Алжир е готов да увеличи енергийния си износ с нов

...
Алжир е готов да увеличи енергийния си износ с нов
Коментари Харесай

2000 MW за Европа: Алжир иска да изнася тока си през подводен кабел

Алжир е подготвен да усили енергийния си експорт с нов електропровод за Европа през Италия, употребявайки големите си енергийни запаси на фона на възходящото световно търсене.

През уикенда министърът на енергетиката на Алжир Мохамед Аркаб разгласи „ историческия план “ по време на посещаване в оборудване на Sonelgaz, държавната компания за електрическа енергия и газ.

Sonatrach и Sonelgaz се готвят да подпишат контракти за създаване на подводен кабел, свързващ Алжир с Европа. Този кабел ще разреши на Алжир да изнася електричество, създадено от газови електроцентрали, и чисто електричество, генерирано от централи за различна сила, изключително слънчеви, написа Newarab. 

В ход е подготовката за сключване на договорите, след което ще стартира построяването на линията “, сподели Аркаб, без да дава повече детайлности.

Алжирският министър не посочи дали финансирането на този план е обезпечено от Европейската комисия или от други източници.

През 2022 година започнаха полемиките за газопровод сред Алжир и Рим, защото Италия и други европейски страни търсеха други възможности на съветските енергийни доставки след войната на Русия в Украйна.

По това време алжирското министерство на енергетиката означи, че Sonatrach е разискал с италианското министерство на енергийния преход капацитета за стартиране на подводен кабел за транспорт на електрическа енергия. Кабелът ще свърже източното крайбрежие на Алжир с италианския остров Сардиния.

Според алжирския проект планът ще стартира от региона Шафия в източната крайбрежна провинция Ел Тарф. Той ще пресича Средиземно море до Сардиния, с първичен годишен метафоричен потенциал, оценен на 2000 мегавата.

Основната концепция на Алжир беше към Европейската комисия, като се има поради възходящата потребност на Европа от сила след началото на руско-украинската война. Европейската комисия може да финансира стратегически планове, като енергетиката, отвън европейския континент, в случай че са включени в листата с планове от общ интерес за страните от Европейски Съюз.

През април алжирският външен министър Ахмед Атаф разкри, че някои европейски страни са поискали Алжир да усили доставките на газ за континента на фона на продължаващата световна енергийна рецесия, изострена от войните в Украйна и Газа. За такива доставки се водеха договаряния и с България.

Този нов план идва в миг, когато Алжир изпитва забележителен остатък в производството на електрическа енергия, надхвърлящ 6000 мегавата дневно. Този остатък се дължи на електроцентралите, работещи с природен газ, като производството на Алжир доближава 137 милиарда кубически метра през 2023 година Sonatrach има за цел да усили това до 200 милиарда до 2027 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР