Алексей Петров е една от най-знаковите фигури на българския преход

...
Алексей Петров е една от най-знаковите фигури на българския преход
Коментари Харесай

Кой е Алексей Петров: От баретите и застраховките до съветник на Петко Сертов в ДАНС и делото Октопод

Алексей Петров е една от най-знаковите фигури на българския преход - както в бранш " Сигурност ", по този начин и в пресечната точка на бизнес и политика.

Петров е роден през 1962 година, като стартира професионалната си кариера в полицията през 80-те години. Той е дълготраен чиновник на " баретите " - спецотрядът за битка с тероризма.

В началото на 90-те Петров напуща системата на Министерство на вътрешните работи и стартира да се занимава със осигурителен бизнес - във времето, в което започваше възходът на силовите групировки. Той е създател на няколко застрахователни компании, измежду които " Левски Спартак " - бъдещата " Лев инс ".

И до през днешния ден компанията е един от най-големите играчи на пазара, а в последните месеци управлението ѝ лобираше против промени в Кодекса за застраховането, поради които България не можеше да премине една от пречките за участие в Еврозоната.

През 2002 година против Алексей Петров е извършенатентат пред басейна " Спартак " - той е прострелян два пъти, само че съумя да оцелее.

Вторият опит за убийството му се случи през 2015 година, когато по колата му в София беше стреляно с гранатомет. Петров още веднъж се избави и разгласи лично следствие за причинителя и поръчителя на покушението. Малко по-късно беше задържан и наказан украинският жител Роман Логвиненко, за който се събраха данни, че е стрелял с РПГ.

Ролята на Алексей Петров в политиката стартира да става все по-видима към края на ръководството на Тройната коалиция, когато тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков внезапно го освети като сътрудник на ДАНС.

Това се случи след разкриването на информация, че Румен Петков се е срещал с небезизвестните братя Галеви от Дупница в наличието на помощник на работа " Сигурност ". През 2012 година те бяха наказани от Върховен касационен съд, само че изчезнаха безследно, преди присъдата им да бъде изпълнена.

По подигравка - единствено преди два месеца, през юни 2023 година Ангел Христов беше открит мъртъв в дома си в Ресилово, за изненада на Министерство на вътрешните работи, които в това време би трябвало да са го издирвали.

Алексей Петров не просто е сътрудничил на ДАНС (наследник на НСС), само че и е бил консултант на нейния първи шеф Петко Сертов. Петров напусна службата малко откакто кабинетът " Станишев " завърши мандата си, а на власт пристигна Бойко Борисов.
През 2021 година - въпреки и единствено за няколко дни - откакто новоизбраният министър на външните работи в кабинета " Петков " Теодора Генчовска (квота ИТН) го назначи за собствен консултант дружно с още няколко някогашни чиновници на Държавна сигурност.
Петров и Борисов имат дълга история още от времето, в което са работили в Министерство на вътрешните работи - и са упражнявали в националния тим по карате.

Публичните им връзки се утежниха внезапно в края на 2009 година, когато някогашната барета стартира да нападна кабинета на ГЕРБ поради данъчната му политика - по това време Алексей Петров беше началник и на Съюза за стопанска самодейност, част от Тристранния съвет.

По същото време той се появи и в различен чудноват сюжет, откакто се оказа, че е получил изчезнала секретна информация от ДАНС от времето на Сертов и Станишев, и " като предан жител " я беше предал персонално на Бойко Борисов.

Напрежението сред тях ескалира при започване на 2010 година, когато Министерство на вътрешните работи под управлението на Цветан Цветанов арестува показно Алексей Петров по серията от следствия " Октопод ". Паралелно с това се оказа, че Петров е заградил достъпа до улицата, на която живее в София, като " частна " зона. На същата улица се оказа и домът на някогашния основен прокурор Никола Филчев, с който свързваха Петров, както и на различен някогашен началник на СОБТ Филко Славов.

Петров беше оневинен по обвиняванията против него 11 години по-късно, а през днешния ден Бойко Борисов показва напълно друго отношение към някогашната барета, който в последно време постоянно цитира като " специалист по антитероризъм ".

През 2011 година името му беше издигнато от предприемчив комитет като претендент за президент, а листата му завоюва 31613 гласа.

Две години по-късно близкият до него Теодор Дечев основа политическа партия " Свободен народ ", която по-късно взе участие на предварителните парламентарни избори в коалиция с ГОРД на Слави Бинев. Впоследствие Бинев влезе в " Патриотичния фронт " и стана съдружен сътрудник на ГЕРБ, а през 2017 изненадващо се озова в листите на Движение за права и свободи.

След несполучливия опит за ликвидиране на Петров през 2015 година връзките му с Борисов се трансформираха към " леден мир " - единствено преди няколко месеца той разяснява, че постоянно си приказва с водача на ГЕРБ по въпросите на сигурността, а наскоро се е срещнал с него и с бащата на Кирил Петков - Петко.

Алексей Петров влезе доста интензивно в медийния спор след гърмежа край кортежа на тогавашния основен прокурор Иван Гешев край Ярема.

Първоначално името му беше забъркано поради появяването на мистериозния израелски специалист по боеприпасите - знае се, че Петров работи с разнообразни израелски консултанти и чиновници.

През публицистите Алексей Петров съветваше Иван Гешев да се отдръпна от поста си, до момента в който тече следствието против него, като даже намекваше, че страната би трябвало да му обезпечи друга работа.

В последното си изявление за bTV Петров разясняваше познанствата си с Братя Галеви и с Бойко Борисов, като твърдеше, че " поддържа основаването на държавното управление " сред ГЕРБ и ПП-ДБ.

На въпрос дали му е предлагано да се върне на работа в държавна работа за сигурност, той сподели:

" Ако се придаде значимост, нужна на икономическата сигурност, бих отишъл в ДАНС да се занимавам с икономическата сигурност. Няма по-приоритетно от това, това е хлябът на хората, на бизнеса. Имам задоволително задължения, бих поел такова място, само че за малко време ".

Последната му обществена позиция беше в Пловдивския университет като началник на катедра " Политически науки и национална сигурност ".

Алексей Петров беше и член на ръководството на Съюза за стопанска самодейност, който единствено преди няколко седмици избра някогашния ТВ водещ и икономист за собствен ръководител.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР