Александър Везенков за втора поредна година беше избран за “Спортист

...
Александър Везенков за втора поредна година беше избран за “Спортист
Коментари Харесай

Везенков пак е Спортист на годината

Александър Везенков за втора поредна година беше определен за “Спортист на годината ” в България. Баскетболистът на Сакраменто Кингс направи превъзходен сезон, в който беше определен за MVP на Евролигата като част от тима на гръцкия Олимпиакос. Той получи два наградата, защото завоюва и вота на почитателите. Наградата от негово име получи президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков, единственият българин преди Везенков, играл в НБА. Везенков събра 1009 т., с цел да оглави класацията в 66-ата анкета.
“Искам да благодаря на всички публицисти, които гласоподаваха за мен, както и на хората, които ме поддържаха. Спортист на годината е едно огромно самопризнание, една сбъдната фантазия, която ме кара да работя още по-здраво, с цел да да оправдая всички тези упования на хората, които имат вяра в мен. Искам да благодаря на моето семейство, постоянно са до мен в най-тежките, в най-хубавите моменти. 2023 година за мен беше една неповторима година с доста триумфи, с доста трофеи, в персонален аспект и се надявам 2024 да е още по-успешна и най-много с доста здраве и шанс. Искам да благопожелавам на всички спортисти, които попаднаха в 10-ката, доста здраве, шанс, доста триумфи през новата година. Нека новата година да бъде доста сполучлива за българския спорт ”, показа Везенков.
“Искам да кажа максимата каква е. Труд, самообладание, обич към близки и към баскетбола. Тази премия е прелестна, само че също и задължаваща ”, сподели Георги Глушков.

Двадесетте най-хубави спортисти на България за 2023 година:
1. Александър Везенков (Баскетбол) - 1009 т.
2. Григор Димитров (Тенис) - 711
3. Петър Мицин (Плуване) - 684
4. Алберт Попов (Ски алпийски дисциплини) - 587
5. Карлос Насар (Вдигане на тежести) - 572
6. Нургюл Салимова (Шахмат) - 459
7. Боряна Калейн (Художествена гимнастика) - 301
8. Йоана Илиева (Фехтовка) - 269
9. Стилияна Николова (Художествена гимнастика) - 138
10. Александър Николов (Волейбол) - 129
11. Божидар Саръбоюков - лека атлетика - 112 т.
12. Едмонд Назарян - битка - 110 т.
13. Ивет Горанова - карате - 94 т.
14. Владимир Зографски - ски скокове - 70 т.
15. Мими Христова - битка - 64 т.
16. Калина Бояджиева - кикбокс/таекуондо - 50 т.
17. Станимира Петрова - бокс - 49 т.
18. Ангел Русев - повдигане на тежести - 40 т.
19. Светлана Станева - бокс - 37 т.
20. Белослава Кръстева - шахмат - 36 т.

Световният първенец на 1500 метра за спортисти с увреждания Християн Стоянов беше разгласен за " Спортист с увреждания на България " за 2023 година. Неговата премия на специфичната гала получи треньорът му Евгени Игнатов, защото той е на предварителен лагер преди Параолимпийските игри в Париж.
Стоянов събра 430 точки за първото място в класацията. В топ 5 попаднаха още
Ружди Ружди (лека атлетика) - 290 т., Георги Пеев (алпинизъм/плуване) и Георги Иванов (баскетбол) с по 70 т.и Александър Асенов (лека атлетика) с 50 т.
 През 2023 година Християн завоюва за повторно международната купа в бягането на 1500 м при хората с увреждания.

Българският женски тим по шахмат справедливо и безапелационно с 940 т. стана “Отбор на годината ” в анкетата . Заради европейската купа дамите бяха наградени за невероятния триумф и получиха наградите си на специфичната гала.
На второ място в класацията приключи ансамбълът по художествена гимнастика, а на трето - Лудогорец.
“Благодарни сме за тази премия. Благодаря на федерацията, че ни изпрати на европейското. Ако не беше Петър (Арнаудов), нямаше да бъде реализиран този триумф. Научих, че колкото пъти човек да пада, би трябвало да се изправя. Поклон пред всички спортисти за това, което вършат ”, сподели Виктория Радева.
“Първа европейска купа в историята на България. Радвам се, че толкоз доста хора оцениха триумфа. През 2024-та ще има и шахматна олимпиада, освен Игрите в Париж. Благодаря и триумф ”, сподели Нургюл Салимова, която остана втора в шампионата за Световната купа.
“Благодаря и поисквам триумф на всички девойки, които способстваха за триумфа. Не чакахме подобен отзив ”, сподели треньорът Петър Арнаудов.

Николай Вакареев е " Треньор на годината "
Специалистът от Сандански е ментор на първия български плувец със международен връх – Петър Мицин, и бе отличен за „ Треньор на България “ в 40-ата юбилейна анкета на в. " Труд ".  В допитването взеха присъединяване 37 медии, които показаха 18 експерти. По традиция спечелилият получи картина от български създател.
На второ място бе класиран националният селекционер на България по футбол и на есенния щампион Черно море – Илиан Илиев, а на трето - шахматният треньор Петър Арнаудов.
„ Благодаря за признанието. 2023 година беше извънредно сполучлива за мен. Искам да посветя премията си на моите сътрудници от българското плуване, с които направихме огромен напредък в нашия спорт. Искам да благодаря на БФПС и най-много на колектива, с който работим в националния тим. Така че триумфите са за цялото ни плуване. Искам да благодаря на моя играч Петър Мицин, който повярва в мен “, съобщи Николай Вакареев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР