Али Бонго: Кой е президентът на Габон, арестуван при военен преврат?

...
Али Бонго, човекът, който беше свален като президент на Габон,
Коментари Харесай

Али Бонго, човекът, който беше свален като президент на Габон, е човек с много лица.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">За някои той е разглезен, плейбой принц, който смята управлението на богатия на петрол Габон за свое право по рождение; някогашен фънк певец, който влезе в обувките на баща си, за да продължи семейното (вече почти 56-годишно) управление.

За други той е реформатор - човек, който се стреми да диверсифицира икономиката и да повиши международния статут на Габон с амбициозна екологична програма.

Но очевиден военен преврат е изтласкал напрежението на повърхността в тази страна от малко повече от два милиона души.

Войниците казаха, че анулират резултатите от изборите в събота - Али Бонго беше обявен за победител, но опозицията каза, че изборите е бил манипулиран.

Военните казват, че са поставили г-н Бонго под домашен арест.

Аутсайдерът на Габон

Али Бонго е роден като Ален Бернар Бонго в съседен Конго-Бразавил през февруари 1959 г.

Дори раждането му беше спорно - слуховете, които той винаги е отричал, продължават от години, че е осиновен от югоизточната част на Нигерия по време на войната в Биафра .

Младият Ален Бернар все още е в началното училище, когато баща му Омар Бонго поема контрола над Габон през 1967 г. Вече обаче се полага основата за критики което щеше да го преследва по-късно в живота.

"Той не е роден в президентския дворец, но почти. Той беше на около осем години, когато баща му стана президент", каза Франсоа Голм, френски историк и автор на политиката в Габон, пред BBC.

"Фактът, че той отиде в най-добрите училища в Либревил и не научи местните езици беше нещо, за което щеше да бъде критикуван по-късно."

На деветгодишна възраст Али Бонго беше изпратен в частно училище в престижното парижко предградие Ньой, а по-късно в Сорбоната, където учи право. Това международно възпитание кара мнозина в Габон да гледат на него като на аутсайдер.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР