Алманах с над 200 фотоса на макети на сгради във

...
Алманах с над 200 фотоса на макети на сгради във
Коментари Харесай

Алманах показва чрез макети визията за най-ярките архитектурни паметници на Варна от социализма

Алманах с над 200 фотоса на макети на здания във Варна показва активността на Макетно ателие при Районна Проектантска Организация за интервала 1960 година - 1975 година - време, в което са проектирани и построени доста емблематични за града архитектурни обекти.

В сборника са включени фотоси на макети на Фестивалния и конгресен център, Дворецът на културата и спорта, хотел " Черно море ", баня " Гъбата ", постройката на община Варна и десетки други.

Ръководител на макетното ателие е Милко Минков. Те са негова персонална благосъстоятелност, като такива не са популяризирани на никое място в общественото пространство, което ги прави още по-ценни за опазване на част от историята на града за бъдещите генерации.

Макетите са направени по планове на едни от най-изявените архитекти по това време - имена, като: К. Бойчев, В. Маноян, С. Колчев, М. Маринов, Г. Саваков, Д. Христов, К. Христов, С. Саралиев и други

Алманахът съдържа и снимки на неосъществени планове във Варна и различни разновидности за постройката на Партиен дом (сега постройка на Община Варна), Дворец на културата и спорта, булеварди, Съдебна палата и други

В Алманаха са оповестени и снимки на макети, свързани с развиването през посочения интервал и на други градове в България, чийто планове са направени от варненски архитекти, което демонстрира високия професионализъм на експертите, творили в Морската столица.

В Алманаха има и фотоси на плана на Националния арт център в Лагос, Нигерия, който е направен също от варненския архитект С. Колчев, и е четири пъти по огромно копие на един от знаците на нашия град - Дворецът на културата и спорта.

Алманахът е потребен за опазване историята на Варна за бъдещето, защото фотосите на макетите не са оповестени (личен списък са), а са на емблематични здания в града, и ще бъде част от културно-историческото завещание на морската столица.

Той е публикуван по план на Сдружение " Младежки информативен доброволчески център ", по фонд " Култура " на община Варна. Изданието ще бъде дарено на библиотеки.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР