Александър Везенков и Борислава Христова бяха избрани за Най-добър баскетболист

...
Александър Везенков и Борислава Христова бяха избрани за Най-добър баскетболист
Коментари Харесай

Везенков и Борислава Христова са №1 за годината

Александър Везенков и Борислава Христова бяха определени за " Най-добър баскетболист " и " Най-добра баскетболистка " на България за 2022 година.

Макар и да не участваха персонално, двамата бяха отличени на стилна гала в хотел " Маринела " в столицата, която бе първата след началото на пандемията от КОВИД-19.

По този мотив Българската федерация по баскетбол раздаде премиите си за 2019, 2021 и 2022 година. За 2020 година анкета за най-хубави баскетболисти не бе извършена.

Везенков, който играе за гръцкия Олимпиакос, и Христова, която сега пази цветовете на румънския Сепси, са спечелили в класацията и за 2019, и за 2021, и за 2022 година.

Везенков бе определен единомислещо със 100 % от гласовете, което бе предстоящо. През 2022-ра той завоюва оценката за  " Спортист номер 1 на България ", което се случва в баскетбола едвам за повторно в 65-те издания на анкетата. Първият път е в първото издание през 1958 година, когато с най-голямото самопризнание в българския спорт е почетена именитата Ваня Войнова.

При дамите Христова събра 96 % от гласовете.

" Искам да благодаря на всички, които са дали своят вот за мен - треньори, играчи, почитатели, публицисти. За мен това е доста огромна чест. Винаги, когато играя за България, го върша с чест и достолепие ", сподели 26-годишната варненка.

Призовете за " Най-добър баскетболист, играещ в България " при мъжете взе капитанът на националния тим и играч на Рилски състезател Чавдар Костов, а при дамите - Теодора Динева от Берое. Динева бе определена и за " Любимец на почитателите " в формалната анкета на уеб страницата на БФБаскетбол.

Наградата за " Треньор на годината " е за наставника на Рилски състезател Людмил Хаджисотиров, който бе предпочетен пред треньорката на женския тим на Берое Таня Гатева, националния селекционер Росен Барчовски, старши треньора на Спартак Плевен Любомир Минчев, този на мъжкия отбор на Берое - Бойко Миленков, както и треньора на Академик Пловдив Йордан Янков.

Много по-оспорвано бе гласуването в останалите категории на анкетата Баскетболист на годината за 2022 година на БФБаскетбол.

Най-добра млада баскетболистка е Деница Манолова от Рилски състезател. 16-годишното крило се показа на равнище на две Европейски шампионати за подрастващи, като влезе в десетката на самостоятелните ранглисти за топреализатор и най-ефективен състезател на шампионата за девойки до 18-годишна възраст, а по-късно попадна и в идеалния тим и бе най-хубав изпълнител на Европейското състезание за 16-годишни. Манолова добави годината си със международна купа с тима на ПГ " Константин Фотинов " от Самоков на Световното ученическо състезание в Белград. Тя събра 71 % от гласовете в Анкетата. Сред съперниците й бяха съотборничката й в Самоков Раня Абурая, Гергана Маданкова и Яна Карамфилова от Берое, както и Анастасия Калева от Академик Пловдив.

При най-хубавите баскетболисти до 19-годишна възраст премията отива у Илиян Пищиков от Балкан. Той бе водач на националния тим за юноши до 18-годишна възраст, а също така се наложи и в мъжкия отбор на първенците. Той събра 44% от гласовете в конкуренцията на Константин Костадинов от испанския Паленсия, Георги Герганов от Ямбол, Иван Спиров от Черно море Тича, съотборника си в Балкан Александър Гавалюгов, Михаил Комбаков от Берое и Виктор Гергов от ЦСКА.

Националът Георги Иванов пък бе отличен за " Най-добър баскетболист на колички ".

Специална премия бе връчена и на тима на Професионална гимназия " Констатин Фотинов ", град Самовков с треньор Маргарита Маринкова, който завоюва купата при девойките на международното ученическо състезание в Белград.

В началото на церемонията президентът на БФБаскетбол Георги Глушков раздаде плакети на някои от най-заслужилите персони в българския баскетбол, презнували през последните четири години 70-, 75-, 80-, 85- или 90-годишен празник. Сред тях бяха Диана Дилова, Дочо Петров, Иван Лепичев, Камен Тошев, Лилия Янкова, Михаил Смочевски, Надка Голчева, Петкана Макавеева, Петко Маринов, Стефко Станев, Тодор Богданов, Тодорка Николова, Юлия Боянова, Ангел Иванов - Бебо, Атанас Голомеев, Венцислав Гечев, Георги Бързаков, Георги Димитров, Данаил Гълъбов, Марин Романски, Мария Стоянова - Маца, Пандо Пандов, Димитър Сахаников - Зуко, Никола Атанасов, Стефан Филипов, Тодор Добрев и Таня Тодорова. Най-много аплодисменти обаче получи дългогодишният общоприет секретар на БФБаскетбол Иван Евстатиев, който преди дни навърши 90 години. Водещият на церемонията Камен Алипиев назова Евстатиев " признака на организацията в българския баскетбол ".

На церемонията участваха още доста хора, тясно свързани с играта с оранжевата топка, като сестрите Албена и Гергана Брънзови, Филип Виденов, Гергина Скерлатова, Константин Папазов, Таня Гатева, Христина Иванова, Жаклин Златанова и Павлин Иванов. Изненадващо на церемонията не участваха старши треньорите на националните тим за мъже и дами Росен Барчовски и Стефан Михайлов.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР