Allianz публикува второто издание на своя глобален пенсионен доклад (Global

...
Allianz публикува второто издание на своя глобален пенсионен доклад (Global
Коментари Харесай

Българската пенсионна система - сред най-добрите в региона

Allianz разгласява второто издание на своя световен пенсионен отчет (Global Pension Report), който проучва 75 пенсионни системи по целия свят, употребявайки Allianz Pension Index (API), написа.

Според разбора, най-хубавите пенсионни системи са в Дания, Нидерландия и Швеция. На идващите две места са класирани страни отвън Европейски Съюз – Нова Зеландия и Съединени американски щати. Следва Тайван, десето място заема Корея, а България се класира на 25-о място в света с 3.4, съгласно показателя.

Allianz Pension Index се състои от три стълба и дава стойност сред 1 (най-добра) и 7 (най-лоша) на всяка от 75-те оценени страни, като по този метод разрешава цялостна оценка на съответната пенсионна система.

С обща оценка от 3.4, българската пенсионна система се подрежда в средата на международната ранглиста. Въпреки това, дружно с балтийските страни, тя е една от най-хубавите в района.

Нейната мощна страна е относително положителният резултат за резистентност, отразяващ неотдавнашните нараствания на възрастта за пенсиониране и минималните интервали на вноски.

Ахилесовата й пета остава демографската вероятност, която бързо се утежнява: коефициентът на съотношението сред нетрудоспособна и трудоспособна възраст се чака да нарасне до 56.2% до 2050 година -един от най-високите в района.

Следователно може да са нужни спомагателни промени, не на последно място с акцент върху адекватността, показват създателите на отчета.

Например, финансово финансираните решения и опциите за претовареност за по-възрастните служащи би трябвало да бъдат усъвършенствани, с цел да се усилят пенсионните приходи оттатък първия обществен дирек.

Непретегленият общ резултат за всички изследвани пенсионни системи е едвам приемлив -3.6%. В съпоставяне с последниядоклад от 2020 година, това е напълно леко усъвършенстване, показват от Allianz.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР