Алес Беляцки, хвърлен в затвора в Беларус през юли 2021

...
Алес Беляцки, хвърлен в затвора в Беларус през юли 2021
Коментари Харесай

Кой е Алес Беляцки - хвърленият в затвора разобличител на репресиите в Беларус

Алес Беляцки, хвърлен в пандиза в Беларус през юли 2021 година, е един от тазгодишните лауреати на Нобеловата премия за мир, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.



Агенцията отбелязва, че Беляцки и неговата организация " Вясна " ( " Пролет " ) от десетилетия са лицето на отбраната на човешките права в властническата страна.

60-годишният правозащитник беше арестуван за " укриване на налози " - обвиняване, считано за възмездие от страна на президента Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 година След протестната вълна, оспорваща резултатите от изборите през 2020 година, която разклати режима, в Беларус стартира заглушаване на сериозните гласове с принуждение и арести.

В продължение на седмици десетки хиляди беларуси стачкуваха

против преизбирането на Лукашенко за шести мандат. " Вясна " съобщаваше за арести, обвинявания в принуждение и ранени стачкуващи. 

Това не е първото мятане на Алес Беляцки в пандиза .

Предишният път - за три години сред 2011 година и 2014 година - също беше поради скалъпени обвинявания в данъчни закононарушения.

" За своята 25-годишна активност Беляцки неведнъж е бил обект на репресии .

Бруталните дейности против " Вясна " са част от чистката на гражданското общество, осъществявано от Александър Лукашенко ", разяснява преди година правозащитната организация " Хюман райтс уоч ".

Основана през 1996 година по време на всеобщите продемократични митинги в Беларус против към този момент поелия властта Лукашенко ,

" Вясна " стартира активността си в помощ на задържаните и техните близки. Впоследствие тя се заема със отбраната на човешките права като цяло в една страна, където нарушаването им е постоянно срещано.

Организацията, членуваща в Международната федерация за човешките права ,

бързо се трансформира в основен наблюдаващ на нарушаванията на правата и бранител на политическите пандизчии в Беларус.

Алес Беляцки беше един от участниците в опозиционния " координационен съвет ",

който бе образуван, с цел да оспори преизбирането на Лукашенко и да принуди властта да направи компромис. 

В съвета личаха също имената на носителката на Нобелова премия за литература Светлана Алексиевич

и опозиционерката Мария Колесникова, която неотдавна получи присъда от 11 години затвор. Почти всички членове на съвета към този миг са арестувани или са напуснали страната.

" Както в дребните села, по този начин и в районните градове и столицата ,

вилнее същински гнет. Целта е елементарна - да се резервира властта непременно и да се всее боязън в обществото ", сподели в изявление Беляцки няколко дни преди преизбирането на Лукашенко през 2020 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР