Alibaba и Tencent остават най-важните китайски технологични акции, дори на

...
Alibaba и Tencent остават най-важните китайски технологични акции, дори на
Коментари Харесай

Alibaba и Tencent остават най-важните китайски технологични акции. Въпреки натиска на Пекин

Alibaba и Tencent остават най-важните китайски софтуерни акции, даже на фона на възходящия напън от страна на Пекин върху огромните онлайн компании в страната. Това съобщи пред Си Ен Би Си Джаксън Уон, шеф на ръководството на активи в Amber Hill Capital.

„ Към този миг не виждам други акции, които могат да оспорят позициите им в Китай. Alibaba и Tencent към момента са бенчмарк измежду китайските софтуерни акции “, споделя Уон.

Неговият коментар идва на фона на изоставането на софтуерните акции в Хонконг по отношение на другите браншове през тази година.

В края на първото тримесечие нито една от десетте най-добре представящи се акции в показателя  Hang Seng не беше от софтуерния бранш, сочи разбор на Си Ен Би Си по данни на Refinitiv Eikon.

Каква е повода за спада на софтуерните акции?

Редица фактори способстваха за относително по-лошото показване на софтуерния бранш, който дава отговор за повече от 42% от референтния показател на Хонконг

Една от аргументите е, че доходността по държавните скъпи бумаги нараства, което се отразява отрицателно на растежа при софтуерните акции, намалявайки относителната стойност на бъдещите облаги.

За слабото показване на китайските софтуерни компании способстват и опасенията от евентуалното им делистване от тържищата в Съединени американски щати. Тези страхове бяха съживени, откакто Комисията по скъпи бумаги и тържищата (SEC) на Съединени американски щати стартира да ползва закон, който бе прокаран от администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп. Според закона SEC ще може да показва компании, които би трябвало да дават документи, доказващи, че те не са благосъстоятелност или следени от непознато държавно управление. Китайските компании ще би трябвало да посочват всеки член на своя ръб от шефове, който е представител на Китайската комунистическа партия. Ако компаниите не дават подобен документ или пък не дават отговор на локалните стандарти за одит, те могат да бъдат делистнати от тържищата в Съединени американски щати.

Не на последно място би трябвало да се означи и регулаторния напън на Пекин, който изплаши вложителите.

Бизнес империята на Alibaba Джак Ма понесе тежък удар през предходната година, откакто Китай блокира първичното обществено предложение на финтеха Ant Group, което се очакваше да бъде най-голямото в историята. Ма е съосновател на Ant Group и има надзорен дял в компанията.

Alibaba обаче не е единственият интернет колос, който е под мерника на Пекин. През март Ройтерс заяви, че създателят на Tencent Пони Ма се е срещнал с антимонополните органи при започване на месеца.

Въпреки това акциите на Tencent нарастнаха с 8% през първото тримесечие, до момента в който листнатите в Хонконг бумаги на Alibaba поевтиняха с 5% за същия интервал.

И двете компании започнаха добре второто тримесечие, като в четвъртък книжата на Tencent напреднаха със 7,21%, а тези на Alibaba се повишиха с 2,55%. В петък борсата в Хонконг бе затворена поради Разпети петък. Търговията в града ще бъде възобновена на 7 април.

Бъдещи провокации

Гледайки напред, Уон признава, че политическите насрещни ветрове и евентуалните нови регулаторни правила могат „ в действителност да навредят “ на прогнозите за облага на двата интернет колоса. Той обаче чака да бъде реализиран „ някакъв компромис “ на регулаторния фронт.

„ Занапред пазарните им оценки евентуално няма да са 50 или 60 пъти по-големи от облагата. Въпреки това, те ще са към 30 пъти по-големи от облагата, което си е доста добра позиция в Китай “, споделя Уон.

Той засяга азано съотношението цена/печалба (P/E) – индикатор, който съпоставя цената на акциите на дадена компания с нейната облага. Високото съответствие P/E се смята за знак, че цената на акциите е висока спрямо облагата на компанията.

Лиснатите в Хонконг акции на Alibaba имат P/E съответствие от 26,34, а тези на Tencent – 33,36, сочат данни на Refinitiv Eikon. За съпоставяне някои американски софтуерни акции имат надалеч по високи оценки. Amazon и Netflix имат P/E съответствие от надлежно 75.71 и 91.6, а Tesla от над 1000. Иначе казано, пазарната оценка на Tesla е повече от 1000 пъти по-голяма от облагата й.

Същевременно с това Apple и Фейсбук имат сходни P/E съотношения с тези на китайските колоси – надлежно 33,25 и 29,61.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР