Alibaba е в преговори с компанията за споделено пътуване Grab

...
Alibaba е в преговори с компанията за споделено пътуване Grab
Коментари Харесай

Alibaba ще инвестира $3 милиарда в компания за споделено пътуване

Alibaba е в договаряния с компанията за споделено пътешестване Grab Holding, като задачата на втората е да притегли инвестиция в размер на 3 милиарда $, съобщи Bloomberg, базирайки се на свои източници. Това е трети рунд на финансиране в транспортния бизнес, а Alibaba по всяка възможност ще се снабди с пакет акции, притежавани понастоящем от Uber.

Ако договорката се завърши, това ще е най-голямата инвестиция на Alibaba в Югоизточна Азия за последните четири години - предходното доста влагане на колоса беше в Lazada през 2016 година, когато той купи контролния пакет в компанията за сумата от 1 милиарда $.
 За Alibaba няма рецесия: приходите и облагата ѝ са над упованията
За Alibaba няма рецесия: приходите и облагата ѝ са над упованията

Даже подразделението ѝ за цифрови услуги не губи толкоз средства, колкот се очакваше

Сред аргументите Alibaba да стане притежател в Grab евентуално е достъпът до данните на милиони консуматори в осем страни, както и до разрастваща се флотилия от коли за доставки на артикули и до цифровия портфейл на компанията. Това ще е изключително потребно точно за подразделението ѝ Lazada, което изостава пред подкрепяната от Tencent Shopee.

На фона на проектите на Alibaba да вложи средства в Grab, доста от вложителите на оценената на 14 милиарда $ компания я напущат в подтекста на " най-голямата ѝ рецесия ", както нейният основен изпълнителен шеф я дефинира. Същевременно тя може да затъне още повече, в случай че до 2023 година не стане обществена, защото тогава ще дължи 2 милиарда $ на Uber.
 Alibaba и JD усъвършенстваха върха за поръчки с $136 милиарда на китайски шопинг празник
Alibaba и JD усъвършенстваха върха за поръчки с $136 милиарда на китайски шопинг празник

Така те усъвършенстват върховете за дневни продажби и внасят оптимизъм за настроенията на потребителите

А до продажбата на акциите, благосъстоятелност на основаната в Сан Франциско компания, ще стане факт поради съвет на SoftBank, която я подтикна да продаде скъпите книги на останалите компании за споделено пътешестване. Сред тях Uber има такива на китайската Didi Chuxing и съветската Yandex. Самата Uber разгласи още през април, че ще отпише 2 милиарда от тези вложения, откакто браншът претърпя удар поради ковид.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР