Александър, синът на Цветана Пиронкова, който е едва на 2

...
Александър, синът на Цветана Пиронкова, който е едва на 2
Коментари Харесай

Александър - синът на Пиронкова, вече играе тенис, но хванал топка, а не ракета на прощъпалника

Александър, синът на Цветана Пиронкова, който е едвам на 2 година и 6 месеца, към този момент прави първите си стъпки в тениса.

Гордостта на Пловдив се завърна в тениса след майчинството по допустимо най-хубавия метод, като за първи път стигна 1/4-финал в откритото състезание на Съединени американски щати. Там отстъпи на Серена Уилямс след люта битка.

На фамилния корт, който се намира покрай Гребната база в Пловдив, дребният Алекс се учи от майка си. Има си лична ракета и топка и знае какво е сервис, форхенд и бекхенд, разкриват близки на огромната ни спортистка.

Детето било на годинка, когато баба му Радосвета (майката на Цвети и наша известна плувкиня) му връчила ракетата, а момченцето крепко я хванало с ръка и блъснало по топката. На прощъпалника си обаче детето взело футболната топка. Или ще е тенисист, или футболист, пророкували присъстващите.

 Александър - синът на Пиронкова, към този момент играе тенис, само че хванал топка, а не ракета на прощъпалника

Съпругът на Пиронкова -

Михаил Мирчев,

е някогашен състезател

на “Локо” (Пд)

В момента върти търговия с коли.

“Много оказва помощ в развъждането на Александър. Когато беше бебе, единствено таткото го къпеше”, описват близки до семейството.

Според тях и двамата възпитават сина си на дисциплинираност. Цвети не му разрешавала да гледа дълго време клипчета на телефона и да демонстрира прищявки. Като всяко дете Алекс се тръшкал от време на време, пробвайки се да получи, каквото желае, само че най-после се подчинявал на родителите си. Обичал да му споделят “браво”, когато слушал.

“Дете с темперамент е. Усвоява елементарно.

Майка му го учи

освен на тенис,

само че и на британски

Вече знае доста думи”, изясняват другари на Пиронкови. По думите им огромни грижи за момченцето поставя бабата Радосвета. Бившата ни плувкиня е гледала цяла зима внука в къщата си на ул. “Хр. Г. Данов” в центъра на града, с цел да може щерка й да тренира. През март т.г. Цвети разгласи, че се връща в тениса след 3-годишна пауза.

От началото на лятото Алекс върви на градина, която посещават и първите му братовчеди - децата на Енчо Пиронков (брат и спаринг-партньор на Пиронкова). Майката на Михаил е ангажирана с водене на момченцето. То бързо се е приспособило към новата си среда, само че най-радостно било, когато се прибирало при тате и мама.

В свободното си време двамата постоянно се разхождали с него из Пловдив.

“Как ще го оставя, непрестанно ще мисля за Алекс”, споделяла Цветана преди заминаването си за US Оpen, където направи възторг с достигането си до четвъртфинала. Тя записа четири зрелищни победи и насочи върху себе си фокуса на международните медии като една от трите майки, триумфално завърнали се в тениса.

 Александър - синът на Пиронкова, към този момент играе тенис, само че хванал топка, а не ракета на прощъпалника

“Всичко, обвързвано с майчинството, ми оказа помощ. Станах друг човек и вниманието ми към този момент не е върху мен, а върху детето. А това е добре.

По-организирана съм”, показа Цвети, откакто надделя Ализе Корне на 1/8-финала в Ню Йорк. По мнение на експертите пловдивчанката е направила и огромен мач със Серена Уилямс. Американката също призна, че съперничката е играла ужасно.

“На моменти не разбирах по какъв начин прави такива невероятни неща на корта”, показа някогашната №1 в света, която също се върна на корта след майчинство. А смяната в Пиронкова виждат всички към нея.

“Демонстрира успокоение и убеденост в мачовете си. Началният удар е доста постоянен. За първи виждам при нея и страховит форхенд. Направи необикновено завръщане”, разяснява треньорът на националния ни тим дами във “Фед къп” Дора Рангелова.

Според нея майчинството се е отразило удобно на играта на Пиронкова.

Рангелова не е сюрпризирана от триумфите на Цвети в Ню Йорк. По думите тя е “момиче с извънреден характер”, само че огромен принос имало и фамилията – татко Кирил, който е персонален треньор, братът Енчо - неин спаринг сътрудник, майка Радосвета, брачният партньор Михаил.

“Бащата на Цвети е с 35-годишен опит като треньор и е одобрен специалист”, акцентира Рангелова.

Кирил Пиронков е прочут под тепетата с това, че не обича медийни изяви. Прекарва цялото си време на фамилните кортове. Той изрично отхвърля да разяснява представянето на щерка си на откритото състезание на Щатите.

 Цветана Пиронкова и Серена Уилямс се поздравяват в мача от 1/4-финалите на US Open, който американката завоюва доста мъчно. СНИМКА: РОЙТЕРС

Цветана Пиронкова и Серена Уилямс се поздравяват в мача от 1/4-финалите на US Open, който американката завоюва доста мъчно. СНИМКА: РОЙТЕРС

Съпругата му Радосвета споделя, че

Цвети е постигнала

голям триумф, който

е свръхочакванията

им. И прибавя, че щерка е наблегнала доста върху физическата подготовка.

“Това си пролича на US Оpen, изключително при мача с Корне, който бе по-продължителен. Пиронкова не сподели умора”, съобщи вицепрезидентът на Българската асоциация по тенис на корт доктор Георги Крумов. Той прецизира, че подготовката на Цвети се е провеждала в тесния фамилен кръг на кортовете им. Освен брат нейни спаринг-партньори са били и други наши млади очаквания в тениса.

“Няма никакво подозрение, че резултатите, които сподели в Щатите, са реализирани с доста труд, без каквито и да било неразрешени средства”, прибавя доктор Крумов. Според него не трябва да се подценява и фактът, че Цвети е част от известна спортна фамилия и носи гените й.

Кирил Пиронков е бил добър играч по гребане, а брачната половинка му Радосвета е многократна шампионка по плуване. Печелила е и бронзов орден от европейско състезание.

“Цветана има сериозен джинс. Не единствено родителите са съдействали за нейното израстване като играч и персона.

От дядо си Енчо

Пиронков - огромен

художник, е

наследила богатата

просвета и интереса

към изкуството

Носи си и интелекта на прародител си - фамозния пловдивски проектант Боян Чинков, емблематична фигура за града”, споделя доктор Крумов.

Според него с невероятното си завръщане в тениса Цвети потвърждава, че е заслужен потомък на предците си. За триумфалната си победа на “Уимбълдън”, когато доближи до полуфинал, бе удостоена със званието “почетен гражданин” на Пловдив.

От тенисклуба “Локомотив”, откъдето Цвети е почнала кариерата си, настояват, че тя е най-успешната ни тенисистка. Състезатели акцентират, че няма друга българка, която толкоз години да се е задържала сред първите 100 в света.

 В началото на 2014 година Цветана Пиронкова завоюва в Сидни първата си и единствена към този момент купа в шампионат от календара на женската асоциация. СНИМКА: РОЙТЕРС

В началото на 2014 година Цветана Пиронкова завоюва в Сидни първата си и единствена към този момент купа в шампионат от календара на женската асоциация. СНИМКА: РОЙТЕРС

Пиронкова е единствената ни сънародничка, печелила шампионат от ранга “Премиер” (Сидни, 2014 г.)

Цвети се появява за първи път на огромно съревнование през 2002 година в Румъния с дребен награден фонд, с цел да вземе точки за международната класация за дами.

Три години по-късно към този момент има два полуфинала в шампионати на женската асоциация - в Истанбул, където губи от Винъс Уилямс, и в Палермо, там я спря Ана Исабел Медина Гаригес. Това бе първият сезон в топ 100. По същото време към този момент стартира да играе на шампионати от “Големият шлем”. На откритото състезание на Съединени американски щати, на “Уимбълдън”, “Ролан Гарос” и откритото на австралия е записала общо над 50 участия.

Кариерата на Цветана Пиронкова е образец

по какъв начин човек може

да върви нагоре с

премерени крачки

и без доста звук

В международната класация пловдивчанката стигна до №31, като представянето на “Уимбълдън” ще остане като визитна картичка.
Винаги е признавала, че доста обича най-стария шампионат в света.

Тревата се оказа извънредно подобаваща за нейния жанр на игра с повече плоски удари, а атмосферата в Лондон и Всеанглийския тенис и крокет клуб сякаш заема същото място по значителност с тази на родния Пловдив.

През 2010 година Пиронкова провокира национална еуфория, като се класира за полуфиналите на “Уимбълдън” след победа над Винъс Уилямс. Спря е рускинята Вера Звонарьова. Това достижение Цветана счита за №1 в кариерата си.

Година по-късно бе четвъртфиналистка на същия шампионат, само че загуби от Петра Квитова. През 2016 година влезе в 1/4-финалите на “Ролан Гарос” и отстъпи на Саманта Стоусър.

Зрителите в София ще запомнят полуфинала на Пиронкова в зала “Арена Армеец” през 2012 година, когато загуби от Каролин Вожняцки.
Първата си, единствена към този момент, купа от календара на WTA завоюва през 2014 година в Сидни, където стартира от квалификациите. След финала посвети триумфа си на единия дядо, който постоянно я гледа от небето.

Има нещо, в което Цветана е забележително непрекъсната, а това е единодушието да играе в националния тим за “Фед къп”. В международното за дами

тя е рекордьор за

България с най-вече

участия (39),

най-вече победи

поединично (22) и най-вече години, в които е играла (13).

Сезони наред с Пиронкова по шампионатите пътуваше бащата, само че в Ню Йорк за US Open с нея бе брат й Енчо.

“Сега напрежението върху е мен е по-малко, тъй като нямам огромни упования. Просто се любувам на играта, а в действителност това е най-важното. Трябва постоянно да имаме вяра в себе си”, изяснява бизнесдамата със лична марка спортно облекло Пиронкова. Няма аргументи да нямаме доверие, тъй като тя постоянно прави нещата по своя метод, както пее Франк Синатра.

Със извоюваните точки от US Оpen в този момент Цвети прави голяма крачка към присъединяване на четвърти олимпийски игри. До момента е представяла България в Пекин, Лондон и Рио де Жанейро, показват експертите.

Тези, които наблюдават пътя, считат, че

успехите на

пловдивчанката,

която в неделя

навършва 33 година,

занапред предстоят

Предричат дълга звездна кариера.

“Тя е един доста работлив човек. А всички знаят, че в спорта триумфът се дължи на 5 % гений, останалото е работа”, разясняват тенисисти от клуб “Локомотив”. По думите им Цвети е образец за същински играч - слага си цел и я гони, до момента в който не я реализира. По време на майчинството си тя съумя да наложи и лична марка облекла.

В родния си град е известна като деен участник в доста благотворителни начинания в помощ на хора в неравностойно състояние. Лице е на акцията “Тенисът – спорт за всички”, която поддържа децата от разнообразни клубове в страната да създадат първите си крачки на корта.

В спортните среди под тепетата са уверени, че Пиронкова ще продължи с победния си поход, който стартира в Съединени американски щати.

“Да се върнеш в огромния спорт след 3 година и да се наредиш измежду осемте най-силни на шампионат като US Open, е неповторимо. Не единствено за теб, а за всеки един състезател. Могат го единствено определените, измежду които си и ти”, написа до нея футболната легенда Христо Бонев-Зума. Според него тя е постигнала към този момент надалеч по-важни победи. Станала е майка по време на блестяща кариера, а по-късно е направила огромното си завръщане в спорта.

“Всичко оттук насетне е бонус. Ти сподели в тези сложни времена, че духът на България и Пловдив е жив. Дано образецът ти бъде последван от още млади българи”, показва Зума.

И кметът на Пловдив Здравко Димитров поздрави съгражданката си.
“Цветана Пиронкова направи най-големия подарък на пловдивчани за празника на града с блестящото си показване на шампионата от “Големият шлем” US Open”, написа Зико във фейсбук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР