Алексей Стрелников, Следващите президентски избори в Русия трябва да се

...
Алексей Стрелников, Следващите президентски избори в Русия трябва да се
Коментари Харесай

Петима искат да мерят сили с Путин на изборите през 2024 - кои са те

Алексей Стрелников,

Следващите президентски избори в Русия би трябвало да се проведат на 17 март 2024 година. Окончателното решение за това би трябвало да бъде взето още този месец от Съвета на федерацията. Очаква се това да стане сред 8 и 18 декември.
Междувременно желанието си да се кандидатират оповестиха някогашният " министър на защитата " на самопровъзгласилата се " Донецка национална република " (ДНР) Игор Стрелков (Гиркин), журналистката от Ржев и майка на три деца Екатерина Дунцова, както и Борис Надеждин от Градския съвет на Долгопрудни в Московска област и някогашен народен представител от Държавната дума. Освен това своите президентски упоритости оповестиха още Сергей Липатов, пощальон по специалност, както и ръководителят на Националната пенсионна асоциация и някогашен заместник-председател на столичния клон на партия " Яблоко " Анатолий Рабинович.

Президентската акция на процедура е предрешена, само че управляващите може да позволен до нея и редица опозиционни претенденти - за повишение на изборната интензивност и легитимността на тези избори. Дори не е изключено някои от позволените до конкуренцията претенденти да са опозиционно настроени или да имат пацифистки възгледи - стига обстановката да се управлява напълно от Кремъл.

Кандидат на " левите и патриотичните сили "

Най-непредсказуем измежду тях към този момент наподобява Игор Стрелков (Гиркин), считат наблюдаващите. Полковникът от ФСБ от запаса и някогашен " министър на защитата " на донецките сепаратисти се намира от юли 2023 в следствения арест по обвиняване в приканване към екстремистка активност (според 280 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Максималното наказване, което може да получи по това обвиняване, е пет години отнемане от независимост. Всички материали по делото обаче са засекретени.

Стрелков е разгласен за интернационално търсене по искане на Окръжния съд в Хага, откакто беше наказан на пожизнен затвор за злополуката на малайзийския пътнически аероплан Боинг през юли 2014 година. Украйна пък го упреква във военни закононарушения.

За желанието на Стрелков да се кандидатира за президентските избори заяви предишния месец координаторът на партия " Ляв фронт " Сергей Удалцов, който го показа като общ претендент на " левите и патриотичните сили " в страната. Самият Стрелков тогава допусна, че кандидатурата му ще бъде блокирана още на стадия на събиране на подписи.

Кремъл надали ще рискува с Гиркин

Стрелков към момента не е показал предизборната си стратегия, само че увери, че неговата номинация може да сплоти " всички същински патриотични сили в съветското общество ".

Кремъл няма да рискува с Гиркин, тъй като появяването на сходен претендент би била равносилна на самопризнание, че някои патриоти са недоволни от Путин, споделя политическият анализатор Абас Галямов. Според него Гиркин може да стане изразител на опълчването на " болшинството патриоти " и " малцинството западняци " в Русия: " Възможно е да се стигне до нежелана от Кремъл обстановка - патриоти против Путин.

Според съветското законодателство на Стрелков може да му бъде отказана регистрация като претендент за президент по напълно публични аргументи - поради неговата присъда. Политологът Дмитрий Орешкин счита, че управляващите няма да пропуснат този късмет.

Борис Надеждин - претендентът на " Гражданска самодейност "

Борис Надеждин, някогашен народен представител в Държавната дума от Съюза на десните сили, а сега фаворит в Градския съвет на Долгопрудни, бе първият, който разгласи желанието си да се бори за президентското място на идните избори. 60-годишният политик беше подсилен от партията " Гражданска самодейност ", която издигна и кандидатурата на Ксения Собчак за президентските избори през 2018 година. Това ще опрости нещата за Надеждин, на който ще са му нужни единствено 100 000 подписа за номинирането му, вместо нужните 300 000, в случай че не беше партиен претендент.

Самият Надеждин акцентира, че неговото присъединяване в президентските избори ще увеличи изборната интензивност и ще направи по-трудно подправянето на резултатите от гласуването. Политикът прави оценка своя електорат на 15-20% от съветското население - тези, които дефинират настоящия курс на управляващите като " неверен ". В настоящо изследване на Центъра за проучване на публичното мнение ВЦИОМ, извършено през октомври 2023, 11% от респондентите са определили настоящия курс на Русия като " неверен ", а 10% - като " по-скоро неверен ". На страницата си в интернет Надеждин се афишира за " мир ", " независимост на словото ", " съдействие ", " гражданско общество " и " почтени избори ".

Независимата кандидатка Екатерина Дунцова

Сходни политически възгледи има 40-годишната Екатерина Дунцова, която също счита да взе участие в президентската конкуренция следващата година. Тя е журналистка, от 2019 до 2022 е била депутатка в Ржевския градски съвет. През ноември 2023 е извикана да дава пояснения в локалната прокуратура за отношението ѝ към " специфичната военна интервенция " (войната, която Русия води против Украйна).

Дунцова издига сама кандидатурата си, което значи, че ще се нуждае от инициативна група от 500 души, както и от 300 000 подписа в най-малко 40 района на Руската федерация. Журналистката прави оценка евентуалния си електорат на 10-15% от популацията на страната.

Предизвестен резултат

Шансът Надеждин да бъде позволен до присъединяване в изборите е значителен, счита Дмитрий Орешкин. Но крайният резултат от изборите не предстои на подозрение: Надеждин, както и други " ритуални фигури ", ще съумеят да съберат по 2-3% от гласовете, а над тях " величествено ще се извисява небостъргачът на Владимир Владимирович Путин ". Дунцова, по думите на Орешкин, може да се окаже сложна за управление от режима.

Политическият анализатор Абас Галямов също счита, че управляващите могат да позволен следен антивоенен претендент - дружно с други представители на систематичната съпротива. Това ще разреши на режима да победи триумфално и да получи " спомагателна доза легитимност ". Защото е мъчно да се удържа системата на властта единствено с репресии, уверен е политологът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР