Алкалоидите са вещества, действащи на нервната система. Към групата на

...
Алкалоидите са вещества, действащи на нервната система. Към групата на
Коментари Харесай

В кои напитки има кофеин?

Алкалоидите са субстанции, настоящи на нервната система. Към групата на алкалоидите принадлежи и ксантиновия алкалоид кофеин.

Изолиран е химически през 1820 година и незабавно става прочут със стимулиращите нервната система свойства и качествата си на диуретик. Времето за усвояването му от организма е към 45 минути, а в тялото остава от 3 до 6 часа.

Ако се използват високи дози, концентрацията на кофеина в кръвта се подвига и той се задържа по-дълго в тялото, като резултатите от това могат да бъдат неприятни най-много за нервната система и съня.

Известно е, че кофеин се съдържа както в някои храни, по този начин и в редица питиета. Търсенето му в напитките е главно поради ободряващите му свойства, като това се реализира с потребната доза, която е 400 мг дневно за здрав човек. На бременни дами и на кърмещи майки се предлагат два пъти по-малки дози, а на децата - до 30 мг дневно.

Тъй като кофеинът се намира в природата в кората, плодовете и листата на разнообразни растения, то на първо време е добре да се срещнем с тези от тях, които дават суровините за произвеждане на питиета. Това са кафе, гуарана, чаено дърво, какаово дърво.

 в енергийните питиета се съдържа кофеин

Сред най-значителните представители на напитките, съдържащи кофеин, са какаовите произведения, кафето, чаят и енергийните питиета. В минимални дози участва в някои екзотични билкови запарки.

Кофеинът в кафето зависи от сорта му и методът на подготвяне на самата напитка. В безкофеиновото кафе има 3 мг кофеин. В еспресото е 27 мг, а в нес кафето 82 мг. Най-много има в шварц кафето - 95 мг.

Ободряващите питиета също съдържат кофеин. Традиционна напитка като кока колата има в себе си 40 мг кофеин, модерният Ред Бул зарежда организма с двойно повече - 80 мг кофеин.

Напитките на основата на какаото имат в себе си и от тонизиращото вещество. В неподсладеното какао той е към 25 мг, в билковите чайове дозите са минимални, а в детските миксове билки алкалоидът е извлечен и те не го съдържат.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР