Александра МАРКАРЯН, Оф нюзВъзможно ли е да сте лауреат от

...
Александра МАРКАРЯН, Оф нюзВъзможно ли е да сте лауреат от
Коментари Харесай

Когато шестицата от матура не е равна на... шестица от матура

Александра МАРКАРЯН, Оф нюз

Възможно ли е да сте лауреат от олимпиада и да не съумеете да се класирате в мечтаната компетентност в университет, тъй като различен е с преимущество? Или шестицата ви от матура да не е равна на шестицата от матура на различен кандидат-студент, тъй като той е приключил еди-какво-си учебно заведение, а вие сте си избрали не толкоз " елитно "? Да, освен, че е допустимо, а е самата действителност в Софийския университет тази година.

Къде е казусът?

В метода, по който се образува балът за банкет в редица специалности. Взема се оценката от държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по даден предмет, който обаче се умножава по разнообразни коефициенти според от това дали този предмет е изучаван като профилиращ в учебно заведение, или е изучаван в общообразователната подготовка. Какво значи това? Ако учите в профилирана гимназия, може да си изберете математика за профилиращ предмет и да държите втора наложителна матура (първата е по български език и литература за всички, без значение от типа училище) по математика. Но в случай че учите в професионална, нямате късмет за това. Защо? Защото учите специфични предмети и държавният ви изпит е за придобиване на професионална подготовка по специалността, която сте учили в учебно заведение. И в случай че решите да кандидатствате, да вземем за пример, с математика и държите в допълнение матура по математика, коефициентът, по който ще се умножи оценката ви, ще е по-нисък от коефициента, по който ще се умножи оценката на училия математика като профилиращ предмет.

Пример

Харесали сте компетентност " Софтуерно инженерство " в СУ. Може да кандидатствате с кандидатстудентски изпит на Софийския университет или с матура. Във втория случай балът се образува по следния метод: взема се оценката от матурата по математика или информатика и се умножава по 3,25, в случай че сте учили съответния предмет като профилиращ във втория гимназиален стадий (11 и 12 клас). Ако предметът не е бил профилиращ, а сте го учили в общообразователната си подготовка, оценката се умножава по коефициент 2,5. И в двата случая се прибавя оценката по математика от дипломата за приблизително обучение. И по този начин, в случай че оценката от матурата е 5,00 и имате шестица в дипломата, в първия случай балът ви ще е 22,25, а във втория - 18,5, макар същите изходни оценки.
Езиковите и математическите гимназии са привилигеровани освен във връзка с професионалните, само че даже по отношение на кандидатстващите с приемните изпити на СУ. Оценката от изпита по математика се умножава по коефициент 3 и в случай че вземем същите оценки, балът става 21.
Аналогично е ситуацията и с други специалности. Например, решили сте да кандидатствате " Молекулярна биология ". Трябва ви матура по биология. Ако предметът е изучаван като профилиращ, оценката се умножава по коефициент 3. Ако е изучаван в общообразователната подготовка, коефициентът е 2.
Проблем няма там, където изискуемата матура е общата за всички - по български език и литература. Например, в случай че сте решили да се преборите за " Право " или " Международни връзки ", ще ви трябват оценката от матурата по български и тя ще бъде умножена по коефициент 3, каквото и учебно заведение да сте приключили, и общият триумф от дипломата за приблизително обучение.
Ако сте избрали " Стопанско ръководство ", също няма да имате проблем. Там има разнообразни коефициенти, само че не и неравно отнасяне на претендентите по тип учебно заведение.

Лауреатите

Ако описаното дотук поражда неразбиране, още по-озадачаващо е третирането на гордостта за всеки випуск: учениците лауреати от национални и интернационалните олимпиади; момчета и девойки, които са блестящи в знанията си, потвърдили са го в национална или интернационална конкуренция и се броят на пръстите на едната ръка. Е, на тях им се признава оценка Отличен (6) от съответния конкурсен изпит, според одобрените със заповед на министъра на образованието Правила за образуване и осъществяване на ученическите олимпиади и на националните надпревари в държавните, в общинските, в частните учебни заведения и в задграничните учебни заведения на територията на Република България.
" Излиза, че даже да изкара оценка 6.00 на народен кръг на национална олимпиада или на някоя интернационална, синът ми отново ще е с по-нисък бал от децата от профилирани гимназии. Това към този момент е дъно на дъното ", разяснява ядосано пред Оф нюз майка на гимназист и преподавател и съпостави разпоредбите с " дискриминация на черни и бели ".
" Друга тотална неправда е фактът, че въпросните оценки на олимпиадите се завишават изкуствено за девойките и момче с 400 изкарани точки се приравнява на момиче с 60 т., единствено тъй като второто е момиче ", добавя тя.
Жената написа до националния омбудсман Диана Ковачева през април, само че отговорът е разочароващ. Ковачева признава, че са постъпили и други тъжби и запитвания на възпитаници, учители и родители поради балообразуването, само че отхвърля да се намеси. В ревюто си написа, че е отправила рекомендация към министъра на образованието за изясняване на разпоредбите, само че че " според Закона за висшето обучение висшите учебни заведения се употребяват с автономност, която включва университетски свободи, академично самоуправление и цялост. Автономията на висшето учебно заведение не може да се нарушава посредством интервенция в активността на учебното заведение, с изключение на в случаите, категорично посочени в закон. Както разбирате, намесата в тази ситуация е отвън нормативно откритата подготвеност на омбудсмана. "
Някой обаче може и това е Комисията за отбрана от дискриминация, която, в случай че бъде сезирана или се самосезира и излезе с решение, че е налице дискриминация, може да издаде наложително наставление за смяна на разпоредбите.

Отговор от СУ

Потърсихме СУ с въпроси, като дадохме съответни образци за неравно съгласно нас отнасяне на претенденти, приключили профилирани и професионални учебни заведения. Оттам ни обясниха разпоредбите си за банкет, само че де факто нито потвърдиха, че има проблем, нито поеха ангажимент за решаването му.
Отговорът им гласи:
Държавните зрелостни изпити (ДЗИ), които вземат участие в балообразуването с по-висок коефициент, са наложителните ДЗИ (независимо от типа на учебното заведение - за професионална или профилираща подготовка). Задължителните ДЗИ са две за всички типове учебни заведения и се поставят от всички зрелостници, с което получават и тапия за приключено приблизително обучение.
Държавните зрелостни изпити, които вземат участие в балообразуването с по-нисък коефициент, са спомагателните ДЗИ. На тях зрелостниците могат да се явят по избор и не са наложителни за завършването на междинното обучение и приемането на дипломата. (Именно такива обаче поставят приключилите професионални учебни заведения, тъй като наложителните държавни изпити са два - по български език и литература и за специалност. Те нямат избор - в случай че желаят да положат матура по общообразователен предмет, друг от българския, би трябвало да държат спомагателна матура, т.е. по избор. Да, дипломирането им в учебно заведение не зависи от третата матура, само че приемът им в СУ - да - бел. ред.)
При образуването на спортния бал за огромна част от специалностите в СУ е предоставена опция за избор сред различни съставни елементи - ДЗИ, кандидатстудентски изпит по подобаващ предмет, приети оценки на лауреати и първенци на интернационалните и национални олимпиади и надпревари и други При съществуване на повече от една балообразуваща оценка по даден предмет за образуването на бала за специалността се взима по-високата. Ако нямат оценка от ДЗИ за дадена компетентност, претендентите могат да се явят на кандидатстудентски изпит (в образеца с математиката обаче видяхме, че даже и с изпит балът е по-нисък от този на приключил профилирана гимназия при равни други условия - бел. ред.). Ако имат оценка от ДЗИ за дадена компетентност и се явят и на кандидатстудентски изпит, спортният бал ще се образува с по-високия резултат.
За съвсем всички специалности на Софийския университет са дадени всички благоприятни условия за формиране на спортен бал с оценки, които претендентите имат (ДЗИ) или ще получат на кандидатстудентските изпити.
За специалностите от контролираните специалности (Право, Медицина, Фармация) балообразуването е регламентирано в държавни наредби и приемът на студенти се реализира единствено по този ред.
Оценките на лауреатите и на първенците от интернационалните и национални олимпиади се признават като резултати от подобаващ кандидатстудентски изпит и вземат участие в балообразуването с коефициент 3. (И този коефициент е по-нисък в дадения неколкократно образец с математиката и приема във Факултета по математика и информатика).

Със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР