Алиша Уиър, която играе ролята на Матилда в едноименния мюзикъл,

...
Алиша Уиър, която играе ролята на Матилда в едноименния мюзикъл,
Коментари Харесай

Салман Рушди: Роалд Дал не беше ангел, но цензурата е абсурдна

Алиша Уиър, която играе ролята на Матилда в едноименния мюзикъл, на премиерата на продукцията през октомври 2022 година Снимка: АП
Роалд Дал не беше ангел, само че цензурирането му е неуместно, написа в Туитър Салман Рушди във връзка новината, че книгите на един от най-големите английски създатели ще бъдат прегледани и грижливо редактирани, където има потребност. 

Появиха се гласове, че старите издания на Дал ще се трансфорат в библиографски реликви, носители на достоверния му дух. Освен на детска прозаичност той е създател и на творби за възрастни. Един от емблематичните му сборници – „ Разкази с непредвиден край “ – е изпълнен с истории за замяна на съпруги, гибел в асансьор, препариране на хора. Роалд Дал е много високомерен създател. Прилагателни като „ противен “, „ пълен “ или „ тъп “, пръснати на места в книгите му за деца, са най-безобидната му отлика. 
Въпросът за допустимата тема и речник предхожда въпроса за толерантността. Писателката Джейн Остин (1775-1817) намерено се подиграва на концепцията за „ доразвиване “ на мозъка на дамите със съществено четиво като проповеди. Преди появяването на толерантността огромният проблем на книгите се назовава възпитание. Пострадалите създатели и творби в историята на литературата са безчет. През XIX в. „ Мадам Бовари “ на Гюстав Флобер и „ Цветя на злото “ на Шарл Бодлер стават причина за правосъдни процеси, а романът „ Лолита “ на Владимир Набоков е неразрешен през 50-те години на XX в. във Англия и е разгласен за порочен в Съединени американски щати. 
Главният цензор на литературата остава политическата власт. Силата на цензурата може да е толкоз огромна, че даже десетилетия след „ освобождението “ на обещано произведение, то би могло да остане отвън така наречен книжовен канон. Такава е ориста на „ Кръв “ от Константин Константинов. „ Архипелаг ГУЛАГ “ на Александър Солженицин още веднъж ще бъде публично неразрешен в Русия. Мястото на цензурирания създател остава неустойчиво. 

Съществува и еволюционна цензура. Тя е нападателна към митологията и приказките – до степен, в която актуалният четец нито има визия, нито се вълнува от отпадането на сюжетни детайли, включващи блудничество, канибализъм, прекалено много принуждение, еротика. Още Шарл Перо и Братя Грим цензурират част от националните умотворения. Като разследване от това се появява страшният облик на злата мащеха. И преди епохи, и през днешния ден, родителите очевидно не желаят да четат история, в която майката изпраща дете в тъмната гора. Всяко модерно автентично издание на вълшебни приказки има капацитет да провокира социална дискусия. Философските приказки на Оскар Уайлд се издават в редактиран, инфантилизиран вид. 
Светът на огромното кино от дълго време е решил казуса със актуалните правила – киноадаптациите се сервират във тип, преценен като подобаващ за модерна детска аудитория. Все отново през XIX в., по време на първите изявления на „ Малката нимфа “ или „ Арабски нощи “, децата са работна мощ и даже участват на обществени изтезания. 
Редактирането и адаптирането са част от историята на книгоиздаването. „ Откъснати от изкуството на възрастните, вълшебните приказки в последна сметка ще бъдат унищожени “, написа през 1939 година Дж Р. Р. Толкин в студията си „ За вълшебните приказки “ в опит да отбрани естетиката и креативния развой от натиска, упражняван от разпространяването... и от самите читатели.
Цензурата е рисково оръжие, разгласи Американският ПЕН клуб във връзка редактирането на Роалд Дал. Подобен звук към този момент се подвигна при цензурирането на американските издания на „ Приключенията на Хъкълбери Фин “. За разлика от спорния създател на „ Матилда “ и „ Г.Д.В. “, който през 1983 година даже се пробва да оправдае политиката на Хитлер, Марк Твен е неоспорим хуманист и съперник на расизма. Как тогава се стига до интервенция в текста? Според литературоведа Алън Грибън през днешния ден децата просто не четат Марк Твен. А и дума, която намират за обидна и унизителна, се среща по няколко пъти на страница.
Източник: Розалия Благоева, Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
24 Фев 202339216 Фев 2023148415 Фев 202342313 Фев 2023190707 Фев 2023370306 Фев 20232304Коментарипитам26 Фев 2023 14:48ч.
Роалд Дал не беше ли име на британски публицист?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Роалд Зел26 Фев 2023 15:11ч.
Да, беше. Племенник на Касим Дал.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати почтеният брюкселски господин с шлифера26 Фев 2023 14:52ч.
каква е тази стара актриса на фотографията
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати А ние си мислехме,26 Фев 2023 15:08ч.
че единствено при комунизма има цензура! Та комунистите даваха повече независимост, в сравнение с демократите през днешния ден!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани23 Фев 2023120207 Фев 2023173426 Фев 2023290718 Фев 20231275
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР