Александър Николов, който беше министър на енергетиката в кабинета Петков,

...
Александър Николов, който беше министър на енергетиката в кабинета Петков,
Коментари Харесай

Бивш министър не отрече, че България е купувала руски газ след спирането на доставките, но е било изгодно

Александър Николов, който беше министър на енергетиката в кабинета " Петков ", не отхвърли, че след прекъсването на доставките от " Газпром " България е купувала съветски газ, само че отхвърли обвиняванията на ГЕРБ, че това се е случвало на неизгодно висока цена.

" Не е правилно, че страната е ощетена. Руски газ в Европа ще продължи да влиза, по този начин или другояче. " Булгаргаз " е изпълнявал поръчките от " Газпром ". Използвани са безусловно всички вероятни различни търговци. Щом ще приказваме за търговци - за какво не се упоменат всички, а единствено една или две компании? ", попита Николов.

Той посочи, че газовите количества, които България е купувала след прекъсването на доставките от " Газпром ", са били на най-изгодните тръжни цени. Според него цената, на която сме получавали газ след прекъсването на доставките, не би трябвало да се съпоставя с тази по контракта с " Газпром ", тъй като той по този начин или другояче не се извършва и това не е по виновност на България.

В " Още от деня " по Българска национална телевизия Николов направи и къса последователност на опциите за обезпечаване на слотове за седемте танкера, контрактувани от кабинета " Петков ".

Той посочи, че ден откакто офертата е прочетена на съвещание на Министерски съвет, е контрактуван
слот за първото карго. Според него слотът за второто карго е можел да се контракти с Турция, а идващите танкери да бъдат разтоварени на Ревитуса. Търговете за слотовете на Ревитуса обаче, са планувани по времето на служебния кабинет, посочи той.

" Когато някой понижава целеустремено количествата от дефицитна стока, той явно слага България на колене при бъдеща обстановка. Трагедията на всичко това е, че секторът има доста дълъг лаг във времето. Двумесечно безхаберие в този момент, ще докара до доста тежки последици. ", сподели Николов.

По думите му заплащането в рубли към " Газпром " не е проблем единствено по себе си, само че механизмът, разказан от съветския снабдител, е извънреден проблем за нашата страна.

" Не сме имали срещу работа с " Газпром " или който и да е различен снабдител. Въпросът е да не се фаворизира който и да е снабдител. " Газпром износ " е третиран като всеки различен оператор. Няма нито едно нарушаване от наша страна. Сега " Булгаргаз " е в извънредно мощна позиция при възможен арбитраж. Когато се водят договаряния, е добре да имаш няколко други възможности. Затова последните месеци избягвах да споделям " Никога повече! ". Когато има очевидна военна експанзия, не е разумно да се водят договаряния за дълготраен контракт, тъй като комерсиалните условия няма да са удобни за България. Сигурността на доставките също е значима - нужно ли е да се повтаря това, което се случва сега в 18 европейски страни по света? ", попита Николов.

Той добави, че би трябвало да се гледат потоците на парите, а през интервала 2010-2020 те са се движели на североизток.

Асен Василев с коментар на думите на Борисов за някогашния кабинет и " Газпром ": Днес отново е лъгал българския народ

" Днес господин Борисов отново е лъгал българския народ. Това е остарял негов прийом, който би трябвало да бъде пенсиониран от българската политика ". Това съобщи някогашният вицепремиер и министър на финансите, и съпредседател на " Продължаваме Промяната " (ПП) Асен Василев във видеообръщение, оповестено на Facebook страницата на Политическа партия. Коментарът му е в отговор на конференцията, дадена през днешния ден в централата на ГЕРБ от Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ съобщи, че Кирил Петков и Асен Василев обслужват ползите на " Газпром ".

" Когато " Газпром " едностранно спря да извършва дълготрайния контракт за доставка на природен газ, нашето държавно управление отбрани българския интерес. Намерихме газ, намерихме
слотове - не позволихме да се приключи газоподаването нито към бизнеса, нито към битовите консуматори и цената през юни беше същата като цената преди " Газпром " да спре контракта ", съобщи в отговор Асен Василев.

Той уточни, че държавното управление, водено от Кирил Петков, всеки ден е подавало поръчки по съществуващия контракт, само че " Газпром " не е изпълнявал тези поръчки.

" Успяхме да приключим българо-гръцката връзка и я оставихме с 40 бара налягане на газа ", уточни Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

" Договорихме цялостния размер азерски газ. И не на последно място - успяхме да договорим седем танкера на цена, която съгласно служебния министър е доста по-ниска от цената, получена на търговете, проведени от същото служебно държавно управление. Това бяха съответни първи стъпки да се обезпечи спокойна зима и търпими цени за българските жители, които употребяват парно и газ ", съобщи още Асен Василев.

Европейска комисия припомня: Ако плащаме на " Газпром " в рубли, ще нарушим глобите

Няма смяна в директивите от Брюксел по какъв начин европейски компании могат да търгуват с " Газпром ", заяви bTV. Ако България заплаща на " Газпром " в рубли, би нарушила европейските наказания против Русия, подсети Европейската комисия през днешния ден.

Според Брюксел в 97% от договорите на европейските компании, без значение дали са държавни или частни, е посочено, че заплащането се прави в евро или в долари. Всяко заплащане, друго от посоченото в договорите, влиза в нарушаване на европейските наказания. Причината: при вътрешното превалутиране в Русия в процеса влиза Руската централна банка, а тя е в листата на глобените институции.

Днес, откакто представител на Европейската комисия напомни, че България е измежду първите страни, върху които Русия " упражни шантаж " и спря доставките на газ, кореспондентката на bTV го попита съответно: Страната ни би ли нарушила европейските наказания, в случай че заплаща в рубли, а това не е упоменато в съществуващия ни контракт. Ето какво отговори той: " По-рано тази година изготвихме наставления за страните-членки, след издаването на съветския указ за заплащане в рубли. Според съветския указ би трябвало заплащането да се прави на два стадия, което включва присъединяване на Руската Централна банка. Тази процедура изрично нарушава глобите. Комисията изпрати наставления към държавите-членки по какъв начин биха могли да продължат да заплащат, без да опонират на глобите. Позицията ни не се е трансформирала. Руският указ от 31 март не е съчетаем с нашите наказания ", съобщи Тим Макфий, представител на Европейска комисия.

Освен за България, доставките от " Газпром " бяха спрени за Полша, Дания, Финландия, Нидерландия, Естония. Официално Брюксел няма информация за нарушение на глобите поради заплащане в рубли, да вземем за пример. Но надзорът е работа не на Брюксел, а на самите държави-членки, които би трябвало да глобяват личните си компании, в случай че се окажат извършители.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР