Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите. Това съобщиха от

...
Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите. Това съобщиха от
Коментари Харесай

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите

Алпинистът Иван Томов е умрял в Хималаите. Това оповестиха от фирмата-организатор на експедицията. Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника - връх Лхотце (8516 м), и вторият след Христо Проданов, сторил това без спомагателен О2.

Преди дни ураганни ветрове унищожиха Лагер 2 и Лагер 3, а част от оборудването на Томов беше унищожена, което наложи той да вземе назаем. Българинът нападна върха предходната събота с рускинята Анастасия Рунова. На слизане от Лхотце, в региона на Лагер 4, той не се е почувствал добре. Подаден му е О2 и му е била сложена инжекция против мозъчен оток, само че това не му помогнало.

В момента тялото му е в Лагер 4. Преди да поеме към върха, на 11 май Иван Томов описа пред БНР, че не е съумял да се излекува от кашлица, само че ще рискува и ще направи опит:

"Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще завърши - по един или различен метод. Не съумях да преборя кашлицата, на моменти е неконтролируема, въпреки и суха. Надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето ми, само че не е изключено от сухия и леден въздух над 7000 да ескалира. Нямам концепция какво ще стане, само че ще пожертвам и ще направя опит ".

През юни 2013 година Томов оцеля при клането в базовия лагер на Нанга Парбат, когато въоръжени бойци избиха 10 алпинисти и един шерп. Тогава група от 15 маскирани маже нападат Базовия лагер, пакистански катерач съумява да се измъкне и да опише след това за случилото се. По същото време Томов е в Лагер 2 и това го избавя.

Година по-късно той се насочва към Броуд пик (8047 м) и съумява да го изкачи, а през 2017 година стъпва и на Манаслу (8163 м) - още веднъж без помощта на персонален шерп и без спомагателен О2.

bnr.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР