Алексей Петров е експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм и

...
Алексей Петров е експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм и
Коментари Харесай

Алексей Петров за разстрелите в София


Алексей Петров е специалист по корпоративна сигурност и антитероризъм и има дълготраен опит в силите за сигурност, а по-късно и като консултант в ДАНС. Той е и единственият, заловил терорист в България досега.

Като човек, прекарал половината си живот в системата и разузнаването, организация ПИК го потърси за парещ коментар по отношение на показните атентати в София против данъчния Иво Стаменов и предприемача Петър Христов, както и шесторното ликвидиране в Нови Искър, приключило със самоубийството на убиеца Росен Ангелов.

Ето какво сподели само пред ПИК Алексей Петров, който сега е и учител, доцент в УНСС.

- Г-н Петров, отдавна не бяхме ставали очевидци на демонстративен разстрел, какъвто се случи през днешния ден в София. Беше погубен крупния предприемач Петър Христов. Какво съгласно вас стои зад покушението?

- Аз персонално постоянно съм бил последовател на това следствието да зависи само от експертите. Ако можем, ние, жителите и вие, публицистите да сме от изгода, това би било добре да се случва преди случаите.

Тук, без да желая да упреквам публицистите, само че въпреки всичко ще кажа, че е значимо, в случай че може да давате по-малко сензационност на бомбастичните версии. Защото животът е пред нас и в случай че някой от нас пострада, отново ще отиде в полицията или прокуратурата. Не би трябвало да се пречи, а да се оказва помощ на органите на реда. Това е основно за едно общество, с цел да бъде демократично, а не полицейско.

- Преди няколко месеца говорихме с вас във връзка отвличането на Адриан Златков и тогава вие казахте, че Министерство на вътрешните работи си прави доста добре работата, проверяващите са експерти, като вие персонално имате визия за тяхната работа. Смятате ли обаче, че при тези два случая, както и с шесторното ликвидиране от Нови Искър, са си свършили работата?

- Нямам никакво подозрение, че хората, които работят в Министерство на вътрешните работи и проверяват убийствата, ще си свършат работата и този път, както съгласно мен доста бързо позволиха случая в Нови Искър.

Все отново обаче си мисля, че би трябвало да се изведе друга поука от случилото се.

Ние, жителите, с изключение на да пожелаваме от органите на реда да си правят работата, би трябвало да демонстрираме и нашата дейна гражданска позиция. Важно е да се демонстрира зоркост, тъй като казусът с по този начин наречения Горски човек е неуместен и аз недоумявам в тези дни, изключително през вчерашния ден и през днешния ден, по какъв начин е допустимо индивидът, който споделя чудеса за причинителя на това тежко закононарушение, да не се намира в ареста.

Тук имам предвид кмета, притежателя на сервиза и най-малко един-двама домоуправители. Говорим за човек, който е направил блудничество, по разбираеми аргументи не е отишъл в ареста, тъй като там има грубо отношение към тези пандизчии. В същото време нито един от тези хора, които са знаели кой е, не са подали сигнал в полицията, с цел да бъде открит, арестуван и наведен в ареста.

- Тук е значимо да кажем, че кметът е длъжностно лице, което е длъжно да спомага на управляващите. Не би трябвало ли да се приказва напряко за съучастие?

- Към оня миг кметът е знаел за действието. Съседът, който е знаел, че този човек тренира пукотевица в прилежащия двор, също е виновен. Също и няколко домоуправители, които са си затворили очите, този човек да живее някъде...

Освен това е необичайно, че го взимат на работа и вместо неговият другар, който споделя митове и притежателя на сервиза да са в ареста, ние в този момент би трябвало да стоим да гледаме, да слушаме и да се впечатляваме надали не от героизма на този човек.

Изводът тук е следният. Ако желаеме полицията, специфичните служби в днешните демократични условия да си свършат работата по най-хубавия метод, хората би трябвало да знаят, че няма по какъв начин стане и да се противодейства на нарушителите и тероризма, в случай че жителите не са дейни.

Няма по какъв начин да се получи тази разследваща информация, в случай че тези нарушители и терористите се намират измежду жителите и хората, а те си мълчат. Ако те не проявят зоркост и не оповестят, ще би трябвало да се върнем към едни други времена, когато имаше агентурен уред и в този момент мнозина споделят, че опонира на демокрацията.

Ако би трябвало да се търси отговорност на хората, които би трябвало да разкриват нарушители и терористи, жителите не би трябвало да се държат като на мач и да люпят семки.

- По какъв метод тези хора като кмета и останалите може да бъдат подведени под отговорност?

- На първо място за прикриване на закононарушение, и то съществено.

- Логично ли ви се коства самоубийството на Росен Ангелов?

- Аз нямах никакви подозрения, че за този човек това е единственият логически излаз. Той не може да отиде за цялостен живот в пандиза, да го тормозят другите пандизчии, тъй като е блудствал. Този феномен е малко прочут на хората и затова могат в някаква степен да бъдат заблудени от тайните теории на някои ваши сътрудници.

За мен няма никакво подозрение, че този човек е поставил завършек на живота си. Първо поради това, че отива в пандиза доживот, второ поради това, че ще го тормозят за осъществените от него блудства.

- Смятате ли, че има някаква връзка сред атентата на данъчния чиновник Иво Стаменов, шесторното ликвидиране и днешното нападение?

- Случаят с Горския не ме тормози, въпреки и да става дума за нечовешко и в действителност злокобно ликвидиране на шест индивида.

Притеснява ме стрелбата по данъчния чиновник и днешния случай с Петър Христов. Защото и в двата случая става дума за нещо подредено, проведено, става дума за елиминиране на съществени ползи, което в днешните условия основава неустановеност в хората, които основават нещо сполучливо.

За жителите изключително в подтекста на председателството на Съвета на Европейски Съюз обаче е значимо да знаят, че би трябвало да сме дейни, бдителни и да спомагаме на службите и полицията. Тогава ще имаме съображение да търсим от тях резултати.

Има една безконечна алтернатива - повече сигурност или повече народна власт. Но в случай че желаеме да няма една безконечна полицейщина за сметка на демокрацията, жителите би трябвало да проявят интензивност.

Аз директно се занимавам особено с тероризма и знаете, че там няма фронт и няма симетрично противопоставяне – би трябвало да се работи асиметрично. Това значи, че отсреща нямаш зложелател, а той се намира някъде при теб, при жителите. За това всеки един би трябвало да прояви зоркост, интензивност и да огледа в прилежащата къща, на горния етаж, в домовата книга и, в случай че усеща терзание, той би трябвало да се обърне към способените органи.

- Г-н Петров, имаше една тежка диагноза за медиите от страна на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, и аз обратно на моите сътрудници съм на мнение, че не може при такива съществени закононарушения, публицистите да пречат на следствието и даже да пипат улики. В случая с Нови Искър - да се рови в къщата, да се взимат движимости, които може да са доказателства. Това не би трябвало ли също да бъде глобено по някакъв метод?

- Специално за медиите не знам по какъв начин би трябвало да се постъпи, тъй като имате огромна власт. Но има доста случаи и по света, когато се е случвало по радиото или малкия екран ваши сътрудници да описват дейностите на службите. Разбирате какъв е резултатът от сходно нещо и по какъв начин се оказва помощ на нарушителите

Има положителни практики по света, при които има образование за взаимоотношение при терористични актове и следствие на сходни случаи или търсене на рисков нарушител. Има правила, които всеки би трябвало да съблюдава. Редно е да важат и в България и за медиите да се отнася това, което и за жителите - да спомагат на управляващите за попречване на тежки закононарушения или тероризъм, изключително в подтекста на европредседателството, което разумно покачва риска от сходни дейности.

/Пик.бг
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР