Александър Симов е депутат от БСП, журналист по професия, член

...
Александър Симов е депутат от БСП, журналист по професия, член
Коментари Харесай

Александър Симов пред Dir.bg: Ако напуснем, без да са преминати червени линии, ГЕРБ ще намерят причини да влязат във властта

Александър Симов е народен представител от Българска социалистическа партия, публицист по специалност, член на медийната комисия в Народното събрание. В изявление за Dir.bg Симов упреква медиите, че отразяват единствено едната позиция на войната и твърди, че не държавното управление е решавало за прекъсването на редица публични съветски уеб сайтове. Според него някой е подхванал самоинициативата, а парламентарен въпрос по тематиката ще бъде заложен на министъра на електронното ръководство от Демократична България Божидар Божанов още този петък, заяви депутатът. Той не крие възмущението си от цензурата в медиите и задава контравъпроса - дали не би трябвало да признаем, че прекъсването на " Свободна Европа " по времето на комунизма не е било неточност.

Симов разгласи още, че социалистите ще решат кого от претендентите за Българска народна банка да поддържат, идния вторник, на свое съвещание, само че твърди, че към момента в обединението текат диалози за лъчение на обща кандидатура. Убеден е, че Българска социалистическа партия няма да отстъпи от алените си линии - неизпращане на оръжия за Украйна и придържане към националната позиция за еврочленството на Северна Македония.

- Днес Демократична България разгласи, че стартира съвещания в Народното събрание за решение да изпратим оръжейна помощ на Украйна. Потърсиха ли ви за диалози към този момент и какъв ще бъде отговорът на Българска социалистическа партия?

- Все още публично не знам дали са потърсили диалог, само че несъмнено ще го създадат. Ние няма да променим своята позиция, ясно сме я декларирали и просто няма защо въобще да приказваме. България не би трябвало да изнася оръжие или муниции за Украйна. Не можеш да твърдиш непрекъснато, че си за мир, а под някаква форма да поощряваш сходен спор. Тъй като износът на оръжие е тъкмо това. Можем до на следващия ден да си пишем високоморалистични есета на тематика по какъв начин би трябвало да защитим свободата против агресора, допускам, че в този възторг несъмнено има някакъв смисъл, изключително за хората, които го показват, само че ние би трябвало да гледаме българския интерес. И както не одобрявам и другия мотив - какъв брой страни от НАТО към този момент били дали помощ, а пък България не била измежду тях. България има правото на своя лична позиция.

България би трябвало да регистрира и обстоятелството, че отношението на българските жители към Русия е доста по-специфично, в сравнение с в доста други страни. Тук е явно, че множеството българи не желаят да влизаме в някакви враждебни дейности против Русия, а уверен съм - изпращането на оръжие ще се изтълкува като такова нещо. И поради това нашата позиция ще остане тъкмо такава, каквато сме я заявявали.

- Само че вашите и на " Възраждане " гласове ще бъдат ли задоволителни да се отхвърли сходно решение, защото ГЕРБ съобщи, че ще поддържа помощ с оръжие за Украйна. Парламентарната аритметика не излиза. Очаквате ли да мине решението на Демократична България?

- Не желая да се занимавам с парламентарни математики, защото съгласно мен това е омаловажаване на този въпрос. И второ, уповавам се този проблем да не стига до някакви парламентарни диспути. Може би поради това Демократична България упорства първо да се създадат парламентарни съвещания, с цел да ревизират какво е мнението на останалите сътрудници в обединението. Каквото и да е то, аз ви споделих какво е мнението на Българска социалистическа партия. И считам, че тук Българска социалистическа партия приказва с гласа на болшинството от българските жители. Хуманитарна помощ на Украйна ние би трябвало да дадем, само че оръжие и муниции - изрично не. Аз твърдо имам вяра в това, което Корнелия Нинова изнесе - че един патрон не е изнесен за Украйна, откогато ръководи това държавно управление. И тази политика ще би трябвало да остане такава. А другояче - намирането на българско оръжие в Украйна е печален факт за мен, защото това са две приятелски страни и не е почтено, не е морално ние да способстваме с оръжие за този спор.

- От средите на вашите съдружни сътрудници към този момент надигат глас против наличието на Българска социалистическа партия в обединението.

- Аз Ви настоявам, че наличието на Българска социалистическа партия в тази коалиция придава здрав разсъдък, поредност и непоклатимост. Виждам и в левите среди - има хора, които споделят: " Напускайте незабавно това държавно управление ". Искам да кажа какво ще стане, в случай че ние напуснем това държавно управление в такава обстановка, без да е прекрачена някоя от нашите червени линии. Ние ще напуснем, само че това напълно не значи, че предварителни избори ще чукат на вратата, защото претенденти за власт постоянно ще се намерят, даже и в границите на този парламент. Дори и ГЕРБ, които са доста кресливи и пискливи, уверен съм, че ще намерят всевъзможни аргументи, с цел да вземат участие в държавното управление. И тогава тези леви, които ни споделят: " напуснете кабинета ", ще видят освен предоставяне на оръжие на Украйна, ами няма да се учудя, в случай че вземем да пратим и военна част там.

Така че, виждам какво се приказва за Българска социалистическа партия, по какъв начин Българска социалистическа партия би трябвало да бъде натикана в ъгъла - аз не считам, че Българска социалистическа партия е злоупотребила с наличието си във властта и считам, че ние сме факторът за национални виновни решения. Аз виждам какъв е медийният разказ за това - той е, че Корнелия Нинова коли и беси, че Българска социалистическа партия извива ръце, тропа по масата, слага условия и всички се преценяват с нас. Защото Българска социалистическа партия не е партия, която тропа по масата или извива ръце. Ние слагаме кардинални позиции и се опитваме да убедим сътрудниците си. Защото по този начин се прави. Сега имаме четири разнообразни партии и главните решения се взимат по пътя на разговора, даже и когато са диаметрални вижданията ни по един или различен проблем. И парадоксално, само че считам, че това не е слабостта на обединението, а в противен случай - това е нейната мощ.

- Вие сте публицист, с изключение на народен представител и член на медийната комисия, има ли посягане върху свободата на словото у нас сега, макар че ние не участваме в тази война? И правилно ли е, че има решение на държавното управление за прекъсването на достъпа до доста съветски уеб сайтове, както изясняват мобилните оператори - до края на войната?

- С цялото си сърце и душа не одобрявам това решение. Защото считам, че в България, не знам дали да го нарека посягане върху медийната среда, само че тя е тежко изкривена. Тежко изкривена, защото ни се показва една единствена позиция, напълно завладяна от украинската агитация. Като споделям украинска агитация, не го разбирайте в отрицателния смисъл.

Що се отнася до решение на държавното управление - няма такова. Аз не знам да има такова разпореждане. Смятам, че това е някаква тъпа самодейност, тъй като това рисково доста наподобява на " културата на заличаването ".

А за електронното министерство можем да си поговорим в допълнение, защото с сътрудници ще питаме по какъв метод то е филтрирало някакви зловредни ай пи адреси, измежду които попадат и сътрудници публицисти, които, напълно обикновено е, да отварят и съветски уеб сайтове, с цел да видят и другата позиция. В България сега има жестоки старания да ни накарат да виждаме единствено едната позиция, но няма да стане, тъй като поради това деформиране на медийната среда стигнахме до такава степен, че доста хора, търсейки метод да си обяснят това, което става, започнаха да преглеждат и всевъзможни странни, подправени уеб сайтове, единствено и единствено да намерят и друга позиция.

Тогава, когато медийната среда самичка се самоскопи, направи и по този начин, че хората да стартират да четат всевъзможни недостоверни и съмнителни източници, единствено и единствено да си обяснят какво става. Но тази агитация, която се лее от телевизионния екран, ще избухне в лицата на хората, които я вършат. Публиката в България не е от някакви дебили, които не могат да отсеят истината от лъжата, или които, в случай че видят другата позиция, незабавно ще станат фенове на Русия или Путин. Но просто е обикновено да видят и другата страна. Извинявайте, само че когато украинската войска удари с ракета центъра на Донецк, където няма военни поделения и няма военни дейности, и мазета спокойно население, българските малките екрани го отразиха с едно изречение. Не е обикновено.

Видях и публикации, в които се споделя, че нямало потребност от друга позиция, не трябвало да се дава гледната точка на агресора. Само че нито една пиеса не стартира от четвърто деяние. Ако желаеме да разберем какво се случва в Украйна, в случай че желаеме да схванем корените на казуса, това, което докара до тази война, ние би трябвало да знаем за какво породи този спор, от кое място се появи несъгласието. А в този момент някой доста желае да спре диалогът от кой момент се води тази война. Тъй като аз настоявам, че войната в Украйна не е серпантина от 2014 година насам.

- Вие ходихте в Донбас тогава, нали по този начин?

- Да, и доста добре знам какво оставяше след себе си украинската войска. Много добре знам какво оставяха след себе си нацистките батальони. Аз бях край село Нижни Кринка, когато откриха всеобщ гроб. Това бяха кървавите следи на батальона " Айдар " - батальон, състоящ се от неонацистки психопати. И поради това, когато осем години си бил кьорав за тези жертви и в този момент ревеш за другите жертви, се получава доста странна морална перверзия. Значи едни хора могат да бъдат избивани и никой да не ги вижда, а другите, когато тръгнат против тях, в един миг се оказва, че това е най-голямото закононарушение. Едните по-големи жертви, другите по-малки жертви.

- Има изявления към този момент и у нас, че Западът опровергава изказванията за 14 000 жертви в Донбас през тези осем години.

- Казвам Ви го с болежка - Западът не може да опровергае нищо заради една елементарна причина. Когато аз бях наблюдаващ там през 2014, отидох с една интернационална задача, нас не са ни карали ние като патоанатоми да споделяме кой е бил погубен и кой - не, по какъв начин е бил погубен или да се държим като проверяващи следователи. Обърнаха ни внимание върху казуса, с цел да можем да сезираме всички интернационалните правозащитни институции, с цел да пратят там задачи и да установяват на място какво е станало. След задачата, в която участвах, писахме до няколко разнообразни организации, дали пратиха, съгласно Вас, наблюдателски задачи?

Дали отидоха да проверяват? Не пратиха безусловно нищо. Така че Западът няма по какъв начин да го опровергае, защото там въобще не е провеждано действително интернационално следствие. И точно затварянето на очите пред това закононарушение беше в центъра на това, което следим през днешния ден в Украйна. Осем години Европа си затваряше очите пред тези безумства, които ставаха в Донбас. Осем години Европа си затваряше очите пред добре отглеждания нацизъм в Украйна. В Украйна имаше власт, която добре използваше нацистите да правят нейната мръсна работа против личното им население.

Премълчаването на това закононарушение докара до всички останали проблеми. И в този момент ми споделят, че не би трябвало да приказваме по тази тематика. Сега ми споделят, че като тръгнеш да приказваш за предисторията на спора, ти надали не, заемаш съветската позиция. Не, бе, не заемаме съветската позиция, желаеме да има някаква действителна правдивост, желаеме да се види този прекомерно многоизмерен спор, с цел да го опростим сред спор сред неприятните и положителните.

Сега пък никой не се пробва да ни показа какво става в Мариупол, да вземем за пример. Целият свят знае и мълчи, че това е базата на батальона " Азов ". И че в случай че има някъде страшни неонацисти, те са там. И че държат в доста случаи локалното население като заложници и не им разрешават да се изтеглят от града. Нещо повече - в случай че някой го каже, той мигновено бива жигосан като путинист, путинофил, прислужник на Кремъл. В такава среда истината просто не вирее и това е най-страшното.

- Пропаганда има във всяка война и от всички страни, само че и поради това би трябвало да се оставят отворени всички канали за информация.

- Разбира се. Хората, които доста държат сега да забранят другата позиция и другите канали, вършиха кариера 30 години да ни изясняват какъв брой са били неприятни и гадни комунистите, поради това, че са заглушавали " Свободна Европа ". Ами те вършат същото сега! Те заглушават другата позиция. Дайте да стартираме да пишем нова оценка на комунистическия режим у нас тогава - да кажем, че заглушаването на " Свободна Европа " не е било неточност, да вземем за пример.

Стигнахме до парадокса издателство " Сиела " да излезе и да каже, че ще спре да издава Сергей Лукяненко, необикновен фантазьор, единствено тъй като имал неправилни политически позиции. Ами не беше ли същото преди време, когато по фабрики и паланки заклеймяваха Солженицин?! Стигаме до някаква страхотна морална и политическа перверзия. И аз я следя с лек боязън, въпреки да има хумор в обстановката.

- Предложението на украинското посолство за преименуване на улици, на които се намира съветското посолство и консулство, а то бе подето и от българи. Такова искане към този момент е импортирано в Столичния общински съвет от журналиста Найо Тицин. Вие какво мислите за това?

- Как да Ви го кажа по-дипломатично, с цел да не предизвикам скандал. Не е работа на украинското посолство да ни споделя кои улици да преименуваме и да се занимава с този проблем. Не е работа на украинското посолство да дефинира по какъв начин България ще си ги кръщава. Извинявайте, нали видяхме огромни морални възмущения против Елеонора Митрофанова, че си е разрешила да изкаже персонално мнение. Не виждам същото против украинското посолство.

И, почтено казано, в проблема с преименуването желая да ми обяснят единствено едно нещо, тъй като виждам, че в предлагането има да кръстим някои от улиците " героите на Украйна ". И желая някой да излезе и да ми каже - кои са имената на тези герои на Украйна? Много държа да ми каже имената им, тъй като знам, че в Киев има бул., кръстен на Степан Бандера, човек, потопен в кръв, дотам страшилище, че даже и нацистите са се ужасявали от него. Чувам, че украински воин е Роман Шухевич - идеологът и уредникът на Волинското кръвопролитие /б.а. - всеобщо етническо пречистване във Волиния, където са убити към 100 хиляди поляци от 1943 до 1944 година от немски нацисти и украински националисти/. Геноцид, осъществен на територията на Украйна по време на Втората международна война! На тези герои ли ще кръщаваме улици, запитвам аз? И да си прекръщават, както изискат, никой в никакъв случай няма да каже на преименуваната улица с новото име. Ще си остане бул. " Драган Цанков ".

Подобни политически актове са нищо друго с изключение на политическа позьорщина. И персонално за мен това е безумство. Нека да се сърди, който желае. Това са някакви пърформанси, които заменят неналичието на същинска политика, неналичието на същинска отбрана на националния интерес с циркаджийски номера.

- Прави ли задоволително страната за българските моряци в Мариупол или в действителност е с вързани ръце?

- Смятам, че България би трябвало да удвои напъните си за тяхното освобождение. Ако Украйна е наш сътрудник, в случай че ние сме подготвени да създадем всичко за Украйна, както настояват доста от политическите играчи през днешния ден, значи би трябвало също и Украйна да покаже някакво отношение към нас. Смятам, че това е обикновено. Аз се надявам до петък, когато министър председателят ще пристигна на блицконтрола в Народното събрание и когато тази тематика няма по какъв начин да не бъде сложена, да има доста повече изясненост за ориста на моряците.

България би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да ги избави. Която и партия да го слага като проблем, тази тематика е извънредно значима. И апропо фактът, че доста медии не се занимават задоволително с нея, също е част от изкривяването на медийната среда, за което си приказваме.

- Какво вършим с енергийната сигурност и доставките на газ, тъй като 1 април наближава, и макар че съветската страна сподели, че няма да спре тогава кранчето, в случай че Европейски Съюз не заплати в рубли? Европейски Съюз отхвърля да заплати с съветска валута, тъй като не е по контракта с " Газпром ". В същото време вариантите ни за диверсификация не могат да се осъществят от през днешния ден за на следващия ден.

- Първо, че не могат да станат от през днешния ден за на следващия ден. Второ - не е ясно дали има свободни количества азерски газ, които да дойдат, с цел да ни заместят всички потребности. За полутечен от Съединени американски щати също ще се желае време. Заради това аз считам, че първичната реакция на Асен Василев да каже " няма да преговаряме с " Газпром ", не беше вярна. В такава обстановка, в случай че мислиш за ползите на народа си, би трябвало да отидеш да преговаряш с тях. Според мен, рано или късно, и двете страни ще одобряват действителността. Както Русия ще одобри обстоятелството, че европейските страни ще се опъват до последно, по този начин и Европейски Съюз ще одобри новите условия на Русия, защото аз не виждам от кое място другаде Европейски Съюз ще успее да се снабди с нужните количества газ за промишлеността си. Защото можем да ритаме против политически дейности, можем да сме в морална позиция защо ли не, само че има един незаместим факт - ние нямаме газ, а руснаците го имат. Той е ужасно нужен за европейската промишленост и руснаците могат да ни го продадат, тъй че уповавам се, действителността, рано или късно, да настигне всички останали.

- Мирише ли на предварителни избори към този момент? Вашите депутати от няколко седмици обикалят страната на срещи. Да не стартира предизборната акция?

- Това не е подготовка за предварителни избори, тъй като с помощта на последната година, която изкарахме в безпределно съревнование с три парламентарни избора, зарязахме малко нашия учредителен живот и почтено казано, има потребност да поработим върху положението на нашите организации. Защото в този момент е належащо да ги стегнем. Колкото до предварителни избори - аз към момента не мисля, че такива ще има. Виждам, че това държавно управление беше сполетяно от водопад от рецесии, една след друга. Сто дни толеранс никой не даде, само че обстановката не е такава за предварителни избори, защото в подобен миг е закононарушение да приказваме за нови избори.

- Българска социалистическа партия ще преглътне ли да остане в обединението, в случай че всички други, примерно, гласоподават да изпратим оръжие за Украйна?

- Нека да Ви отговоря на този въпрос, когато се стигне до такова гласоподаване и такива диспути. Нашата позиция е, че не би трябвало да се изпращат, само че какви дейности ще предприемем, дано въпреки всичко да не слагаме коня зад каруцата.

- А другата алена линия - еврочленството на Северна Македония? Премиерът забърза оборотите.

- Нека да са забързани оборотите, само че България има национална позиция във връзка с Северна Македония и ще е безпределно неуместно да я прегазим в името на някакъв краткотраен, преходен интерес. Ние пожелаваме съответни неща от македонската страна и не считам, че би трябвало да се отхвърляме от тях в името на по-бързото й приемане в Европейски Съюз. А и когато има колосален консенсус по тематиката, не мисля, че забързването може да стане за сметка на това България да се откаже от своите искания.

- Кого от двамата претенденти за шеф на Българска народна банка ще поддържа Българска социалистическа партия?

- Във вторник ще вземем това решение.

- Още не сте го взели?

- Не, изслушахме двамата претенденти. Те се оправиха ослепително, според мен, доста в детайли дадоха отговор на всичките ни въпроси. Личи си, че и двамата са се подготвили. Личи си, че и двамата имат упоритости и знания в тази сфера, само че окончателното решение ще вземем във вторник след съвещание на ИБ и парламентарната група. Ние не сме и отказали към момента от концепцията обединението да излезе с обединен претендент.

- Вървят ли такива сделки в обединението? Чуха се разнообразни вариации за пазарлък по време на снощното събиране на съдружния съвет.

- Вървят такива диалози, не сделки. И не мисля, че диалогът нощес е бил на равнище " на ти куклите, дай си ми парцалките ". Разговорът тук е доста по-сложен, тъй като няма по какъв начин партии да се отметнат от свои позиции, които са отстоявали месеци наред. Има диалози обаче в действителност за това да се стигне до един претендент, с цел да покажем единение в тази сфера. А фактът, че има разнообразни отзиви в тази коалиция, не я прави по-слаба. И доста хора се заблуждават, в случай че считат, че това е уязвимост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР