Alphabet и Meta Platforms се превърнаха в две от най-ценните

...
Alphabet и Meta Platforms се превърнаха в две от най-ценните
Коментари Харесай

Facebook и Google станаха гиганти, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе падение

Alphabet и Meta Platforms се трансфораха в две от най-ценните компании в света, като значително подцениха Уолстрийт и неговите опасения по отношение на за големите разноски и придобивания.

Сега, когато светът е изправен пред евентуална криза, Уолстрийт изпраща явни сигнали, че фирмите майки на Гугъл и Фейсбук би трябвало да затегнат коланите - време е да се вслушат, написа анализатор в MarketWatch.

Вместо това Meta и Alphabet не престават с проектите си за високи разноски. Гугъл нае близо 13 000 служащи през третото тримесечие - почти два пъти повече от цялата работна мощ на Snap, малко преди тази компания да уволни 20% от чиновниците си тази година.

Това не се хареса на Уолстрийт, изключително след сериозното отворено писмо до Зукърбърг от създателя на Altimeter Capital Брад Герстнър, чиято компания притежаваше 2,5 милиона акции на Meta в края на второто тримесечие.

" Лошо защитавана загадка в Силициевата котловина е, че компании като Гугъл и Meta, както и Twitter и Uber могат да реализират съвсем същите равнища на доходи приходи с доста по-малко хора ", написа Брад Герстнер в отвореното писмо.

Все отново софтуерните шефове би трябвало от време на време да подценяват краткосрочното мислене на доста вложители от Уолстрийт. Ако се вслушваше в тях Зукърбърг нямаше да купи Instagram за 1 милиард $ тъкмо когато Фейсбук ставаше обществена компания. Но има граници, изключително за сходни компании, когато икономическите условия са влошени.

Въпреки, че на тези софтуерни колоси може да не им се постанова да редуцират работни места, те сигурно би трябвало да спрат назначението на нови чиновници и да спрат да наливат милиарди в недоказани технологии, които никой не желае.
 Шефът на Фейсбук обедня със $70 милиарда от началото на годината до момента
Шефът на Фейсбук обедня със $70 милиарда от началото на годината до момента

Зукърбърг стартира годината със положение от 125 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg

Това обаче не са първите софтуерни компании, които пренебрегват Уолстрийт. Amazon също пренебрегва апелите за ограничение на разноските през годините, откакто построи най-големия уебсайт за електронна търговия в света и революционизира ИТ с облачни услуги. Напоследък обаче Amazon стартира да се вслушва в апелите на Уолстрийт. Гигантът за електронна търговия понижава разноските през по-голямата част от тази година, откакто мениджърите осъзнаха, че компанията е похарчила прекалено много.

Meta се опита да успокои вложителите, като съобщи, че броят на чиновниците ще остане " почти еднакъв " през 2023 година спрямо това, а растежът на заплатите ще се забави през 2023 година Но това няма да е задоволително за вложители като Герстнер, който прикани Meta нападателно да понижи разноските си за чиновници с най-малко 20% до края на годината.

Проблемът не е единствено броят на хората и няма да бъде решен от съкращенията на портиери и водачи на рейсове от Фейсбук. Генералният проблем на Фейсбук е скъпата технология, наречена виртуална действителност.

Зукърбърг харчи милиарди за своята " метавселена ", до момента в който империята, която се устоя от реклами, се забавя фрапантно. Когато анализатор го попита каква е опцията за доходи в метавселената през идващите три до пет години, необяснимият отговор на Зукърбърг наподобява срина акциите на Meta. Шефът на компанията стартира монолог, който включваше изречения като " най-хубавото обществено преживяване " и " доста същинско преживяване ", без да прави никакви бизнес причини за разноските.
 Собственикът на Фейсбук заяви за първи спад на приходите в своята история
Собственикът на Фейсбук заяви за първи спад на приходите в своята история

Икономическата неустановеност накара рекламодателите да свият бюджетите си

Meta възнамерява да похарчи 34 - 39 милиарда $ през 2023 година за центрове за данни, сървъри, инфраструктура и увеличение на потенциала за изкуствен интелект, което е повече от изхарченото до момента тази година.

Според анализаторът в Third Bridge Скот Кеслър приходите на Meta са спаднали през последните две тримесечия и разноските са се нараснали доста.

Все отново Зукърбърг не е длъжен да слуша никого, тъкмо както и шефовете в компанията Гугъл би трябвало да дават отговор единствено пред съоснователите и членовете на борда на шефовете Лари Пейдж и Сергей Брин.

Технологичните шефове от Силициевата долина станаха милиардери, тъй като подцениха капризите на Уолстрийт, до момента в който техните компании се превръщаха в софтуерни титани. Но в този момент, когато тези компании са задоволително огромни и са изправени пред най-големите си тествания, възможностите на създателите да примамват най-хубавите и най-умните с обезщетения за акции понижават с всеки минал ден.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР