Александър Лукашенко може да откаже на руския президент Владимир Путин

...
Александър Лукашенко може да откаже на руския президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Участие на Беларус във войната с Украйна: Лукашенко може да откаже на Путин

Александър Лукашенко може да откаже на съветския президент Владимир Путин спомагателни интеграционни отстъпки на Беларус и присъединяване във войната с Украйна. Такива изводи направиха анализатори от Американския институт за проучване на войната (ISW) след срещата в Минск на 19 декември.

Експертите считат, че е малко евентуално Беларус да взе участие във войната сред Русия и Украйна.

" Путин одобри тезите на Лукашенко и не го убеди да ги поправя. Лукашенко може да промени реториката, с цел да даде на беларусите правдоподобно пояснение за какво се отвърна от пресилената опасност от инвазия на НАТО, с цел да поддържа пагубната инвазия на Путин в Украйна ”, означават от ISW.

Кремъл, съгласно специалисти, е желал да скрие първичните планове на Путин да окаже напън върху Лукашенко, с цел да направи нови отстъпки за интеграция с Русия. Путин сподели, че " Русия не е заинтригувана да гълтам никого ", имайки поради Беларус, означават те.

Путин и Лукашенко се въздържаха от обществено разискване на пълномащабна съветска инвазия в Украйна, само че означиха, че Беларус е изправена пред западна опасност.

Путин сподели, че може да обмисли опцията за образование на беларуската военна авиация да употребява " муниции със специфични бойни глави " заради изострянето на обстановката по границите на " Съюзната страна ", обобщиха в Института за проучване на войната.

Среща сред Путин и Лукашенко в Минск: съществени тематики на диалог

Путин и Лукашенко се срещнаха на 19 декември в Минск. И двамата приказваха за подсилване на съдействието заради бързо изменящата се обстановка в света.

" Въпреки някои грапавини, ние към момента намираме отговори на провокациите и заканите ", сподели Лукашенко.

Според него Русия и Беларус не би трябвало да повтарят грешките, разрешили разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Лукашенко счита, че Западът би трябвало " да се вслуша в гласа на разсъдъка " и да стартира да разисква с Русия проблемите на сигурността.

Путин обясни задачата на визитата си в Минск, като  " заключи някои резултати " в разнообразни области и назова Беларус " съдружник в същинския смисъл на думата ". Според него Русия е подготвена да развива нуклеарни планове в Беларус.

Лукашенко иронично назова себе си и Путин  " най-токсичните хора в света ".  " Имаме един спор - кой е повече. Владимир Владимирович споделя, че съм аз. Вече стартирам да си мисля, че е той. Решихме го дружно, по един и същи метод ", сподели той.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР