Алиансът БРИКС, в който влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и

...
Алиансът БРИКС, в който влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и
Коментари Харесай

БРИКС: Ще се включат ли нови държави?

Алиансът БРИКС, в който влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се приготвя да организира препоръчаната му годишна среща на върха в Южна Африка.

Тазгодишната среща обаче е от особена значимост, защото 25 страни са изразили интерес да се причислят към блока. В тази публикация се преглежда евентуалното разширение на БРИКС и последствията, които то може да има за актуалните членове.

Нарастващ интерес към БРИКС

Все повече страни чукат на вратата на БРИКС, стремейки се да се причислят към този все по-влиятелен алианс. Сред страните, подготвени да се причислят, са Афганистан, Алжир, Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Беларус, Египет, Индонезия, Иран, Казахстан, Мексико, Никарагуа, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Сенегал, Судан, Сирия, Обединените арабски емирства, Тайланд, Тунис, Турция, Уругвай, Венецуела и Зимбабве.

Макар че не всички тези страни са изразили публично желанието си да се причислят, техният интерес акцентира възходящата прелест на алианса БРИКС.

За да отговорят на интереса на тези страни, страните членки на БРИКС ще се съберат в Кейптаун на 2-3 юни, с цел да обсъдят опцията за разширение. Тази среща е от огромно значение, защото дава опция да се обсъдят евентуалните изгоди и провокации, свързани с прибавянето на нови членове към алианса.

БРИКС: Глобална икономическа мощ

БРИКС към този момент съставлява почти една пета от международната стопанска система и се трансформира в мощна опция на Запада. Понастоящем съществуващите пет члена способстват за 16% от международната търговия и 24% от международния Брутният вътрешен продукт. Тази икономическа мощност притегля вниманието на доста страни по света, като провокира интереса им да се причислят към БРИКС, с цел да се възползват от икономическото му въздействие.

Миналата година Китай стартира диалози за разширение на алианса БРИКС, отчитайки капацитета за създаване на по-голямо дипломатическо въздействие и противопоставяне на господството на западните сили в интернационалните организации като Организация на обединените нации. Чрез разширение на членския състав Китай се стреми да укрепи позицията си и да ускори груповия глас на БРИКС на международната сцена.

Притеснения измежду актуалните членове

Предложеното разширение обаче провокира опасения измежду актуалните членове на БРИКС, защото те се притесняват, че включването на нови страни може да отслаби въздействието им в границите на алианса. С присъединението на спомагателни страни процесите на взимане на решения, стратегическите цели и разпределението на ресурсите могат да претърпят промени, което може да повлияе на динамичността и разпределението на властта в групата.

Алиансът БРИКС се намира в основен миг точно заради забележителния интерес от по-малките стопански системи. Това отразява възприемането на цената на БРИКС като авторитетен световен съюз. С началото на полемиките в Кейптаун страните членки ще обсъдят преимуществата и провокациите пред разширението на съюза и опцията за въвеждане на нова обща валута . Резултатът от тези полемики ще дефинира дали БРИКС ще се снабди с нови членове, кои ще бъдат те и по какъв начин ще се оформи бъдещето на този непрекъснато разрастващ се съюз на международната сцена.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР