Александър Стуб, бившият министър-председател на Финландия, заяви, че ще се

...
Александър Стуб, бившият министър-председател на Финландия, заяви, че ще се
Коментари Харесай

Бившият премиер на Финландия Александър Стуб ще се кандидатира за президент

Александър Стуб, някогашният министър-председател на Финландия, съобщи, че ще се кандидатира на президентските избори следващата година.


Министър-председателят на Финландия Петери Орпо направи това изказване в понеделник следобяд след приключването на съвещание на партийното управление.

" Той явно е най-силният от нашите доста положителни претенденти и ние сме подготвени да работим интензивно за него ", съобщи Орпо пред финландската социална телевизия Yle.

Сега, откакто одобри номинацията на партията, Стуб ще се изправи в конкуренцията против сегашния любимец и някогашен външен министър Пекка Хаависто (Зелени), шефа на Банката на Финландия Оли Рен, някогашния водач на Партията на финландците Юси Хала-ахо, външнополитическия специалист Мика Аалтола и други

Първият тур на президентските избори във Финландия ще се организира на 28 януари идната година. Ако нито един от претендентите не завоюва повече от 50% от гласовете, на 11 февруари ще се организира втори тур сред двамата кандидати с най-вече гласове.

Стуб е добре позната фигура в Брюксел, където е работил като посланик в непрекъснатото посланичество на Финландия преди да стартира работа като консултант на ръководителя на Комисията Романо Проди от 2001 до 2003 година От 2004 до 2008 година е член на Европейския парламент.

По-късно триатлонистът " Айрънмен " работи във финландското държавно управление като министър на външните работи, по-късно като министър по европейските въпроси, а от 2014 година до 2015 година е министър-председател преди Партията на националната коалиция (ПНК) да завоюва второто място след Партията на центъра на парламентарните избори. След това заема поста на министър на финансите, преди да загуби състезанието за водач на партията от Орпо на партийната конференция на ПНК през 2016 година

През 2018 година Стуб разгласи кандидатурата си за дясноцентристката номинация на Европейската национална партия (ЕНП) за ръководител на Европейската комисия, само че в последна сметка загуби изборите против Манфред Вебер.

След мандата си като вицепрезидент на Европейската капиталова банка Стуб управлява Училището за транснационално ръководство към Европейския академични институт във Флоренция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР