-Ало,Веско, тук съм в Цар-Симеоновата градина. Седя на една пейка,

...
-Ало,Веско, тук съм в Цар-Симеоновата градина. Седя на една пейка,
Коментари Харесай

Ало, Веско, в Цар-Симеоновата е супер! Ама и за едни треви в Кючука и Смирненски ти звъня

-Ало,Веско, тук съм в Цар-Симеоновата градина. Седя на една скамейка, пия кафе и виждам какъв брой добре управляваш 700-те индивида в „ Градини и паркове”. Супер е! Тук обаче, няк’ви хора ми пишат, че имало треви в „ Западен” и „ Южен”…

-Евелин, чакай, че тук съм в Тракия. Че ме захапаха из Фейса няк’ви хора, че имало треви. Еми, има! Пролет е! Откъде да знам, че ще вали и те ще порастват. Миналата пролет не валеше, тази вали – природа. Ама въпреки всичко съм тук, в Тракия, с един " мощен " трактор с мулчер, да ме снимат пиарите и да пратим прессъобщение.

-Ехааа, трактор с мулчер. Каква пара го взе?

-Не съм го купувал, взех го назаем за фотографията, окоси и една полянка. Не е от онази поръчка за техника, дето няк’ъв безсънен жител пусна сигнал в прокуратурата. Ама, хайде, след това ще го приказваме – тази вечер, партийна колекция, ще има ли?

-Засега – да. Другите трима са на линия, чакаме водача да забележим, дали няма да е на другата партийна колекция, където разискват делата в Народното събрание. Ще се чуем.

Това би могъл да е хипотетичния диалог (б.а. напълно художествена небивалица на автора) сред остриетата на „ Съюз за Пловдив” общинският консултант Евелин Парасков и шефът на „ Градини и паркове” Веселин Козарев. Темата за обраслия град провокира стихия в чаша вода във Facebook сред локалната групировка, общински съветници, районни кметове, публицисти и народни представители.

Всичко потегли от един пост на някогашния кмет Иван Тотев, който търсеше телефона на Козарев, с цел да му звънне поради фонтаните в Цар-Симеоновата градина. Парасков реши да вложи възприятие за комизъм и „ изкопира” иронично някогашния кмет.

Оказа се обаче, че шегата на Парасков не е изключително добре призната, най-много от фрагментите на ГЕРБ под тепетата. След десетки мнения, внезапно текстът под фотографията на Парасков с телефон в ръка изчезна. Кметът на „ Централен” Георги Стаменов даже попита – „ Хора, какво коментирате?”.







Дойде и новият текст, друг, пипнат от пиари. В който вместо подигравателен пост, има сериозен текст за проблемите с косенето, ръководството, неналичието на фрагменти и ниските заплати на хората. Накрая, въпреки всичко Парасков споделя, че е звъннал в действителност на Козарев за проблем в Цар-Симеоновата градина, който бил отхвърлен. Само два дни преди този момент пък от Съюз за Пловдив още веднъж в обществените мрежи се хвалеха, че градината е поддържана съвършено!

Докато обаче в Цар-Симеоновата градина тече интензивен труд от косачи, цветари, дървосекачи, останалата част на Пловдив тъне плевели.

Хапането сред Парасков, Козарев, районните кметове Иван Стоянов, Георги Стаменов, някогашният началник на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Радослава Ташкова, създателят на „ Съюз за Пловдив” и народен представител от ГЕРБ Дани Каназирева продължи от самото начало.







Цялата полемика във Facebook:



В реалност, в случай че цялата тази сила и време бе впрегната в косенето от коментиращите, сигурно няколко декара треви към този момент щяха да бъдат окосени.

Но за косенето, „ Градини и паркове” и проблемите с тревите

Обичайно проблемите с тревите в Пловдив са годишни и за всеки е ясно, че не стартират с Веселин Козарев. Бившият началник на „ Градини и паркове” и в този момент областен кмет Стоян Алексиев( той не се вижда в дискусията), повтаряше всяка пролет: „ Правим каквото можем – нямаме техника, нямаме хора”.

Еволюцията през последните три години на тези реплики бяха: „ Нямаме техника”, на идната „ Нямаме хора”, тази – „ Ниски са заплатите”.

Въпреки това за месец от ОП-то се похвалиха, че са окосили 8000 дка трева за един месец! В „ Градини и паркове” работят към 700 души, от които 100-ина сезонни служащи.

С други думи при 30 дни се падат по 266 дка дневно, разграничено на 700 души, това е по 380 кв.м на човек дневно!

Да, само че от тези 700 души, евентуално с косене се занимават 350 души. Има най-малко 50 души администрация, 100 цветари, 50 дървосекачи, 30 водача, 20 началници на групи, 20 духачи( дамите с духалки за листа) и така нататък и тъй наречените Там, в това дружество не може водачът да хване косачката, а началникът на група да удари едно рамо по другите действия, цветарят да товари окосена трева – на тях не им заплащат за това! В този ред на мисли въпросът е и какво вършат косачите, когато няма трева за косене - те евентуално дървета не могат да кастрят...

И тъкмо тук е казусът на двете комунални предприятия – „ Чистота” и „ Градини и паркове” – за 3 години по този начин и не бе направена нужната промяна. Наливат се милиони в нова техника, която е повече от нужна, само че действителна оптимизация по този начин и не бе направена, а към този момент няма и за по кое време в този мандат.

Колкото и спешен пиар да си вършат „ Градини и паркове” се вижда, че те не могат да се оправят с тревите напролет, а недоволството на хората е повече от целесъобразно. Ако виновните към поддържането на зелените площи видят какво вършат в Столична община, евентуално можеха и да имат отговор.

Там поддържането на зелените площи са през три посоки – районни кметства, отдел Оперативна програма „ Паркове и градски градини” плюс външни реализатори. Последните се включват точно в огромното косене напролет, а районните кметове разполагат със личен бюджет и отдели за поддръжка на зелените системи. При проблем при едните – намесват се другите.

Дали е оправдано, финансово целесъобразно и дали ще има резултат, в случай че това се приложи в Пловдив? Няма по какъв начин да се знае, тъй като никой не си е направил труда да направи един разбор на опциите за промени в „ Градини и паркове” и „ Чистота”, а в случай че има подобен – той най-малко не е бил представян.

След пролетта идва лятото, а тогава зелените площи, към този момент не са зелени, а жълти. Тогава казусът не е в хората или техниката, а в неналичието на поливни системи. Тази година са заделени към 300 000 лв., което на процедура ще се реши казусът в няколко парка, което е извънредно незадоволително.

Зелената система в Пловдив е все по-малка, само че за сметка на това, все по-зле подържана. Каквито и полемики и „ хапания” да се вършат сред съвсем съдружните сътрудници – ГЕРБ и Съюз за Пловдив, те няма да трансформират нищо.

Докато не забележим действителна промяна ще имаме – буйни треви напролет, жълти полета през лятото и кални петна през есента.

Веселин Козарев и Евелин Парасков пък е доста евентуално в другия мандат да се от другата страна и да разясняват по телефона какъв брой е зле зелената система в града и по какъв начин на всички места има няк’ви треви!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР