Алоис Мок, австрийският министър на външните работи, който допринесе да

...
Алоис Мок, австрийският министър на външните работи, който допринесе да
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина Алоис Мок - политикът, който преряза Желязната завеса

Алоис Мок, австрийският министър на външните работи, който способства да се форсира рухването на Желязната завеса, е умрял на 82-годишна възраст. За кончината на някогашния външен министър на Австрия заяви неговата Австрийска национална партия (АНП), съобщи ДПА. През юни 1989 година света обиколиха фотоси, на които Мок и унгарският му сътрудник Дюла Хорн, застанали на оградата с бодлива тел по границата сред страните им, прерязаха признака на Студената война.

Събитието получи отзвук в комунистическия блок. Източногерманците се стекоха към Унгария, с цел да избягат на запад, а това от своя страна ускори още повече натиска върху комунистическите им ръководители и в последна сметка през ноември същата година се стигна до рухването на Берлинската стена.

" Като плочки домино комунистическите режими падаха един след различен безкръвно, като се изключи Румъния. Може да се каже, че 1989 година беше година на чудеса ", сподели Мок в изявление за ДПА.

Той предложил на Хорн да създадат фотосите, тъй като светът не бил обърнал задоволително внимание на това по какъв начин през май Унгария почнала да скапва укрепленията по границата си.

Мок е роден на 10 юни 1934 година в провинция Долна Австрия в католическо семейство, което било срещу намиращите се по това време във напредък националсоциалисти.

Показва интерес към външната политика, до момента в който учи право, организирайки филантропична помощ за антикомунистическите стачкуващи в Унгария и бежанците от въстанието там през 1956 година

През 1969 година Мок става министър на образованието. Десет години по-късно е определен за ръководител на АНП.

Като министър на външните работи сред 1987 и 1995 година той договаря присъединението на Австрия към Европейски Съюз и съумява да завоюва доверието на евроскептичното население.

Мок, който правеше външна политика с визия, не обичаше изключително да се връща към предишното, отбелязва ДПА. Когато претендентът за президент на партията му Курт Валдхайм беше подложен на рецензии през 1986 година за това, че е членувал в националсоциалистически организации, някогашният външен министър беше негов корав бранител.

Алоис Мок се отдръпна от политиката през 1999 година, откакто беше диагностициран с заболяването на Паркинсон, написа дир.бг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР