Ало измамници се представят за банкови служители и искат лични

...
Ало измамници се представят за банкови служители и искат лични
Коментари Харесай

``Ало`` измамници се представят за банкови служители и искат лични данни |

" Ало измамници " се показват за банкови чиновници и желаят персонални данни по телефон или мейл, предизвестяват от Столична дирекция на вътрешните работи.

Пред бТВ Йордан Пешев - шеф на бранш " Икономическа полиция " към Столична дирекция на вътрешните работи, изясни, че новата измамата се състои в телефонно позвъняване или изпращане на имейл на инцидентни жители, като отсрещната страна се показва за банков чиновник.

След това се визира проблем със сигурността на банката. Мнимите банкови чиновници желаят от жителите потребителски имена, пароли, номера на банкови карти по отношение на сметките им в онлайн банкирането на дадената банка.

След като ги получат, измамниците към този момент имат достъп до персоналните средства на потребителя и незабавно се разпореждат с тях.

Към момента има 12 регистрирани случая в София, сподели Пешев. При 11 от тях действието е останало незавършено, а при един от тях измамата е осъществена и е формирано досъдебно произвеждане.

Той обърна внимание на това, че жителите би трябвало да знаят, че банков чиновник не би се обадил по телефона да алармира за проблем, който би могъл да се позволи по телефона с даване на персонални данни за сметки и онлайн банкиране.

Пешев акцентира, че банките нямат процедура да изискват персонални данни по мейл или с телефонно позвъняване. Той моли хората да не дават сходна информация, а да отидат до най-близкия клон да банката си и да се уверят в сигурността на средствата си. Началникът на бранш " Икономическа полиция " добави, че е добре хората да запазят телефонните номера, от които измамниците са звънели, тъй като това ще улесни тяхното залавяне. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР