ място с 23,6 %.

В прилежащата провинция Саксония прогнозите на публичната телевизия Цет Де Еф дават на двете партии съвсем идентичен резултат, като прогнозите са ХДС да завоюва 31,9 %, а AзГ да се подреди на второ място с 30,6 %. Съпредседателят на AзГ Тино Крупала дефинира резултата на партията в Тюрингия като „ ефектен “. „ Едно нещо е ясно: волята на гласоподавателите е да има политическа смяна, както в Саксония, по този начин и в Тюрингия “, сподели той и добави: „ Ако желаете да вършиме постоянна политика, няма да можете да го извършите без AзГ “.

Резултатите от вота са пагубни за партиите от тройната коалиция на канцлера Олаф,

като прогнозие са, че социалдемократите, " Зелените " и Свободната демократическа партия (СвДП) ще се срутен до едноцифрени резултати в двете провинции. В Тюрингия Германската социалдемократическа партия (ГСДП) реализира най-лошия си резултат на районни избори в следвоенната история на Германия, като получи едвам 6,1 %. Резултатите отразяват възходящото отчаяние в Източна Германия от държавното управление, което мнозина свързват с високата инфлация, икономическата застоялост, възходящите разноски за сила и непрекъснатите политически боричкания, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Те също по този начин демонстрират по какъв начин гласоподавателите от ден на ден изоставят центристките партии в интерес на популистките обединения в политическата външна страна.

Съпредседателят на партия " Зелените " Омид Нурипур дефинира изборите като „ повратна точка “. „ Хората от света на културата,

хората с имигрантски корени, хората, които вървят на гей паради, са в действителност уплашени “, сподели Нурипур

и добави: „ Трябва да застанем зад тях и да защитим демокрацията. “

AзГ не е единственият печеливш от гнева на локалните поданици: те гласоподаваха всеобщо и за нова крайнолява партия - " Алианс на Сара Вагенкнехт " (сСВ), която завоюва 15,8 % от гласовете в Тюрингия и съгласно прогнозите на Цет Де Еф ще завоюва 11,8  % в Саксония.

Избирателите бяха привлечени както от AзГ, по този начин и от ССВ поради опълчването им на войната в Украйна. И двете партии остро подлагаха на критика немските оръжейни доставки за Киев, както и западните наказания против Русия, и приканиха за договаряния, които да доведат до преустановяване на бойните дейности, показва английският всекидневник.

Изборните резултати демонстрират, че 34 години след обединяването на Германия болшинството от хората в двете провинции на някогашната комунистическа източна част на страната са надълбоко разочаровани от главните партии в центъра и от метода, по който се ръководи Германия, отбелязва " Файненшъл таймс ". 

Въпреки внушителната си победа в Тюрингия, AзГ евентуално няма да може да сформира държавно управление там, защото никоя друга партия няма да се коалира с нея, тя няма да разполага с парламентарното болшинство, належащо за ръководство.

AзГ, която беше основана преди 11 години от икономисти, ядосани от избавителните проекти на еврозоната, се трансформира в твърдолинейна, исторически ревизионистка националистическа партия, която се опълчва остро на имиграцията.

Германската организация за вътрешно разузнаване дефинира локалните клонове на партията в Саксония и Тюрингия като „ дясноекстремистки “. В Тюрингия партията се управлява от Бьорн Хьоке, етнонационалист, който тази година е санкциониран два пъти от локалните съдилища за потребление на неразрешени нацистки лозунги в речи пред поддръжници. 

Въпреки това може да се окаже мъчно да се образуват жизнеспособни обединения без AзГ. За да може ХДС да ръководи в Тюрингия, да вземем за пример, може да се наложи да се коалира с АСВ - вид, който мъчно би бил преглътнат от мнозина в дясноцентристката партия, показва английският вестник.

Бившата комунистка Вагенкнехт, която според мнозина е апологет на съветския президент Владимир Путин, сложи смяната на политиката на Германия по отношение на Украйна като авансово изискване за съдружни договаряния. Тя съобщи, че нейните гласоподаватели желаят да видят „ друга външна политика на Германия “. „ Те желаят да реализират повече мир, повече дипломация и това е нашето изискване за (влизане в) държавно управление “, сподели тя по телевизия Цет Де Еф.

Това провокира отвращение в ХДС, който твърдо поддържа Украйна и упорства държавното управление на Шолц, което към този момент е вторият по величина снабдител на военна помощ за Киев след Съединени американски щати, да достави още повече оръжия.

Хьоке зае сходна на Вагенкнехт позиция, като в предизборните си речи съобщи, че AзГ е срещу това Германия „ да бъде въвлечена във война с Русия от някакви луди западни елити “.

За ХДС обаче може да се окаже даже невероятно да сформира държавно управление с АСВ. Анализът на Цет Де Еф сподели, че даже тристранна коалиция сред ХДС, АСВ и социалдемократите би имала с едно място по-малко от болшинство в 90-местния парламент на Тюрингия, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Катастрофалното показване на трите партии в обединението на Шолц - ГСДП, " Зелените " и либералите - докара до спекулации, че някоя от тях може да се отдръпна от държавното управление, което ще провокира предварителни избори.

Според специалистите обаче сходен резултат е малко евентуален. И трите партии имат толкоз неприятни резултати в народен мащаб, че нямат предпочитание да се изправят пред присъдата на гласоподавателите преди идващите планувани парламентарни избори през есента на 2025 година

Шолц приканва немските партии да изключат АзГ от ръководството

след внушителната победа на крайнодясната партия на районни избори, извежда в заглавие в. " Гардиън ". Германският канцлер прикани главните партии да изключат „ десните екстремисти “, откакто предварителните резултати демонстрираха, че крайнодясната партия АзГ е заела първо място на районни избори, а нова популистка мощ вляво се утвърди в политическия пейзаж на страната. Шолц назова резултатите „ мъчителни “ и „ тревожни “.

„ Нашата страна не може и не би трябвало да привиква с това. AзГ нанася вреди на Германия. Тя отслабва стопанската система, разделя обществото и унищожава репутацията на страната ни “, съобщи Шолц и добави, че най-страшните прогнози, че неговите лявоцентристки социалдемократи (ГСДП) може да изпаднат за първи път от Народното събрание на дадена провинция, не са се сбъднали.

„ Това е исторически триумф за нас. За първи път станахме най-силната партия на избори в дадена провинция. Това е реквием за тази (трипартийна) коалиция “, съобщи съпредседателката на AзГ Алис Вайдел.

АзГ извоюва първите си кметски и регионални постове предходната година, само че в никакъв случай не е влизала в държавно ръководство. Останалите, демократични партии дадоха обещание да поддържат „ защитна стена “ на опълчване на съдействие с AзГ, като я държат надалеч от властта, показва " Гардиън ".

Крайната десница се чака да завоюва избори в немска провинция за първи път от Втората международна война насам, написа в заглавие в. " Вашингтон пост ".

Смятана за екстремистка организация от службата за вътрешно разузнаване и разследвана от националните органи за ислямофобия и радикални антимигрантски позиции, AзГ съумя да преодолее надълбоко вкоренените табута върху националистическия дискурс в Германия, показва американското издание.

" Алиансът на Сара Вагенкнехт ", проруска популистка партия от крайната левица, също реализира забележителен пробив, получавайки двуцифрени резултати в двете провинции единствено осем месеца след основаването си. Този резултат вещае нови провокации за Шолц, чиито съдружни сътрудници се срутват в националните социологически изследвания на фона на голям брой рецесии, отбелязва " Вашингтон пост ".

Ако не успее да притегли съдружен сътрудник, AзГ няма да може да ръководи в нито една от двете провинции. Партията обаче към момента може да получи обилни права в двата районни Народното събрание. Първоначалните прогнози сочат, че AзГ може да завоюва повече от една трета от местата, което ще даде на партията специфични права на „ блокиращо малцинство “ и ще ѝ разреши да постанова несъгласие върху избрани решения, като да вземем за пример назначението на съдии и промените в конституцията на провинциите, отбелязва американският всекидневник.

Представянето на крайната десница в Тюрингия и Саксония в допълнение разклаща обединението на Олаф Шолц, написа в заглавие в. " Монд ".

Не е изненадващо, че крайнодясната партия АзГ е огромният победител в районните избори, създадени през вчерашния ден в Тюрингия и Саксония, в източната част на Германия. Не е изненадващо, че трите партии в обединението на Олаф Шолц бяха съществено осъдени. Не е изненадващо, че Християндемократическият съюз (ХДС) се показа сносно, което една година преди парламентарните избори на 28 септември 2025 година е сериозен удар за канцлера социалдемократ, който има намерение да се кандидатира за втори мандат, показва френското издание.

Големите губещи на тези избори - белязани от изборна интензивност от съвсем 75 %, което е с 8 процентни пункта повече спрямо изборите през 2019 година - са партиите от тройната коалиция, която е на власт в Германия от 2021 година насам, отбелязва " Монд ". И до момента в който ГСДП и " Зелените " се показват относително добре, резултатите на СвДП са в действителност пагубни - към този момент отсъстваща от Народното събрание на Саксония от 2014 година, този път тя беше изхвърлена и от Народното събрание на Тюрингия, където получи едвам 1 % от гласовете, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР