Alphabet е една от около 16-те компании сред първите 50

...
Alphabet е една от около 16-те компании сред първите 50
Коментари Харесай

Дивидент - следващата крачка за Alphabet и Meta?

Alphabet е една от към 16-те компании измежду първите 50 в S&P 500, класирани по пазарна стойност, която не изплаща дивиденти. Това обаче може да се промени в бъдеще и да се отрази добре на вложителите, които от ден на ден избират компании, изплащащи дивиденти.

Социалната платформа Meta е различен колос, който евентуално ще се възползва от изплащането на дял в бъдеще.

Гугъл Alphabet (GOOG) и Meta са зрели, печеливши бизнеси, а зрелите, печеливши бизнеси в даден миг носят дивиденти. Те не се разграничават доста от Apple и Microsoft. Apple да вземем за пример, заплаща дивиденти от десетилетие, а Microsoft от двадесет години.

Все още има подозрително мнение в софтуерния бранш, че фирмите в напредък алармират за уязвимост или липса на капиталови благоприятни условия, като изплащат дивиденти. В случаите на Alphabet и Meta евентуално е тъкмо противоположното. Дивидентът би бил знак за убеденост.

" Неизбежно е Alphabet и Meta да изплащат дивиденти, като се има поради какъв брой пари имат в балансите си и какъв брой печеливш е бизнесът им ", споделя Марк Махани, анализатор в Evercore/ISI.

" Единственият въпрос е по кое време. "
 Три международни компании с дивиденти, които си заслужават на фона на риска от криза
Три международни компании с дивиденти, които си заслужават на фона на риска от криза

Starbucks има дълготрайни вероятности за напредък и стабилен опит при погашение на дивиденти

Той вижда повече от 50% късмет за дивиденти и в двете компании след пет години. Това може да подценява краткосрочната възможност. Подобен ход зависи от контролиращия акционер Марк Зукърбърг, основният изпълнителен шеф на Meta, и ръководителите и контролните притежатели на Alphabet Сергей Брин и Лари Пейдж.

Махани счита, че дивидентът и в двете компании ще се гледа позитивно от вложителите и ще притегли насочени към дивиденти купувачи, които не могат да закупят акциите в този момент.

Просто погледнете главните потребителски компании като Coca-Cola (KO), PepsiCo (PEP) и Procter & Gamble (PG). Те изплащат дивиденти от десетилетия, рентабилност над 2% и се търгуват при по-високи оценки от множеството софтуерни водачи макар по-бавния си напредък. Това демонстрира, че дивидентите имат значение.

И Meta, и Alphabet имат страхотни салда. Alphabet имаше 116 милиарда $ в брой и еквиваленти в края на третото тримесечие, до момента в който Meta имаше 42 милиарда $. За Meta дивидентът би бил огромна смяна в тактиката.

Компанията съобщи в най-новите си доклади от началото на 2022 година, че няма проекти да изплаща дял в обозримо бъдеще. В своите доклади от 2022 година Alphabet съобщи, че не е изплащала дивиденти, откогато е станала обществена компания, и продължава:

" Основното потребление на капитала продължава да бъде вложение за дълготраен напредък на бизнеса. Ние постоянно оценяваме нашите парични средства и финансова конструкция, в това число размера, скоростта и формата на възвръщаемост на капитала за акционерите.

Компании като Salesforce (CRM), Adobe (ADBE) и Netflix (NFLX), са други измежду топ 50-те компании в S&P, които не изплащат дивиденти и имат сходен израз в докладите си като Meta. Махани счита, че Amazon също ще заплати дял, само че той вижда, че това ще се случи по-късно, в сравнение с при Alphabet и Meta. Amazon е по-малко печеливша и от двете.
 Съоснователят на Гугъл Сергей Брин продаде акции на Alphabet за $32,7 милиона
Съоснователят на Гугъл Сергей Брин продаде акции на Alphabet за $32,7 милиона

Той напусна поста президент на Alphabet през декември 2019 година

Финансовото издание Barron " s прегледа съотношението на погашение на дивиденти на 10-те най-големи неплащащи дял компании, което би довело до 1,5% дивидентна рентабилност, или малко под доходността на S&P 500 от 1,7%. За Alphabet и Meta това съответствие на погашение е доста управляемо в диапазона от 25% до 30%.

Коефициентът на погашение на дял в S&P 500 е приблизително към 30%. И двете компании са наблегнали на противоположното изкупуване на акции. Но по-специално Meta много надплати за акциите си през последните години, което се акцентира от назад изкупуване на стойност 45 милиарда $ през 2021 година при междинна цена от 330 $ за акция, повече от два пъти наскорошната й цена от 137 $.

Alphabet изкупи акции за 44 милиарда $ през първите три тримесечия на 2022 година на междинна цена от 119 $ за акция, много над скорошната котировка от 92 $. Една уравновесена стратегия за възвръщаемост на капитала от дивиденти и назад изкупуване на акции има смисъл за Alphabet и Meta.

А изплащането на дял постанова финансова дисциплинираност - нещо, което Meta би могла да употребява поради големите си разноски за метавселената и други финансови разноски.

Британският вложител Крис Хон подлага на критика големите разноски на Alphabet за обезщетения на чиновниците. Той желае да види увеличени назад изкупуване на акции в Alphabet. Ситуацията с дивидента в Berkshire Hathaway е внимателен въпрос.

92-годишният изпълнителен шеф Уорън Бъфет се опълчва, а акционерите отхвърлиха концепцията с огромна разлика преди съвсем десетилетие. Много притежатели не желаят да заплащат налози върху приходите от дивиденти и избират да продадат част от акциите си, в случай че имат потребност от пари. Дейвид Кинг, управител на фонда Columbia Flexible Capital Income (CFIAX), споделя, че Berkshire би трябвало да заплати дял.
 Meta разгласи голямо редуциране на личен състав - 11 000 чиновници ще се разделят с работните си места
Meta редуцира толкоз чиновници, колкото има най-големият български шеф

Компанията ще пренасочи работната си мощ към цели като рекламния си бизнес

" Това ще притегли по-широка публика от вложители ", споделя Кинг. " Изпитвам най-голямо удивление от ръководството, само че никой не би спорил, че Berkshire не може финансово да изплати дял. "

Berkshire разполага с над 100 милиарда $ в брой и има повече от 30 милиарда $ годишни облаги след облагане с налози. Дивидент от 1,5% би коствал на Berkshire към 10 милиарда $ годишно, или към една трета от облагите му. Това е управляема сума.

През последните години Berkshire акцентира на противоположното изкупуване на акции, само че скоростта на противоположното изкупуване зависи от Бъфет и той беше по-малко податлив да изкупува назад акции през 2022 година, в сравнение с през 2020 година и 2021 година Дивидент е малко евентуален, до момента в който Бъфет е жив, само че възможностите за дял нарастват доста в ерата след Бъфет.

Вероятният му правоприемник, изпълнителният шеф на Berkshire Грег Абел, надали ще има същата независимост на деяние да взема капиталови решения и да разпределя капитал като Бъфет, който резервира съвсем безспорната власт в Berkshire.

Наличието на дял би понижило тежестта върху Абел и неговия мениджърски екип за разполагане на огромни количества капитал, съгласно пазарните наблюдаващи на Barron`s.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР