Алгоритмите за препоръчване на съдържание за деца са чувствителна тема

...
Коментари Харесай

Минесота с прецедент в законите за социални мрежи


Алгоритмите за препоръчване на наличие за деца са сензитивна тематика
(снимка: CC0 Public Domain)

Законодателите от щата Минесота взеха решение да забранят на платформите за обществени медии да употребяват логаритми, които предлагат наличие на младежите на възраст под 18 години.

Законопроектът беше утвърден предходната седмица от Комисията по финанси и политика при Камарата на представителите. Сега планът би трябвало да бъде прегледан и доказан от Камарата след чуване на 22 март. Забраната да се ползват логаритми за препоръчване на наличие касае всички платформи с минимум 1 милион притежатели на сметки.

Новата норма гласи, че фирмите, които поддържат такива обществени мрежи, не трябва да „ употребяват логаритъм за ориентиране към наличие, основано от консуматори, на [който и да е] собственик на акаунт под 18-годишна възраст “. Предвидени са изключения за наличие, основано от федерални, щатски или локални управляващи и от държавни или частни учебни заведения.
още по темата
„ Този законопроект не разрешава на платформите за обществени медии като Фейсбук, Instagram, YouTube, WhatsApp, TikTok и други да употребяват логаритми за ориентиране по отношение на деца “, се споделя в резюмето на документа.

Законопроектът ще изисква всеки, който ръководи платформа за обществени медии с повече от един милион консуматори, да изисква функционалностите на логаритъма да бъдат изключени за сметките, притежавани от лица под 18-годишна възраст. Компаниите за обществените медии ще бъдат „ виновни за вреди “ и надлежно ще дължат санкция от 1000 $ за всяко нарушаване.

Лобисти от софтуерната промишленост споделят, че законопроектът ще наруши американската „ Първа корекция “, ще попречи на фирмите да предлагат потребно наличие и в същото време ще изисква от фирмите да събират повече персонални данни – за възрастта и местоположението на потребителите.

Проектът провокира бурни полемики сред софтуерния бизнес и правозащитниците. От огромно значение е фактът, че влизането в действие на сходна норма ще задължи обществените мрежи да събират доста повече данни за своите консуматори, с цел да могат да си подсигуряват, че фактически знаят възрастта на всеки консуматор и дали в действителност е от Минесота.  Това може да се окаже ход в прорез с нормите за отбрана на персоналните данни.

От друга страна, приемането на сходен закон може да се окаже казус и други щати и страни по света да последват образеца на Минесота.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР