Алгоритми с изкуствен интелект се оказват по-ефективни от хората при

...
Алгоритми с изкуствен интелект се оказват по-ефективни от хората при
Коментари Харесай

Изкуствен интелект проектира чипове по-добре от човек


Алгоритми с изкуствен интелект се оказват по-ефективни от хората при планиране на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Гугъл откриха, че изкуственият разсъдък (AI) е кадърен да създава пълноценни чипове и евентуално може да прави това по-ефективно от хората експерти в тази област.

Процесът на планиране на физически макет на компютърен чип лишава доста време. За да подобрят успеваемостта, откривателите от Гугъл Research са употребявали технологии за машинно образование, заяви.

Специалистите на Гугъл са създали поредност от логаритми и са ги научили да възприемат дизайна на чипа като пъзелна игра, в която частите са главните съставни елементи на бъдещия чип. Целта на играта е да се реализира избран предел на качество и успеваемост на готовата скица.

Оценката на достигнатите индикатори е осъществена въз основа на набор от 10 хиляди подготвени дизайна на микросхеми, които откривателите са дали на логаритмите под формата на обучителен материал преди началото на опита.

Докато проектирането на микросхеми може да отнеме отнеме месеци на хората, логаритмите на AI се оправят с тази задача единствено за шест часа. В същото време готовите схеми се оказват сходни, а в някои случаи даже по-ефективни от създадените от човек.
още по тематиката
„ Нашият способ генерира физически макет на чипа за към шест часа. Обикновено такива задания изискват месеци работа на хора специалисти ”, означават откривателите от Гугъл Research.

Според тях, методът освен редуцира времето за разработка, само че също по този начин усъвършенства качеството на крайния резултат, защото логаритмите разрешават по-точно решение на проблеми, свързани с намиране на мечтаното местонахождение и комбинацията от съставни елементи, изграждащи чипа.

Експерти от Гугъл Research означават също, че методът за планиране на чипове с изкуствен интелект към този момент е прибавен на процедура при създаването на последното потомство тензорен процесор на Гугъл.

Още през предходната година интернет компанията разгласи, че опитва с AI при създаване на. Ръководителят на отдела за изкуствен интелект Джеф Дийн означи, че сходен метод ще понижи разноските за разработка и в това време ще помогне за основаване на по-ефективни дизайни за микрочипове.

„ Възложихме на нашите инженери да опитват с този способ и желаеме да забележим по какъв начин могат да го приспособяват към работните им процеси ”, споделя Дийн.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР