Алфред Гросер, германско-френски журналист, социолог и политолог, известен с приноса

...
Алфред Гросер, германско-френски журналист, социолог и политолог, известен с приноса
Коментари Харесай

Почина журналистът Алфред Гросер

Алфред Гросер, германско-френски публицист, социолог и политолог, прочут с приноса си за възобновяване на връзките сред двете страни след Втората международна война, умря на 99 години, съобщи Българска телеграфна агенция. Синът му Пиер Гросер заяви в четвъртък, че татко му е умрял ден по-рано в Париж.

С книгите си Гросер оказва помощ на френските читатели да схванат Германия и на немските - да опознаят Франция. Той е лауреат на голям брой награди за работата си, измежду които немския Федерален медал за заслуги - Голям кръст и Велик офицер на Ордена на почетния легион на Франция. Почитан е като един от интелектуалните татковци на следвоенния Елисейски контракт сред Франция и Западна Германия, погребал кървавия спор сред двете страни.

Гросер е роден на 1 февруари 1925 година във Франкфурт. През 1933 година емигрира във Франция със фамилията си, което е с еврейски генезис и е застрашено от гонене от нацисткия режим, а четири години по-късно получава френско поданство. Приема християнството.

Гросер следва в известния Парижки институт по политически науки от 1955 година, написа политически мнения за голям брой вестници.

Пред ДПА той бе споделил, че френско-германските връзки не са любовна връзка, само че Елисейският контракт от 1963 година е резултат на напъните на тогавашния френски президент Шарл дьо Гол да попречи Западна Германия да попадне напълно под въздействието на Съединени американски щати.

Гросер беше остроумен наблюдаващ и изострен критик, който рядко премълчаваше. Той изрично изключваше участие на Турция в Европейски Съюз и споделяше, че Турция желае да получи всички облаги, без да поема каквато и да е политическа отговорност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР