Алианц Банк ускорява дигитализацията на все по-широк спектър от банковите

...
Алианц Банк ускорява дигитализацията на все по-широк спектър от банковите
Коментари Харесай

България е на първо място в Европа по интерес към дигиталните банкови решения

Алианц Банк форсира дигитализацията на все по-широк набор от банковите услуги, а в партньорство с Mastercard  възнамерява въвеждането на нови услуги, свързани с картовите разплащания, споделя Ива Драганова, основен шеф „ Банкиране на дребно “ в „ Алианц Банк България “

- Как епидемията промени потребителското държание? 

- Ефектите от пандемията са разнопосочни и забележими във всяка сфера от живота ни – от обществени до чисто стопански. Тепърва следва да станем очевидци на преструктурирането на цели промишлености и промени в бизнес моделите в някои браншове.

В потребителското държание има по-осезаем удобен метод, който се показва в известно стесняване на потреблението. През интервала на първия така наречен локдаун (март – май) размерите на покупките, направени с банкови карти на наши клиенти, се свиха с близо 15%. Намаля и търсенето на потребителски заеми за посрещане на краткосрочни потребности. Подобна наклонност следим и през последните седмици в резултат на изострянето на епидемиологичната конюнктура в страната.

- Какво се случва във връзка с по-дългосрочните вложения?

- При тях – като покупка на неподвижен парцел да вземем за пример – се усещаше известно задържане и отсрочване на вземането на решение. Но в края на лятото размерът на ипотечните заеми бързо се възвърне до равнища даже над междинното за предходната година. Наблюдаваме характерно търсене от страна на потребителите за финансиране на покупка или строителство на къщи и парцели отвън огромните градове или в затворени комплекси.

- Какви са трендовете при електронното банкиране?

- По-различният метод на другарство и нуждата от обществена отдалеченост предизвикаха и най-големите скептици да се възползват от удобствата на електронното банкиране. Банките към момента има какво да наваксват в тази посока и дигитализацията на все по-широк набор от банковите услуги е измежду целите ни.

Хората са все по-активни и в онлайн извършването на покупки. Това е трайна наклонност през последните години, на която пандемията даде спомагателен подтик. Наскоро Mastercard разгласиха изследване измежду потребителите в 12 европейски страни, съгласно което България е преди всичко в Европа  с 62% по интерес на потребителите към цифрови банкови решения, които улесняват финансовите интервенции и ги вършат по-сигурни. А 45% от българите показват, че в този момент правят по-често цифрови разплащания от преди пандемията. Данните са задоволително красноречиви за измененията в потребителското държание.

- Рекордно ниските лихвени проценти какъв брой дълго ще се задържат?

- Този въпрос няма еднопосочен отговор. Много са факторите, които въздействат върху цената на кредитирането.  Лихвите в действителност са на рекордно ниски равнища. За тази обстановка имаше ясни стопански предпоставки през последните години – свръхликвидна банкова система, нулеви, даже негативни лихви по депозитите, постоянна макро- и микроикономическа среда, мощна конкуренция сред кредиторите и така нататък Те създаваха сигурност и потребителско търсене. Но част от тези фактори към този момент не са налице, а други чакаме да се трансформират в средносрочен проект.

Анализаторите дадоха прогнози за повишаване на лихвите още при започване на лятото, само че това не се случи. Доста бързо огромна част от бизнеса съумя да се възвърне напълно или отчасти и не се следиха съществени отрицателни резултати върху стопанската система. Сега с втората вълна на пандемията и наложените ограничавания чакаме възобновяване да е по-трудно, а в някои браншове може да отнеме години. Всичко зависи от това какъв брой дълго ще продължи пандемията, какви ограничения за справяне и подкрепяне ще приложи страната и до каква степен бизнесът ще успее да се приспособява. Важна е също и паричната политика на централните банки.

Логично е да стартира гладко повишаване на лихвените равнища, само че хоризонтът е отдалечен, не по-рано от края на първото полугодие на идната година. Очакванията са за стесняване на Брутният вътрешен продукт в международен мащаб с над 4% в това число за всяка от страните в еврозоната. Влошаването на макроикономическата среда неизбежно ще повлияе върху платежоспособността и рисковия профил на бъдещите кредитоискатели, което рефлектира в покачване на рисковата награда по заемите. Очаква се и нарастване на необслужваните заеми, което също може да способства за по-високи лихви по новите заеми.

- Какви планове ще кредитирате с приоритет?

- „ Алианц Банк България “ е измежду водещите банки на пазара в жилищното кредитиране и нашата упоритост е да продължим да бъдем желан сътрудник за клиентите при реализиране на техните проекти. Определено за нас това ще бъде на фокус и идната година.

- Как развивате тактиката на банката, с цел да отговорите на новите стопански действителности?

- Ускорихме реализацията на към този момент стартирали планове, свързани с цифровизация и въвеждане на нови електронни услуги. Текущите промени в потребителските настройки затвърдиха разбирането ни, че би трябвало да насочим напъните си за обезпечаване на спомагателни благоприятни условия за отдалечено банкиране. За всички банки този преход не е елементарен. Инвестициите за цифровизация са съществени, а това би трябвало да се случи във време на намаляващи доходи.

През идната година Алианц Банк ще даде на своите клиенти редица новости – потребителски портал, посредством който ще може да се кандидатства за заеми онлайн, напълно нова платформа за електронно банкиране с уголемен набор от услуги, цялостна замяна на банкоматите с нови съвременни устройства. Планираме дружно с Mastercard и въвеждането на редица нови услуги, свързани с картовите разплащания.

- Какво наложи миграцията на дебитните и кредитните ви карти към Mastercard?

- В средата на тази година сключихме стратегическо партньорство с Mastercard, с което сплотяваме старания и ноу-хау за разработка на артикули и услуги, които имат добавена стойност за нашите клиенти. Решението ни да издаваме банкови карти единствено под един бранд е по-скоро рационално.

Факт е, че всички интернационалните картови организации обезпечават почти идентична световна мрежа, подчиняват се на идентични регулации и работят за въвеждането на сходни нововъведения и софтуерни решения. Детайлите, които отличават една банкова карта от друга, се дават от банката издател в партньорство със съответната интернационална картова организация. Клиентите доста рядко показват желания във връзка с марката, по-скоро демонстрират интерес към ценовите условия, удобството, сигурността, спомагателните изгоди и преимущества, които чакат да получат.

- Какви изгоди за клиентите носи това партньорство?

- Очакваният резултат е опцията да предложим на клиентите си първокласна услуга, новаторски софтуерни решения при разплащанията, сериозен набор от спомагателни услуги и специфични търговски оферти, които да създадат картите на Алианц Банк първи избор при извършване на покупки. Искаме да прибавим повече стойност, а за какво не и страст към ежедневните заплащания с карта. Mastercard имат редица партньорства с търговци в България и по целия свят, които дават отстъпки, провеждат взаимни промоционални акции и специфични начинания за картодържателите. Платформата Priceless, която компанията развива, обезпечава благоприятни условия за скъпи прекарвания за клиентите, когато пътуват, пазарят или вземат участие в определена идея или самодейност.  През ноември стартирахме първата ни взаимна промоционална акция с Mastercard, с която откриваме сезона на подаръците. Кампанията е с дълготрайност 4 месеца и с нея ще зарадваме стотици наши клиенти с атрактивни награди – тв приемници, таблети, както и парични награди. Основната ни цел е да поощрим клиентите, които постоянно употребяват своята карта, както и да мотивираме тези, които към момента избират да заплащат в брой, да употребяват картите си за всички свои ежедневни покупки.

Венцислав Савов. Интервюто е оповестено в бр. 12/20 година на сп. " Мениджър "

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР