Алеята на писателите в Двора на кирилицата в Плиска беше

...
Алеята на писателите в Двора на кирилицата в Плиска беше
Коментари Харесай

Алеята на писателите в Плиска с още 8 паметника на световни творци

Алеята на писателите в „ Двора на кирилицата " в Плиска беше попълнена с още 8 паметника на международни създатели, които пишат на кирилица. Място в нея към този момент имат Христо Ботев, Пейо Яворов, Иван Вазов, Николай Хайтов. Днес бяха открити паметниците на майстора на описа Йордан Йовков, поетесата Дора Габе и на шестима съветски класици, измежду тях Иля Илф и Евгений Петров.

Плиска, Каспичан

С буквите, основани от свв. Кирил и Методий, пишат 220 народа по света, а в Алеята на писателите в Плиска са събрани класиците на тези нации.
Карен Алексанян, основател на Алеята на писателите: Идеята е да се покаже посредством създатели какъв брой доста нации употребяват тази писменост.
Всеки от паметниците е дело на ваятел от националността на създателя. Ликът на Йордан Йовков е изваян от Евгени Воденичаров, който от 25 години живее в Съединени американски щати и сполучливо работи за холивудски продукции. В алеята, на връх 130-гозишнината от рождението ѝ, се издига монумент на поетесата Дора Габе. Образът ѝ е изваян от преподавателя в художествената академия Зоя Лекова.
Зоя Лекова, създател на паметника на Дора Габе: Беше доста мъчно, тъй като тя има много дълъг житейски път и в стотиците нейни фотоси можеш да видиш 100 разнообразни дами.
Със непокътнато място са и съветските класици Александър Грибоедов, Иван Крилов, Лев Толстой, Антон Чехов, Иля Илф и Евгений Петров и Марина Цветаева. Бюстовете са дело на съветски майстори.
Алан Казиев, създател на скулптурата на Иван Крилов: Аз съм доста щастлив, че имах опция да вземам участие в това богатство дело и ми е доста прелестно, че съм тук.
22 са увековечените създатели в Алеята на писателите, следва изработването на бюстове на още 80 писатели. Така посетителите на Плиска могат да засвидетелстват почитание към родината на кирилицата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР